top icon
Επικαιρότητα

Αλλαγές στη συμμαχία των Renault, Nissan και Mitsubishi προαναγγέλλει Ghosn

Ο ισχυρός άνδρας της Renault δηλώνει πως οι επιχειρηματικές σχέσεις και δεσμοί των τριών εταιρειών θα διαφοροποιηθούν πριν το 2022.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον αρχιτέκτονα της συμμαχίας, παρά το γεγονός ότι η υφιστάμενη μορφή σύμπραξης των τριών εταιρειών λειτουργεί σωστά, εντούτοις πρόκειται για ένα επιχειρηματικό σχήμα που ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες περιστάσεις και πως «σήμερα υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με το εάν αυτό το σύστημα συνεργασίας μπορεί να συνεχιστεί».

Και προσέθεσε:

«Είναι μια εύλογη ερώτηση στην οποία πρέπει να απαντήσουμε».

Σε άλλη αποστροφή του λόγου του, ο Carlos Ghosn σημείωσε:

«Σήμερα δεν έχουμε πραγματικό πρόβλημα -οι επιχειρήσεις συνεργάζονται, δεν υπάρχει σύγκρουση. Προσπαθούμε όμως να βρούμε μια λύση που θα αποφύγει τα προβλήματα με την πάροδο του χρόνου».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται με τον γαλλο-λιβανέζο μάνατζερ να έχει στραμμένο το βλέμμα του στην ετήσια συνάντηση των μετόχων της Renault στο Παρίσι, με τους τελευταίους να είναι έτοιμη να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Carlos Ghosn για τέσσερα ακόμα χρόνια.

Σύμφωνα με διαρροές, οι κεντρικοί πυλώνες της συμμαχίας (Renault, Nissan) φέρονται να βρίσκονται σε διαρκείς διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα για τη συστέγασή τους κάτω από μία κοινή εταιρεία. Κάτι που θα βελτιώσει την άντληση πόρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της σύγχρονης αυτοκίνησης, όπως η αυτόνομη οδήγηση και η ηλεκτροκίνηση.

Ερωτηθείς για το πρόσφατο σχόλιο του Διευθύνοντα Συμβούλου της Nissan, Hiroto Saikawa, ότι δεν βλέπει «καμία αξία» στη δημιουργία μίας κοινής εταιρείας, ο Ghosn είπε:

«Δεν το είπε αυτό. Είπε ότι πρέπει πρώτα να καθορίσουμε τα πλεονεκτήματα του συνδυασμού των δύο εταιρειών, κάτι που είναι απόλυτα λογικό».

Διαβάστε επίσης: Μία πιο ισορροπημένη μετοχική δομή στη συμμαχία με τη Renault θα επιδιώξει η Nissan

Η εταιρική σχέση των Renault, Nissan και Mitsubishi εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να είναι αρκετά περίπλοκη, με τους Ιάπωνες να κατέχουν το 15% της γαλλικής εταιρείας, χωρίς δικαιώματα ψήφου στο ΔΣ της τελευταίας. Από τη μεριά της, η Renault έχει στον έλεγχο της το 44% της Nissan και μάλιστα με διευρυμένα δικαιώματα ψήφου. Το 2016, ο Carlos Ghosn πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιο της συμμαχίας και την Mitsubishi. Θυμίζουμε πως το γαλλικό δημόσιο εξακολουθεί  να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Renault._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ