top icon
Επικαιρότητα

Αναστέλλεται το κλείσιμο των εργοστασίων της Nissan στη Βαρκελώνη

Ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους ιθύνοντες της Nissan και τα εργατικά συνδικάτα, οι δύο πλευρές αποφάσισαν την αναστολή του κλεισίματος των τριών μονάδων της ιαπωνικής εταιρείας που βρίσκονται στη Βαρκελώνη έως τα τέλη του 2021.

Ύστερα από ένα μαραθώνιο διαπραγματεύσεων που διήρκησε σχεδόν 30 ώρες, η Nissan και τα συνδικάτα των εργαζομένων της στα τρία εργοστάσια της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας που έχουν την έδρα τους στη Βαρκελώνη συμφώνησαν να αναβάλουν το κλείσιμο των εν λόγω μονάδων κατά ένα έτος – και συγκεκριμένα έως τον Δεκέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με δηλώσεις της, η Nissan εγγυήθηκε ότι δεν θα υπήρχαν μαζικές απολύσεις μέχρι την ως άνω ημερομηνία. Σε αντάλλαγμα τα εργατικά συνδικάτα δεσμεύτηκαν ότι η παραγωγή στα εργοστάσια της εταιρείας στη Βαρκελώνη θα συνεχιστεί στα τέλη Αυγούστου, καθώς οι εργαζόμενοι απεργούν από τις αρχές Μαΐου, λίγες μόλις εβδομάδες πριν η ιαπωνική εταιρεία ανακοινώσει την απόφαση της να αναδιαρθρώσει τις κατασκευαστικές δραστηριότητές της στην πρωτεύουσα της Καταλονίας.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου UGT, Javier Hernandez, δήλωσε ότι τα εργοστάσια θα πρέπει σταδιακά να ξαναρχίσουν την παραγωγή από τις 24 Αυγούστου.

Οι εν λόγω μονάδες, στις οποίες απασχολούνται περίπου 3.000 εργαζόμενοι και έμμεσα επιπλέον 20.000 άτομα, αρχικά επρόκειτο να κλείσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους – εντούτοις η Nissan ήταν από την αρχή ανοιχτή στο ενδεχόμενο να αναβάλει το κλείσιμό τους ώστε να δώσει περισσότερο χρόνο προκειμένου οι εγκαταστάσεις της να πωληθούν σε νέους ιδιοκτήτες.

Στα πλαίσια των παραπάνω εξελίξεων η Nissan ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και προ-συνταξιοδότησης για τους εργαζομένους της στα εν λόγω εργοστάσια.

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για όλα τα μέρη … καθώς έτσι αγοράζουμε περισσότερο χρόνο για να αναζητηθούν projects. Και εάν αυτά δεν πάρουν σάρκα και οστά, τότε τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ευνοϊκούς όρους εξόδου των εργαζομένων από την εταιρεία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Nissan στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εργαζομένους, Frank Torres.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ