top icon
Επικαιρότητα

Αποκαλυπτήρια για το νέο DS 4 (+video)

Η DS Automobiles παρουσίασε πριν από λίγη ώρα το νέο DS 4, που γίνεται το τέταρτο μοντέλο της γκάμας και θα προσφέρεται ακόμη στις εκδόσεις DS 4 Cross και DS 4 Performance Line.

Η επέκταση της γκάμας μοντέλων της DS Automobiles συνεχίζεται, καθώς η premium μάρκα παρουσίασε το DS 4, που ακολουθεί τα DS 7 Crossback, DS 3 Crossback και DS 9, ενώ θα αποτελείται ακόμη είναι διαθέσιμο στις εκδόσεις DS 4, DS 4 Cross και DS 4 Performance Line.

Με κύριο χαρακτηριστικό τον avant-garde σχεδιασμό των μοντέλων της, η DS Automobiles αυξάνει συνεχώς τη δημοφιλία της στην παγκόσμια αγορά. Με το νέο DS 4, που βασίζεται στην πλατφόρμα EMP2 και συνδυάζει στοιχεία από hatchback και crossover, η οποία προσφέρεται για ηλεκτροκίνητα οχήματα, η γαλλική εταιρεία καταθέτει τη δική της πρόταση στα premium μοντέλα της κατηγορίας C.

Ας το εξερευνήσουμε!

DS 4

Πλατφόρμα EMP2: Η βάση των πάντων

Σημαντικό μερίδιο στην ανάπτυξη του νέου DS 4, μότο του οποίου είναι η φράση “Refinement Engineered”, κατέχει η εξέλιξη της πλατφόρμας EMP2, η οποία για την περίσταση διαθέτει κατά 70% νέα ή αποκλειστικά εξαρτήματα. Χάρη σε αυτήν, οι σχεδιαστές και μηχανικοί της DS Automobiles έχουν πετύχει αναλογία αμαξώματος/τροχού, που σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας είναι μοναδική για τα premium μοντέλα στο segment C, διαμορφώνοντας μια εξωτερική εμφάνιση που συνδυάζει σπορ χαρακτήρα με βέλτιστη αεροδυναμική αντίσταση.

Ταυτόχρονα, οι σχεδιαστές είχαν την ευκαιρία να εκμεταλλευθούν όσο καλύτερα γίνεται την καμπίνα αλλά και τον χώρο αποσκευών, ο οποίος έχει χαμηλό κατώφλι για εύκολη φόρτωση και χωρητικότητα 430 λίτρων. Ακόμη, χρησιμοποιώντας λύσεις όπως η συγκόλληση με ρητίνη, με το μήκος των συγκολλημένων επιφανειών στο αμάξωμα του DS 4 να αγγίζει τα 34 μέτρα, επανασχεδιασμένα εξαρτήματα σε ανάρτηση και σύστημα διεύθυνσης, συνεισφέρουν ώστε το γαλλικό αυτοκίνητο να συνδυάζει βέλτιστη ακαμψία στο αμάξωμα, με υψηλού επιπέδου οδική συμπεριφορά.

DS 4

Εξωτερική εμφάνιση

Από την πρώτη ματιά φαίνεται η προσπάθεια των ανθρώπων της DS να δημιουργήσουν ένα αυτοκίνητο που θα τραβά το βλέμμα, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνουν το μακρύ καπό, η τρισδιάστατη μάσκα, οι διαστάσεις (μήκος 4,4 μέτρων, πλάτος 1,83 μέτρων, ύψος 1,47 μέτρων) και οι τροχοί 720 χιλιοστών, που πλαισιώνονται από ζάντες αλουμινίου διαστάσεων έως 20 ιντσών (εκδόσεις E-Tense). Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος της γκάμας διαθέτει τροχούς 19 ιντσών, οι οποίοι για πρώτη φορά συνδυάζονται με ελαστικά All Season, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως στις ζάντες αλουμινίου έχει επιτευχθεί μείωση βάρους κατά 10%, δηλαδή περίπου κατά 1,5 κιλό ανά τροχό.

Από εκεί και έπειτα, το εμπρός μέρος του DS 4, χαρακτηρίζεται από νέα φωτεινή επιγραφή, ενώ οι προβολείς εφοδιάζονται με σύστημα DS Matrix LED Vision, που βασίζεται σε συνδυασμό matrix και κατευθυντικού φωτισμού. Τα φώτα ημέρας, περιλαμβάνουν συνολικά 98 LED, με δύο γραμμές φώτων τέτοιας τεχνολογίας σε κάθε πλευρά, ενώ τα γνωστά ως “DS Wings”, έρχονται να ενώσουν τους προβολείς με τη μάσκα. Ο σχεδιασμός των δύο πλευρών του DS 4 και ο συνδυασμός του αμαξώματος με τους τροχούς, δημιουργήθηκαν με πηγή έμπνευσης το concept car DS Aero Sport Lounge.

DS 4

Στο πίσω μέρος, η μεγάλη κλίση της οροφής προς το πίσω παράθυρο, βοηθά τόσο στην εικόνα του αυτοκινήτου, όσο και στην αεροδυναμική. Τα πίσω φτερά συνεισφέρουν στη συνολική εικόνα, η οποία υπογραμμίζεται από το γυαλιστερό μαύρο φινίρισμα με λογότυπο της DS Automobiles. Σημειωτέον, πως η φωτεινή υπογραφή με εφέ ανάγλυφου με laser, αποτελεί μια καινοτομία της γαλλικής μάρκας.

Το DS 4 Cross, αποτελεί την SUV παραλλαγή, με διαφοροποιημένη σχεδίαση του κάτω μέρους στον προφυλακτήρα, ειδική επεξεργασία στο πλαστικό και μαύρο ματ χρώμα. Το σύνολο, συμπληρώνεται από γυαλιστερή μαύρη μάσκα, μπάρες οροφής, Advanced Traction Control, για βέλτιστη κίνηση σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης, καθώς και Hill Assist Descent Control.

Όπως τονίζουν οι άνθρωποι της DS Automobiles, η πιο δυναμική πρόταση της γκάμας, είναι η DS 4 Performance Line, που διαθέτει εξωτερικές λεπτομέρειες σε μαύρο φόντο και ειδικά σχεδιασμένους τροχούς. Το νέο DS 4 θα διατίθεται σε 7 χρώματα, δύο εκ των οποίων είναι νέα (Copper Gold, Lacquered Grey) και τα υπόλοιπα 5 (Pearl Crystal, Platinum Grey, Red Velvet, Pearl White, Perla Nera Black), υπάρχουν ήδη στην παλέτα επιλογών της εταιρείας.

DS 4

Εσωτερικό

Για την ανάπτυξη της καμπίνας του DS 4 έμφαση δόθηκε στην ψηφιοποίηση, στην εκμηδένιση -ει δυνατόν- των θορύβων εντός αυτής και βέβαια, στον χειροποίητο σχεδιασμό, που αποπνέει πολυτέλεια και κουλτούρα avant garde.

Τα χειριστήρια και οι διακόπτες έχουν ομαδοποιηθεί σε 3 ζώνες επαφής, ενώ ο σχεδιασμός ακολουθεί μοτίβο Clous de Paris guilloche, που απαντάται στην υψηλή ωρολογοποιία. Στο κεντρικό ταμπλό, ξεχωριστό στοιχείο αποτελούν οι “αόρατοι” αεραγωγοί, που ονομάζονται DS Air. Ο λόγος για σύστημα εξαερισμού, στο οποίο οι κεντρικοί αεραγωγοί έχουν τοποθετηθεί ψηλά και οι γρίλιες κατεύθυνσης, δε φαίνονται, με το σύστημα να λειτουργεί όπως ένας κλασικός εξαερισμός.

DS 4

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο του DS 4, είναι το DS Extended Head-Up Display, το οποίο παρέχει πληροφορίες για ταχύτητα, βοηθητικά προγράμματα οδήγησης, πλοήγηση, προειδοποιητικά μηνύματα, τίτλο της μουσικής στο ηχοσύστημα ή κλήση στο συνδεδεμένο smartphone, σε απόσταση 4 μέτρων μπροστά από το παρμπρίζ.

Το συγκεκριμένο, αποτελεί μέρος του DS Iris System, που έχει ως βάση την κεντρική οθόνη αφής 10 ιντσών που λειτουργεί ως smartphone, υπακούοντας ακόμη και σε φωνητικές εντολές ή χειρονομίες. Το σύστημα, υποστηρίζεται και από το DS Smart Touch, που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα. Επιπρόσθετα, στην κεντρική κονσόλα ξεχωρίζει το DS E-Toggle, ένα συμπαγές χειριστήριο για το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

DS 4

Συστήματα υποβοήθησης οδηγού

Το DS 4 θα προσφέρεται με το πακέτο DS Drive Assist 2.0. Χάρη σε έναν αισθητήρα λαβής στο τιμόνι, το σύστημα ελέγχει αν ο οδηγός παραμένει συγκεντρωμένος και διατηρεί με ασφάλεια τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Στο πλαίσιο των νέων “Radar Corners”, εντάσσονται λειτουργίες όπως παρακολούθηση τυφλού σημείου μεγάλων αποστάσεων (εμβέλεια 75 μέτρων) ή προειδοποίηση κίνησης στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, για την αποφυγή σύγκρουσης με πλήρη έλεγχο του “τυφλού σημείου”.

Επιπλέον, το DS 4 εφοδιάζεται με DS Night Vision. Πρόκειται για σύστημα που χρησιμοποιεί κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας στη μάσκα, έχοντας τη δυνατότητα εντοπισμού πεζών και ζώων σε απόσταση έως 200 μέτρα, τη νύχτα ή σε περίπτωση χαμηλής ορατότητας όπως η οδήγηση με ομίχλη. Η εικόνα από την κάμερα, παρουσιάζεται στην οθόνη του DS Extended Head-Up.

DS 4

Κινητήρια σύνολα

Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία από την επιτυχημένη συμμετοχή στην Formula E, όπου αναδείχθηκε πρωταθλήτρια το 2019 και 2020, η DS Automobiles έχει εφοδιάσει, χάρη και στην πλατφόρμα EMP2, το DS 4 ΜΕ υβριδικό σύστημα κίνησης. Στην πράξη, το DS 4 plug-in συνδυάζει τούρμπο τετρακύλινδρο κινητήρα βενζίνης 180 ίππων με ηλεκτροκινητήρα 110 ίππων και κιβώτιο e-EAT8, με τη συνολική ισχύ να είναι 225 ίπποι. Η μπαταρία που εφοδιάζεται με νέες, πιο συμπαγείς σε διαστάσεις αλλά πιο μεγάλες σε χωρητικότητα κυψέλες, οι οποίες βρίσκονται πίσω από τη ζώνη παραμόρφωσης σε περίπτωση ατυχήματος, προσφέρει σύμφωνα με τις εργοστασιακές μετρήσεις, αυτονομία που ξεπερνά τα 50 χιλιόμετρα σε συνδυασμένο κύκλο WLTP.

Επιπλέον, το DS 4 θα προσφέρεται σε βενζινοκίνητες εκδόσεις με κινητήρες Puretech ισχύος 130, 180 και 225 ίππων, καθώς και μία με πετρελαιοκινητήρα BlueHDI που αποδίδει 130 ίππους, οι οποίες σε κάθε περίπτωση συνδυάζονται με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 8 σχέσεων.

DS 4

Από εκεί και έπειτα, το DS 4 διαθέτει ελεγχόμενη απόσβεση της ανάρτησης DS Active Scan Suspension. Χρησιμοποιώντας κάμερα στη κορυφή του παρμπρίζ, το σύστημα ελέγχει ανεξάρτητα κάθε τροχό, συνδυάζοντας δεδομένα από 4 αισθητήρες θέσης και 3 αισθητήρες επιτάχυνσης σε πραγματικό χρόνο. Ανάλογα με την κατάσταση του οδοστρώματος, διαμορφώνει τη ρύθμιση της ανάρτησης σε πιο σκληρή ή πιο μαλακή, με φόντο την μεγαλύτερη δυνατή άνεση των επιβατών.

Σε μια εποχή που η φιλικότητα προς το περιβάλλον έχει αναχθεί σε προτεραιότητα, οι άνθρωποι της DS Automobiles έδωσαν έμφαση σε αυτό. Έτσι, το DS 4 έχει κατασκευαστεί κατά 95% από επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά και το 85% των μερών του, είναι ανακυκλώσιμο. Το 30% του βάρους του προέρχεται από ανανεώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά, τη στιγμή που το 20% των επιφανειών του ταμπλό, έχει κατασκευαστεί από ειδικά επεξεργασμένα υλικά.

Το DS 4, που θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Opel στο Russelheim της Γερμανίας, αναμένεται στη χώρα μας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Δείτε το video

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ