top icon
Επικαιρότητα

Το αεροδυναμικό πακέτο ALA της Lamborghini Huracan Performante (video)

Η ιταλική εταιρεία «οπτικοποιεί» σε ένα ενδιαφέρον βίντεο τις δυνατότητες του νέου αεροδυναμικού πακέτου Aerodynamica Lamborghini Attiva της Huracan Performante.

Ενάμιση μόλις μήνα μετά την κατάκτηση της πρωτιάς στην άτυπη κόντρα του ‘Ring στην κατηγορία των αυτοκινήτων παραγωγής (σ.σ. δείτε το σχετικό on-board με τον εκπληκτικό γύρο που πραγματοποίησε στην Πράσινη Κόλαση ο Marco Mapelli, εδώ), η ιταλική εταιρεία μας εξηγεί μέσω ενός κατατοπιστικού βίντεο τις πτυχές αλλά και το πως ακριβώς λειτουργεί το αεροδυναμικό πακέτο Aerodynamica Lamborghini Attiva της Huracan Perfomante.

Το ALA, όπως επίσημα αποκαλείται εν τάχει το εν λόγω… κουστούμι, αποτελείται από ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα, τα οποία ελέγχονται μέσω ηλεκτροκινητήρων και όχι υδραυλικά σε χρόνο απόκρισης κάτω των 0,2 δλ. Πιο συγκεκριμένα, η Huracan Performante διαθέτει, πέραν της σταθερής πίσω αεροτομήςένα ζεύγος αεραγωγών, τις οποίες πλαισιώνουν δύο δίοδοι που μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν με την αρωγή πτερυγίων, κάτω ακριβώς από το κάλυμμα του κινητήρα. Ο πρώτος από αυτούς μπορεί να διοχετεύει αέρα προκειμένου να βελτιωθεί η ψύξη του συστήματος εξαγωγής του κινητήρα και ο άλλος να «οδηγεί» τον αέρα απευθείας στο χώρο κάτω από τα πίσω φτερά. Σύμφωνα με την Lamborghini, όταν οι αεραγωγοί αυτοί είναι ανοιχτοί, η αεροδυναμική πίεση θα μπορεί να μειώνεται, ενώ όταν θα είναι κλειστοί, να αυξάνεται. Κατ’ αναλογία, όταν το αυτοκίνητο θα στρίβει αριστερά ή δεξιά, το αντίστοιχο πτερύγιο θα είναι κλειστό, με το αντίθετο να παραμένει ανοιχτό αυξάνοντας έτσι την κάθετη παραγόμενη δύναμη στον εξωτερικό τροχό του αυτοκινήτου.

Η σοφιστικέ διάταξη στην πίσω αεροτομή προσφέρει στην Hurracan Performante κάθετη δύναμη βελτιωμένη κατά 750%(!) σε σχέση με τις απλές.

Αντίστοιχα flaps που βρίσκονται ενσωματωμένα στον εμπρός προφυλακτήρα κλείνουν όταν το «ενεργό» αεροδυναμικό πακέτο ALA του αυτοκινήτου είναι απενεργοποιημένο και ανοίγουν στη θέση «οn» του τελευταίου διοχετεύοντας τον αέρα σε ένα ειδικό «κανάλι» κάτω από το αυτοκίνητο μειώνοντας έτσι την αεροδυναμική αντίσταση στις υψηλές ταχύτητες.

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ