Επικαιρότητα Κόσμος

Το ανανεωμένο Hyundai Kona και το νέο Kona N Line αποκαλύπτονται (+video)

Η Hyundai προχώρησε στην αποκάλυψη του ανανεωμένου Kona, καθώς και στην παρουσίαση της νέας έκδοσης Ν Line του κορεατικού crossover, το οποίο θα προσφέρεται και σε εξηλεκτρισμένες εκδοχές.

Πριν από λίγες ώρες, η Hyundai έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες και εικόνες από το ανανεωμένο στα σημεία, Kona, καθώς και από την, σπορ καταβολών, νέα έκδοση Ν Line, για τις οποίες μας είχε προϊδεάσει πριν από μερικές ημέρες.

Από το 2017 όταν και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, το Hyundai Kona έχει αναδειχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα της κορεατικής μάρκας, αφού άλλωστε ανήκει στην πιο “καυτή” κατηγορία των τελευταίων ετών, αυτή των SUV. Αφενός, είναι εκ των πιο δημοφιλών μοντέλων της στην αγορά της Ευρώπης, έχοντας σημειώσει σε αυτό το χρονικό διάστημα, περισσότερες από 228.000 πωλήσεις. Αφετέρου, έχει κεντρικό ρόλο στη στρατηγική εξηλεκτρισμού της μάρκας, καθώς διαθέτει τέτοιου τύπου εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας υβριδικής και μιας αμιγώς ηλεκτρικής.

Όπως ανακοίνωσε η Hyundai, οι αλλαγές στο Kona ενόψει 2021, έγιναν κυρίως με γνώμονα τις ανάγκες του αγοραστικού κοινού της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων, σε αυτές περιλαμβάνεται η υιοθέτηση ήπια υβριδικής τεχνολογίας 48V, όσον αφορά στους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου του κορεατικού crossover. Ας τις εξερευνήσουμε:

Hyundai Kona Facelift

Hyundai Kona Facelift

Ένα αυτοκίνητο όπως το Hyundai Kona, που εξαρχής ξεχώρισε για την εμφάνισή του, δε θα μπορούσε όταν έρθει η ώρα του facelift, να δεχθεί κάτι περισσότερο από μικρές διαφοροποιήσεις. Στο εμπρός μέρος, αυτές εστιάζονται στην πιο απότομη κλίση που δόθηκε στο μακρύτερο καπό, το οποίο ολοκληρώνεται ακριβώς πάνω από την ανασχεδιασμένη μάσκα. Τα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED είναι πιο φαρδιά, τη στιγμή που ο εμπρός προφυλακτήρας έχει επίσης ανασχεδιαστεί και η ποδιά δείχνει να “αγκαλιάζει” τον αεραγωγό, προσδίδοντας μια ενοποιημένη εικόνα.

Hyundai Kona Facelift

Ακολουθώντας το δρόμο του εμπρός μέρους, το Hyundai Kona έχει ανανεωθεί σχεδιαστικά και πίσω, με τις κύριες διαφοροποιήσεις να εντοπίζονται στον προφυλακτήρα και τα φώτα. Ακόμη, το κορεατικό crossover θα διαθέτει και τροχούς διαστάσεων 17 ή 18 ιντσών, οι οποίοι προστίθεται σε εκείνους των 16 ιντσών του τρέχοντος μοντέλου, τη στιγμή που το Kona Hybrid θα εφοδιάζεται με τους ίδιους τροχούς, 16 ή 18 ιντσών. Επιπλέον, η χρωματική παλέτα μεγαλώνει, αφού το Kona θα διατίθεται σε 5 νέα χρώματα (Surfy Blue, Dive in Jeju, Ignite Flame, Cyber Gray και Misty Jungle), επιπλέον των 5 που ήδη υπάρχουν. Από πλευράς διαστάσεων, το ανανεωμένο Kona είναι κατά 40 χιλιοστά πιο μακρύ από τον άμεσο προκάτοχό του (μεταξόνιο 2.600 χιλιοστά).

Hyundai Kona Facelift

Στο εσωτερικό, το ανανεωμένο Kona θα διαθέτει ηλεκτρικό χειρόφρενο, ενώ οι χρωματισμοί και τα υλικά που χρησιμοποιούνται, έχουν διαφοροποιηθεί. Οι νέες επιλογές, περιλαμβάνουν υφασμάτινα καθίσματα σε μαύρο, ή γκρι φόντο, με τρισδιάστατο σχεδιασμό, ενώ προαιρετικά θα υπάρχουν και επιλογές σε δέρμα με μπεζ ή χακί χρώμα. Από πλευράς συνδεσιμότητας, το Kona θα εφοδιάζεται με τον νέο ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25 ιντσών που πρωτοείδαμε στο νέο i20, ενώ προαιρετικά υπάρχει οθόνη αφής 10,25 ιντσών, που έχει και δυνατότητα διαχωρισμού. Πέραν των κλασικών πια δυνατοτήτων διασύνδεσης με Smartphone (ασύρματο Apple Car Play ή Android Auto), η ανανεωμένη γενιά του Kona θα έχει και πιο “προχωρημένες” δυνατότητα αναγνώρισης φωνής, καθώς και χρήσης ζωντανού συστήματος πλοήγησης, που αντλεί πληροφορίες μέσω cloud.

Hyundai Kona Facelift

Επιπλέον, το ανανεωμένο Hyundai Kona έχει δεχθεί τροποποιήσεις και όσον αφορά στα τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδηγού. Το Smart Cruise Control (SCC) περιλαμβάνει πλέον και τη λειτουργία Stop&Go. Ακόμη, βελτιωμένο είναι και το σύστημα Blind Spot Collision-Avoidance Assist (BCA), που συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DCT, ενώ νέο είναι τοLeading Vehicle Departure Alert (LVDA), που ειδοποιεί τον οδηγό σε περίπτωση που εκείνος δεν αντιδράσει άμεσα, αν ένα όχημα μπροστά αρχίσει να κινείται. Επιπρόσθετα, το Lane Following Assist (LFA), βοηθά αυτόματα τον οδηγό να διατηρήσει το αυτοκίνητο στο κέντρο της λωρίδας, επενεργώντας στο τιμόνι, ενώ το Forward Collision-Avoidance Assist (FCA) μπορεί να ανιχνεύσει εκτός από πεζούς, και ποδηλάτες. Αναλυτικά, τα νέα συστήματα υποβοήθησης του ανανεωμένου Hyundai Kona, που εντάσσονται στο πλαίσιο του Hyundai SmartSense, είναι: Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA), Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist, Smart Cruise Control (SCC) with stop and go, Leading Vehicle Departure Alert (LVDA), Lane Following Assist (LFA), Intelligent Speed Limit Warning (ISLW), Safe Exit Warning (SEW), Rear Seat Alert (RSA), Forward Collision-Avoidance Assist (FCA).

Hyundai Kona N

Hyundai Kona N

Για πρώτη φορά, το Hyundai Kona αποκτά και έκδοση N Line, με σαφή σπορ προσανατολισμό. Το εμπρός και πίσω μέρος έχουν υποστεί “δυναμικές” διαφοροποιήσεις, ενώ οι τροχοί έχουν εξειδικευμένο σχεδιασμό σε σχήμα διαμαντιού. Η ποδιά έχει επίσης δυναμική εμφάνιση, ενώ η έκδοση N-Line διαθέτει μεγαλύτερους αεραγωγούς και συνολικά, ο σχεδιασμός της υπηρετεί την επίτευξη βέλτιστης αεροδυναμικής, όπως προκύπτει και από τον διπλό διαχύτη της εξάτμισης. Αντίστοιχα, στο εσωτερικό υπάρχει χρωματικό πακέτο N Line σε μαύρο φόντο, ενώ τα καθίσματα μπορούν να είναι υφασμάτινα, δερμάτινη ή σουέτ. Επιπρόσθετα, οι κόκκινες ραφές, τα μεταλλικά πεντάλ και το λογότυπο Ν στο λεβιέ και τα καθίσματα, επισημαίνουν την σπορ προσωπικότητα της εν λόγω έκδοσης. To Hyundai Kona N Line, θα προσφέρεται και σε τετρακίνητη έκδοση.

Hyundai Kona N Line

Κινητήρες

Το ανανεωμένο Hyundai Kona θα προσφέρεται σε υβριδικές εκδόσεις, όπως και σε αμιγώς βενζινοκίνητες ή πετρελαιοκίνητες. Όσον αφορά στους κινητήρες βενζίνης, στην κορυφή της γκάμας υπάρχει ένας βελτιωμένος 4κύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας 1,6 T-GDi, που αποδίδει 198 ίππους και συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων, ενώ προσφέρεται τόσο σε δικίνητη, όσο και σε τετρακίνητη έκδοση. Επίσης, το Kona διατίθεται και με τις “βασικές” εκδόσεις του 3κύλινδρου κινητήρα 1.0 T-GDi, που αποδίδει 120 ίππους, μεταφέρει την κίνηση αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς, ενώ προσφέρεται είτε με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, είτε με αυτόματο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων.

Το ήπια υβριδικό σύνολο, που περιλαμβάνει γεννήτρια/μίζα 48-volt και αποθηκεύει ενέργεια σε μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 0,44 kWh, συνδυάζεται ως στάνταρ με τον πετρελαιοκινητήρα 1.6 Smartstream που αποδίδει 136 ίππους. Ο αγοραστής, θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ χειροκίνητου κιβωτίου 6 σχέσεων και αυτόματου διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων, καθώς και ανάμεσα σε κίνηση στους εμπρός τροχούς ή τετρακίνηση. Προαιρετικά, υπάρχει δυνατότητα χρήσης της ήπια υβριδικής τεχνολογίας και στην έκδοση του βενζινοκινητήρα 1 λίτρου, σε συνδυασμό με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσων.

Hyundai Kona N Line

Το Hyundai Kona θα προσφέρεται και σε υβριδική έκδοση, με κινητήρα εσωτερικής καύσης 1.6 GDI ισχύος 105 ίππων και ηλεκτροκινητήρα ισχύος 32 kW (43,5 ίπποι), που αποδίδουν συνδυασμένη ισχύ 141 ίππων. Η ροπή του κινητήρα εσωτερικής καύσης και του ηλεκτροκινητήρα, ξεχωριστά, είναι 147 και 170 Nm, αντίστοιχα. Επιπλέον, ο ηλεκτροκινητήρας συνδυάζεται με μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 1,56 kWh και τάσης 240V. Το Hyundai Kona Hybrid, θα διατίθεται με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 6 σχέσεων και κίνηση στους εμπρός τροχούς.

Για την περαιτέρω βελτίωση του Kona σε επίπεδο άνεσης, χωρίς να απεμπολούνται τα σπορτίφ χαρακτηριστικά, οι μηχανικοί της Hyundai έχουν προχωρήσει σε σειρά από βελτιώσεις στην ανάρτηση, εστιάζοντας σε ελατήρια, αμορτισέρ, καθώς και στις αντιστρεπτικές ράβδους. Ακόμη, διαφοροποιημένο είναι και το σύστημα διεύθυνσης, ώστε να ακολουθήσει το ανανεωμένο σύστημα αναρτήσεων-ελαστικών, δημιουργώντας ενοποιημένο αποτέλεσμα σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς.

Οι νέες εκδόσεις του Hyundai Kona, αναμένονται στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2020, ενώ το Kona Hybrid αναμένεται να ακολουθήσει στις αρχές του 2021.

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου