top icon
Επικαιρότητα

To αναβαθμισμένο Ford Focus με κινητήρες EcoBoost Hybrid

H Ford αναβαθμίζει στα σημεία το Focus ενισχύοντας τη γκάμα των κινητήριων μονάδων του με το ήπια υβριδικό σύστημα κίνησης EcoBoost Hybrid του 1,0 λίτρου που είδαμε στο Puma – και πιο πρόσφατα στο μικρότερο Fiesta.

Η Ford συνεχίζει να επενδύει στην ηλεκτροκίνηση και στις «μικτές» μονάδες κίνησης που συνεπικουρούνται από ηλεκτροκινητήρες και μικρές ή μεγάλες μπαταρίες. Για την περίσταση, κεντρικό αντικείμενο των… εξηλεκτρισμένων προσπαθειών της μπλε οβάλ εταιρείας είναι το δημοφιλές Focus, το οποίο εφεξής θα φιλοξενεί κάτω από το εμπρός καπό σε όλες τις διαθέσιμες παραλλαγές του τον 3κύλινδρο 1.000άρη κινητήρα EcoBoost Hybrid.

Ford Focus

Ως γνωστόν, σημείο αναφοράς εδώ αποτελεί μια γεννήτρια/μίζα και μια 48βολτη μπαταρία, η οποία βρίσκεται εγκατεστημένη για την περίσταση κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού. Σε αυτή αποθηκεύεται η ενέργεια που χάνεται κατά το ρολάρισμα του αυτοκινήτου, και φυσικά κατά τη διαδικασία της πέδησης, η οποία εν συνεχεία αποδίδεται σε συγκεκριμένα οδηγικά σενάρια. Σύμφωνα με τη Ford, πέρα από τη βελτιωμένη λειτουργία στου συστήματος Start&Stop, η εν λόγω διάταξη είναι σε θέση να «υποστηρίξει» τον θερμικό κινητήρα παρέχοντας του επιπλέον ροπή που υπερβαίνει τα 20 Nm. Τα σημαντικότερα δε οφέλη εντοπίζονται στις χαμηλές στροφές, όπου η διαθέσιμη ροπή εμφανίζεται αυξημένη έως και 50%.

Ford Focus

Άξιο αναφορά είναι επίσης το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κινητήρας στην έκδοση των 155 ίππων (σ.σ.: διαθέσιμη είναι και μια ακόμα παραλλαγή του, με 125 ίππους) είναι κατά 17% πιο οικονομικός σε σχέση με τον απερχόμενο 1.500άρη EcoBoost των 150 ίππων. Συνολικά, η ειδική ισχύς του «μεγάλου» 1.0 EcoBoost Hybrid είναι υπερδιπλάσια σε σύγκριση με τον ατμοσφαιρικό και 2λιτρο κινητήρα των 145 ίππων που υιοθετούσε πριν από 10 χρόνια το Focus – και συγχρόνως 45% πιο οικονομικός σε κατανάλωση.

Χάρη στην παρουσία γεννήτριας/μίζας, αλλά και της τεχνολογίας απενεργοποίησης κυλίνδρου, που εξακολουθεί να δίνει το «παρών», η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα περιορίζεται στα 93 μόλις γρ/χλμ. στην έκδοση των 155 ίππων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο NEDC και στα 116 γρ/χλμ, σύμφωνα με το πρωτόκολλο WLTP. Σε ότι αφορά στο μηχανικό σκέλος της μονάδας κίνησης, η Ford αναφέρει ότι ο 3κύλινδρος κινητήρας, ο οποίος συνδυάζεται αποκλειστικά με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, διαθέτει πλέον χαμηλότερη σχέση συμπίεσης και μεγαλύτερο υπερσυμπιεστή, για αύξηση της ισχύος.

Ford Focus

Με την ευκαιρία της προσθήκης της συγκριμένης μονάδας, η οποία έρχεται να πλαισιώσει τον γνωστό 1.500άρη βενζινοκινητήρα σε έκδοση με 182 ίππους και τον γνώριμο επίσης 1.5 EcoBlue πετρελαιοκινητήρα των 95/120 ίππων, η Ford εξοπλίζει πλέον το Focus με τον γνωστό από τα υπόλοιπα μοντέλα της γκάμας της ψηφιακό πίνακα οργάνων των 12,3 ιντσών (στάνταρ στην έκδοση ST-Line), ο οποίος υιοθετεί την τεχνολογία true color 24-bit. Επιπρόσθετα, αναβαθμίσεις έγιναν και στο επίπεδο εξοπλισμού, με τον διζωνικό αυτόματο κλιματισμό να είναι στάνταρ στα Focus ST-Line και Focus Active, ενώ από τα τέλη της χρονιάς διαθέσιμο μέσω του μόντεμ FordPass Connect θα είναι και το σύστημα υποβοήθησης της οδήγησης Local Hazard Information.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ