top icon
Επικαιρότητα

70 χρόνια Seat (+video)

Η ισπανική εταιρεία συμπληρώνει 70 χρόνια παρουσίας στο παγκόσμιο αυτοκινητικό γίγνεσθαι.

Ήταν 9 Μαΐου του 1950 όταν υπεγράφη η συμφωνία ίδρυσης της εταιρείας Sociedad Espanola de Automoviles de Turismo SA (όπως αρχικά ονομάζονταν η ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία, έως τη δεκαετία του ’90) ανάμεσα στο Εθνικό Βιομηχανικό Ινστιτούτο, το οποίο κατείχε αρχικό μερίδιο 51% με επένδυση 600 εκατ. πεσετών, επτά μεγάλες τράπεζες της Ισπανίας (42%) και της ιταλικής Fiat (7%). Εντούτοις, η παραγωγή οχημάτων για την ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία ξεκίνησε τρία χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 1953, με μόλις 925 υπαλλήλους να εργάζονται στη γραμμή παραγωγής.

Seat

Αυτή τη στιγμή, η Seat απασχολεί ως αυτοκινητοβιομηχανία περισσότερους από 15.000 εργαζομένους, αλλά και εμμέσως στην εφοδιαστική της αλυσίδα πάνω από 100.000. Από το 1953, μέχρι και σήμερα, έχουν παραχθεί περισσότερα από 19.000.000 αυτοκίνητα με τα σήματα της Seat, ενώ συνολικά στους κόλπους της έχουν εργασθεί περισσότεροι από 72.000 άνθρωποι. Το best seller μοντέλο όλων των εποχών είναι το Ibiza, με περισσότερες από 5,8 εκατ. πωλήσεις ανά τον κόσμο, ενώ πίσω του ακολουθούν τα Leon (23 εκατ.), «127» (1,2 εκατ.), Cordoba (1,03 εκατ.) και Toledo (1,01 εκατ.).

Seat

Τα πρώτα βήματα

Μετά τη δημιουργία της εταιρείας, η Seat κατασκεύασε το πρώτο της εργοστάσιο στη Zona Franca της Βαρκελώνης, υπό την επίβλεψη του πρώτου προέδρου της, José Ortiz-Echagüe, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε στο στρατό ως μηχανικός αλλά συγχρόνως και ως πιλότος αεροσκαφών, όντας συγχρόνως λάτρης της φωτογραφίας. Στις 13 Νοεμβρίου 1953 το πρώτο αυτοκίνητο της ισπανικής εταιρείας ξεκίνησε να παράγεται με ρυθμό πέντε μονάδων ανά ημέρα: ο λόγος για το Seat 1400.

Seat 1400

Το 1957 η ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία ξεκίνησε να παράγει το «600», ένα αυτοκίνητο που ήταν σχεδιασμένο, όπως κανένα άλλο έως τότε, προκειμένου να επιτρέψει στις οικογένειες της ιβηρικής χερσονήσου να απολαύσουν την οδήγηση. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το μέσο κόστος του «600» δεν υπερέβαινε τις 65.000 πεσέτες, ποσό που ισοδυναμεί σήμερα σε μόλις € 390.

Seat 600

Η συνέχεια

Μετά από 40 χρόνια παραγωγής σημαντικών μοντέλων στην ιστορία της μάρκας, η Seat αποφάσισε να κατασκευάσει ένα νέο, μεγαλύτερο, πιο μοντέρνο εργοστάσιο, «μετατοπίζοντας» έτσι από το 1993 και μετά την παραγωγή από τη Βαρκελώνη στο Martorell. Το εργοστάσιο αυτό, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του με μία αρχική επένδυση 244,5 δισεκατομμυρίων πεσετών (€ 1,47 δις), εγκαινιάστηκε με το λανσάρισμα της δεύτερης γενιάς Ibiza και του νέου τότε Cordoba, με ημερήσια παραγωγή 1.500 οχημάτων.

Επί του παρόντος, η εταιρεία διαθέτει τρία κέντρα παραγωγής οχημάτων σε Βαρκελώνη, El Prat de Llobregat και Martorell, όπου κατασκευάζονται τα Ibiza, Arona και Leon. Επιπλέον, το Ateca κατασκευάζεται στην Τσεχία, το Tarraco στη Γερμανία, το Alhambra στην Πορτογαλία και το Mii electric, το πρώτο 100% ηλεκτρικό όχημα της Seat, στη Σλοβακία.

Seat Martorell

Από τότε που η Seat πραγματοποίησε την πρώτη εξαγωγική της πώληση το 1965, με προορισμό την Κολομβία, καθιερώθηκε ως ο μεγαλύτερος βιομηχανικός εξαγωγέας της Ισπανίας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 3% των συνολικών εξαγωγών της εγχώριας οικονομίας. Σήμερα, τα αυτοκίνητα της εταιρείας φτάνουν σε διάφορες τοποθεσίες, όπως η Νέα Ζηλανδία, το Μεξικό και η Γαλλική Γουιάνα.

Η εξέλιξη της Seat τα τελευταία 70 χρόνια ήταν ραγδαία, από τη σχεδίαση των αυτοκινήτων έως τoν όγκο των εξαγωγών. Σήμερα, ο ίδιος αριθμός αυτοκινήτων παράγεται μέσα σε τρία λεπτά αντί για μια ολόκληρη μέρα και σε σύγκριση με τη διετή αναμονή στη δεκαετία του ‘50 για ένα Seat 600, σήμερα μπορεί με το Fast Lane service, σε επιλεγμένες αγορές, κάποιος να αγοράσει ένα αυτοκίνητο μέσα σε 10 μόλις λεπτά με 5 κλικ του ποντικιού του υπολογιστή του και να το παραλάβει σε λιγότερο από 21 ημέρες.

Seat Martorell

Η γκάμα

Τα τελευταία 70 χρόνια, η Seat λάνσαρε συνολικά 75 μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών εκδόσεων και γενεών, μεταξύ των οποίων κάποια πολύ σημαντικά που σηματοδότησαν την καμπή της εξέλιξης, ξεκινώντας το 1953 με το «1400». Το 1984 παρουσιάστηκε το πρώτο Ibiza και το 1999 το Leon, με επιτυχημένη πορεία αμέσως με το λανσάρισμα του. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από το 2016 η εταιρεία μεγάλωσε τη γκάμα προϊόντων της με την εισαγωγή της στην κατηγορία SUV με τα Ateca, Arona και Tarraco.

Seat Tarraco

Ο εκσυγχρονισμός των αυτοκινήτων μία σταθερή αξία καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της μάρκας στον τομέα της εξέλιξης, ενώ στη συνέχεια προστέθηκε η παράμετρος της τεχνολογικής ανάπτυξης του αυτοκινήτου – από τα συστήματα ασφαλείας έως την πιο προηγμένη συνδεσιμότητα. Επιπλέον, στα πλαίσια της δέσμευσης της Seat για μία πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον κινητικότητα, η εταιρεία εφαρμόζει μια σημαντική ηλεκτρική προϊοντική επίθεση. Υπό αυτήν την έννοια, πρόκειται να λανσάρει νέα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά μοντέλα μέσα το 2020 και το 2021, τα οποία θα προστεθούν στη διαθέσιμη ηλεκτρική έκδοση του Mii: η νέα οικογένεια Leon, η οποία διαθέτει έκδοση PHEV, το Tarraco PHEV και το Cupra Formentor που παρουσιάστηκε πρόσφατα, το οποίο θα διαθέτει επίσης ηλεκτρική υβριδική έκδοση plug-in. Τέλος, το el-Born, μετά το Mii Electric, θα είναι το δεύτερο 100% ηλεκτρικό όχημα της Seat.

Seat Mii Electric

Η γέννηση της μάρκας Cupra

Η Cupra ήταν ανέκαθεν η υψηλότερη έκφραση του σπορτίφ ταμπεραμέντου της Seat από το λανσάρισμα του Ibiza Cupra το 1996. Το 2018, η Seat απέδειξε και πάλι την ικανότητά της για αναδημιουργία και λάνσαρε τη μάρκα Cupra, με σκοπό να παρουσιάσει ένα μοναδικό project. Η Cupra παρέχει στη Seat τη δυνατότητα πρόσβασης σε νέες αγορές και νέους πελάτες, οι οποίοι αναζητούν ένα πιο ιδιαίτερο προϊόν, το οποίο θα συμβάλει και στην αύξηση του περιθωρίου κέρδους της. Η νέα μάρκα σχεδιάστηκε για να γοητεύει τους λάτρεις του αυτοκινήτου και χαρακτηρίζεται από σύγχρονη σχεδίαση και σπορ επιδόσεις. Μετά το λανσάρισμα του Cupra Ateca και της νέας οικογένειας Cupra Leon, η αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε το Cupra Formentor, το πρώτο μοντέλο ειδικά σχεδιασμένο για αυτή που θα κατασκευάζεται στο Martorell, στην έδρα του Cupra Garage που εγκαινιάστηκε πρόσφατα.

Σεατ

Για μία νέα κινητικότητα

Εάν η Seat γεννήθηκε με σκοπό τον εκδημοκρατισμό της κινητικότητας στην Ισπανία, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστια βήματα για να καταστεί πάροχος υπηρεσιών κινητικότητας πέρα από την κατασκευή οχημάτων, προκειμένου να ανταποκριθεί σε μια από τις μεγάλες τάσεις του μέλλοντος: τη συνεργατική, κοινή και βιώσιμη οικονομία. Υπό αυτήν την έννοια, το 2019 η Seat ορίστηκε ως υπεύθυνη για ολόκληρο το VW Group στη μικροκινητικότητα και θα ηγηθεί της στρατηγικής για νέα προϊόντα και υπηρεσίες για την αστική κινητικότητα. Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία λάνσαρε τη Seat Urban Mobility, μια στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αστικής κινητικότητας και παρουσίασε το eScooter Concept, την πρώτη μοτοσικλέτα της Seat και το eKick scooter Concept, προϊόντα που προστίθενται στο υπάρχον ηλεκτρικό Kick scooter eXS.

Seat

Επιπλέον, ως απόδειξη της ικανότητας της εταιρείας για μετασχηματισμό, το 2019 δημιούργησε το Seat:Code, ένα κέντρο αριστείας στην ανάπτυξη λογισμικού. Το νέο εργαστήριο λειτουργεί για να εφαρμόσει δύο μεγάλες επιδιώξεις της Seat. Από τη μία πλευρά, επιδιώκει να συνεχίσει να προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα μέσω της ψηφιοποίησης της διαδικασίας. Από την άλλη, στοχεύει στην ενίσχυση επιχειρηματικών μοντέλων γύρω από τις νέες έννοιες της κινητικότητας, της συνδεσιμότητας και της ψηφιοποίησης αυτοκινήτων.

Επιπλέον, το 2020 η εταιρεία πρόκειται να εγκαινιάσει το νέο Casa Seat, έναν χώρο στην καρδιά της πόλης της Βαρκελώνης, ο οποίος δημιουργήθηκε για να αποτίσει φόρο τιμής στη γενέτειρα της. Το Casa Seat θα είναι το μέρος όπου κάποιος θα μπορεί να ανακαλύψει την κινητικότητα του μέλλοντος και θα φιλοξενήσει πολλές δραστηριότητες ώστε να γίνει αναφορά στην πολιτιστική ατζέντα της Βαρκελώνης.

Seat

Το παρόν και το μέλλον της βιομηχανίας στην Ισπανία

Στην 70ετή ιστορία της, η Seat βρίσκεται σε σταθερή πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, στηρίζοντας την αυτοκινητοβιομηχανία στην Ισπανία. Με κύκλο εργασιών €11,157 δις ευρώ το 2019 και εξαγωγές οχημάτων και ανταλλακτικών που αντιπροσωπεύουν το 81% του κύκλου εργασιών (€9,041 δις), η Seat είναι ο κορυφαίος βιομηχανικός εξαγωγέας της Ισπανίας. Το εργοστάσιο της στο Martorell παράγει τα περισσότερα αυτοκίνητα στην Ισπανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής οχημάτων στην Ευρώπη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Seat διέθεσε € 1,259 δις σε επενδύσεις και R&D το 2019 – από αυτά τα 27 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν άμεσα σε βιώσιμες πρωτοβουλίες στις εγκαταστάσεις στο Martorell με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2, ενώ χάρη σε μια φιλόδοξη περιβαλλοντική στρατηγική, σκοπεύει να καταστεί το εργοστάσιο της μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα έως το 2030.

Η εταιρεία έχει επίσης γίνει σημείο αναφοράς στην επαγγελματική υγεία στο εργασιακό περιβάλλον, μετά το άνοιγμα του Cars Healthcare and Rehabilitation Centre το 2017. Πρόκειται για ένα μοναδικό ιατρικό κέντρο που προσφέρει προληπτική ιατρική και ιατρική περίθαλψη καθώς και περίθαλψη αποκατάστασης όπου πραγματοποιούνται περισσότερες από 70.000 ιατρικές εξετάσεις ετησίως.

Seat

Aπό το «600» έως την κατασκευή αναπνευστήρων

Η Seat θέλησε επίσης να δείξει τη δέσμευσή της στην κοινωνία και τις ανάγκες της σε μια δύσκολη στιγμή όπως η κρίση του COVID-19. Κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, η εταιρεία ξεκίνησε διάφορες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του ιού. Συγκεκριμένα, προχώρησε στην παραγωγή του εξοπλισμού με τη μεγαλύτερη ζήτηση από τα νοσοκομεία: τους αναπνευστήρες. Μια ομάδα 150 επαγγελματιών εργάστηκε για εβδομάδες ώστε να αναπτύξει ένα πρωτότυπο, χρησιμοποιώντας ανταλλακτικά και εξαρτήματα του νέου Leon. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι από 600 αναπνευστήρες έκτακτης ανάγκης παρήχθησαν και στάλθηκαν σε νοσοκομεία σε όλη την Ισπανία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ