top icon
Επικαιρότητα

Αμβλύνονται οι αντιστάσεις του γαλλικού δημοσίου για τη συγχώνευση FCA-Renault

Η FCA φέρεται να έχει επιλύσει βασικές διαφορές της με το γαλλικό δημόσιο σχετικά με την προτεινόμενη συγχώνευσή της με τη Renault.

Ο συμβιβασμός που φέρεται να έχει επιτευχθεί ενόψει του επικείμενου γάμου των FCA και Renault και αφορά στο βαθμό επιρροής της γαλλικής κυβέρνησης στη συνδυασμένη εταιρεία των δύο ομίλων, ανοίγει και ουσιαστικά το δρόμο για την έγκριση της συμφωνίας ώστε να αρχίσουν οι αναγκαίες και μακράς διάρκειας συζητήσεις που θα καθορίσουν το ακριβές περιεχόμενο της συγχώνευσης. Επ’ αυτού, είναι δεδομένο πως το γαλλικό δημόσιο, το οποίο αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της Renault αυτή τη στιγμή με μερίδιο 15%, πιέζει ώστε να εξασφαλίσει μία δική του έδρα στο νέο διοικητικό συμβούλιο, αλλά και δικαίωμα αρνησικυρίας, όσον αφορά στο διορισμό των μελλοντικών CEO.

Όπως έχει καταστεί σαφές σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα των Reuters και Bloomberg, μετά από συνομιλίες με τον πρόεδρο της FCA, John Elkann, το «βελτιωμένο» σχέδιο του αμερικανο-ιταλικού ομίλου προσφέρει στη γαλλική κυβέρνηση μία από τις τέσσερις θέσεις που είχαν διατεθεί στη Renault (τέσσερις θα διαθέτει και η FCA). Μάλιστα, νεότερο ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Renault θα παραχωρήσει επίσης στο γαλλικό κράτος μία από τις δύο έδρες που θα έχει στη διάθεσή της στα πλαίσια μιας τετραμελούς επιτροπής που θα είναι αρμόδια για τον διορισμό του CEO στην κοινή εταιρεία των FCA-Renault.

Διαβάστε επίσης: Τι θα σημάνει μία πιθανή συνεργασία ανάμεσα σε FCA και Renault

Σε κάθε περίπτωση, η κοινή και “ισοβαρής” εταιρεία των FCA και Renault θα έχει ως βασικούς της μετόχους την οικογένεια Agnelli με ποσοστό 14,5% (αυτή τη στιγμή, η συμμετοχή της πανίσχυρης ιταλικής φαμίλιας στην FCA, μέσω της Exor, είναι 29%), το γαλλικό δημόσιο με 7,5% (η παρουσία του στο μετοχικό σχήμα της Renault ανέρχεται σήμερα στο 15%), η Nissan (η ιαπωνική εταιρεία ελέγχει έως τώρα το 15% της Renault, χωρίς δικαιώματα ψήφου στο ΔΣ της) και η Daimler με ποσοστό 1,6% (ο γερμανικός όμιλος μετέχει στη Renault με μερίδιο 3,1%, αλλά και στη Nissan, επίσης με 3,1%)._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ