top icon
Κόσμος

Αμφίδρομη φόρτιση για το ηλεκτρικό Volvo EX90 (video)

Το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό Volvo EX90 θα παρουσιαστεί στις 9 Νοεμβρίου και θα διαθέτει σύστημα αμφίδρομης φόρτισης.

Η Volvo προχωρά με γοργούς ρυθμούς στον τομέα της ηλεκτρικής κινητικότητας ανακοινώνοντας σήμερα ότι το νέο EX90, η ολοκαίνουργια, αμιγώς ηλεκτρική ναυαρχίδα της που θα αποκαλυφθεί πλήρως στις 9 Νοεμβρίου, θα έχει τη δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να αντλεί αλλά και να επιστρέφει ισχύ στο δίκτυο – και κατ’ επέκταση χρήματα στην τσέπη των ιδιοκτητών.

Σε συνδυασμό με τις δυνατότητες έξυπνης φόρτισης που θα προστεθούν στην εφαρμογή smartphone της Volvo, το EX90 θα επιτρέπει στους πελάτες να φορτίζουν τα αυτοκίνητά τους όταν η ζήτηση από το δίκτυο και οι τιμές είναι χαμηλές και να αποθηκεύουν αυτήν την ενέργεια στην μπαταρία του αυτοκινήτου για να τη χρησιμοποιούν αργότερα.

Ο Lutz Steigler, senior manager της Volvo και υπεύθυνος για τα συστήματα προώσης οχημάτων της εταιρείας δήλωσε ότι θα ήταν δυνατή η εξοικονόμηση περίπου 500 ευρώ ετησίως, με βάση τα περσινά προγράμματα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας στη Σουηδία. Αυτός ο αριθμός βασίζεται στο δεδομένο ότι το όχημα θα φορτίζεται στο σπίτι.

Η Volvo δήλωσε ότι διερευνά αυτή τη στιγμή σε ποιες αγορές θα μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης. Κι αυτό γιατί υπάρχουν πολλά νομοθετικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Ωστόσο, οι ιθύνοντες της σουηδικής εταιρείας διαβεβαιώνουν ότι η συγκεκριμένη δυνατότητα θα πρέπει να είναι διαθέσιμη στους κατόχους των EX90 «πολύ νωρίτερα από το 2025».

Volvo EX90

Η Volvo είπε ότι θα προσφέρει επίσης το hardware που χρειάζονται οι πελάτες για να βεβαιωθούν ότι τα συστήματα φόρτισης του σπιτιού τους υποστηρίζουν την αμφίδρομή φόρτιση.

«Η μακροπρόθεσμη πρόθεσή μας είναι να μειώσουμε τον αριθμό των καλωδίων φόρτισης που χρειάζεται ένας πελάτης», δήλωσε ο Lutz Steigler.

Η τεχνολογία αμφίδρομης φόρτισης δεν είναι κάτι νέο στον τομέα της ηλεκτρικής κινητικότητας. Η Nissan εκτελεί δοκιμές χρησιμοποιώντας την τεχνολογία στο ηλεκτρικό Leaf εδώ και χρόνια. Ωστόσο, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία έχει δηλώσει ότι η δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης μπορεί να προσφέρει εξοικονόμηση πόρων, αν και πολλά σημεία φόρτισης δεν μπορούν να «δεχτούν» ηλεκτρική ενέργεια από ένα EV και να την παραδώσουν σε άλλες συσκευές σε ένα σπίτι ή πίσω στο δίκτυο.

Άλλα οχήματα που έχουν δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης είναι τα VW ID.4 και ID.5, Hyundai Ioniq 5, Kia EV6 και Honda e. Τα μοντέλα της Tesla δεν προσφέρουν αυτήν τη δυνατότητα.

Δείτε το σχετικό βίντεο στη συνέχεια:

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ