top icon
Επικαιρότητα

ACEA – τα φορτηγά στην Ευρώπη

Ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τα φορτηγά οχήματα φέρνει στη δημοσιότητα έκθεση του Συνδέσμου Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA)

Αριθμώντας σχεδόν 1,2 εκατομμύρια φορτηγά η Πολωνία διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο φορτηγών, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (1.010.740) και την Ιταλία (946.390). Ηλικίας άνω των 21 ετών, τα ελληνικά φορτηγά είναι τα παλαιότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα νεότερα φορτηγά βρίσκονται στην Αυστρία (μέσος όρος ηλικίας 6,4 χρόνια). Περισσότερα από 28 εκατομμύρια φορτηγά κυκλοφορούν σε όλη την ΕΕ. Με 6 εκατομμύρια οχήματα, η Γαλλία έχει μακράν τον μεγαλύτερο στόλο φορτηγών. Η μέση ηλικία ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων στην ΕΕ είναι 11,6 χρόνια. Μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων αγορών της ΕΕ, η Ισπανία διαθέτει τον παλαιότερο στόλο φορτηγών (13,0 έτη), ακολουθούμενη από την Ιταλία (12,6 έτη). Τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα με κινητήρα ντίζελ έχουν τον πρώτο λόγο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από την Ελλάδα. Σχεδόν το 90% του φορτηγού φορτηγών της ΕΕ καταναλώνει ντίζελ, ενώ μόλις το 0,3% των φορτηγών στην ΕΕ είναι αμιγώς ηλεκτρικά.

Επίσης, εκτιμάται ότι 692.210 λεωφορεία βρίσκονται σε λειτουργία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδόν τα μισά από τα οποία βρίσκονται μόνο σε τρεις χώρες: Πολωνία, Ιταλία και Γαλλία. Η μέση ηλικία των λεωφορείων στους δρόμους της ΕΕ είναι 11,7 έτη. Τα παλαιότερα λεωφορεία βρίσκονται στην Ελλάδα (19,9 χρόνια), ενώ τα νεότερα είναι στην Αυστρία (4,8 χρόνια). Τα λεωφορεία ντίζελ αντιπροσωπεύουν το 94,5% του συνολικού στόλου της ΕΕ, με μόνο το 0,6% να είναι ηλεκτρικό με μπαταρία.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ