Επικαιρότητα Κόσμος

Abarth Exhaust – 70 χρόνια για την πιο διάσημη εξάτμιση

Εβδομήντα χρόνια πέρασαν από το 32ο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τορίνο, στο οποίο η μικρή τότε βιοτεχνία του Carlo Abarth παρουσίασε για πρώτη φορά ένα πολύ ξεχωριστό σύστημα εξαγωγής.

Στις 4 Μαΐου του 1950, στα πλαίσια της έκθεσης αυτοκινήτου του Τορίνο, ο Carlo Abarth παρουσίασε την Abarth Exhaust, το πιο γνωστό εξάρτημα στα κιτ αναβάθμισης του πάντα ανήσυχου μηχανικού, το οποίο έφερε παγκόσμια φήμη στην εταιρεία του. Σήμερα η φιλοσοφία του ιδρυτή, που βασίζεται στη συνεχή αναζήτηση πρωτοποριακών λύσεων, είναι πιο ζωντανή από ποτέ στο προηγμένο σύστημα εξαγωγής Record Monza που εφοδιάζει τα σύγχρονα Abarth. Η εταιρεία, για να γιορτάσει αυτή την επέτειο, κάλεσε τους φίλους της να ανεβάσουν τη δική τους μίμηση του ήχου της εξάτμισης του αυτοκινήτου τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το #TheRumbleLipChallenge είναι μια πρόκληση για πραγματικούς Abarthisti. Μόνο στην Ευρώπη, με 83 επίσημους συλλόγους και περισσότερα από 114.000 μέλη, η Abarth απολαμβάνει μια από τις πολυπληθέστερες, αλλά και πιο φανατικές ομάδες φίλων στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Abarth

Το 1949, ο Carlo Abarth ίδρυσε την Abarth & C. εστιάζοντας από την αρχή στην προσπάθεια της μεταφοράς αγωνιστικής τεχνολογίας στα αυτοκίνητα παραγωγής. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας σειράς κιτ αναβάθμισης για καθημερινά αυτοκίνητα, που προσέφεραν αυξημένη ιπποδύναμη, υψηλότερη τελική ταχύτητα και βελτιωμένη επιτάχυνση. Ένα από τα πιο γνωστά εξαρτήματα αυτών των κιτ ήταν το σύστημα εξαγωγής, το οποίο θα εξελισσόταν σε πραγματικό θρύλο. Οι πρώτες εκδόσεις χρησιμοποιούσαν ένα απλό, αλλά πρωτοποριακό σύστημα, το οποίο προσέφερε σημαντικά αυξημένη απόδοση και παράλληλα έναν μοναδικό, όσο και απολαυστικό ήχο. Μέσα σε μερικά χρόνια η Abarth & C. πραγματοποιούσε μια παγκόσμια πορεία. Το 1962 με προσωπικό 375 άτομα, η εταιρεία παρήγαγε 257.000 εξατμίσεις, το 65% των οποίων εξαγόταν.

Abarth

Η επιτυχία ήρθε αμέσως και ήταν τεράστια. Οι πρώτες 50 μονάδες κατασκευάστηκαν για το Fiat Topolino. Παρόλα αυτά μπορούσαν να τοποθετηθούν σε πολλά άλλα μοντέλα της Fiat, όπως τα 600, 1100, 1400 και 1500. Παρόλα αυτά η εκτόξευση ήρθε με το μοντέλο ορόσημο της Fiat: το 500. O Carlo Abarth το ερωτεύτηκε και δημιούργησε το πρώτο Fiat-Abarth 595, με το οποίο άρχισε να κερδίζει σε κάθε είδους αγώνα. Παράλληλα η μάρκα παρουσίαζε τα διάσημα Abarth tuning kits για το 500, τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο λατρείας για τους φίλους της σπορ οδήγησης.

Με την παρουσίαση του νέου Abarth 595 το 2008, η Abarth αναβίωσε τα σπορ συστήματα εξαγωγής και μαζί τους τον κλασικό ήχο του Σκορπιού. Ειδικότερα οι διπλές χρωμιωμένες απολήξεις εμπνεύστηκαν από την αγωνιστική έκδοση 595 Assetto Corse, επιβεβαιώνοντας ότι η πίστες αποτελούν το ιδανικό πεδίο δοκιμών λύσεων που στη συνέχεια εφαρμόζονται σε αυτοκίνητα παραγωγής. Πάνω σε αυτή τη λογική η Abarth τo 2009, παρουσίασε το σύστημα εξαγωγής Record Monza. Το όνομα αποτελεί φόρο τιμής στο ρεκόρ ταχύτητας που πέτυχε ο Carlo Abarth το 1965 –σε ηλικία 57 ετών- στη διασημότερη πίστα της Ιταλίας. Ο δυνατός ήχος αποτελεί τον τέλειο συνδυασμό της τεχνολογίας Dual Mode με τις τέσσερις απολήξεις. H τεχνολογία Dual Mode περιλαμβάνει δύο μηχανικά ελεγχόμενες βαλβίδες που ελέγχουν την καμπύλη αντίθλιψης (backpressure) του συστήματος εξαγωγής.

Abarth 595 esseesse

Το 2011, το σύστημα Record Modena ήρθε να προσφέρει έναν ακόμα πιο «σκοτεινό» ήχο, ειδικότερα σε σχέση με το σύστημα της Akrapovič που ήταν επίσης διαθέσιμο. Τέλος, το 2018 με το νέο Abarth 595, ήρθε η παρουσίαση της νεότερης, Record Monza Attivo, η οποία χρησιμοποιεί μια ηλεκτρονικά ελεγχόμενη βαλβίδα που ενεργοποιεί ο οδηγός μέσω της επιλογής sport στο ταμπλό του αυτοκινήτου. Ενώ παλαιότερα η ενεργοποίηση της βαλβίδας γινόταν μέσω της πίεσης των καυσαερίων, τώρα ο οδηγός μπορεί κατά βούληση να επιλέγει μεταξύ ενός πιο «καθωσπρέπει» ήχου και ενός άγριου και βαθύτερου βρυχηθμού. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα εξαγωγής που συνδυάζει ιδανικά την τεχνολογία, τον σχεδιασμό και τον εθιστικό ήχο. Η Record Monza Attivo είναι διαθέσιμη στο βασικό εξοπλισμό των Abart 595 Competizione, 595 Pista και 695 70° Anniversario models. Δελτίο Τύπου

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου