top icon
Επικαιρότητα

Απομακρύνεται (προς το παρόν) η απειλή εμπορικού πολέμου ΕΕ-ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, συμφώνησε χθες σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, να αποφύγει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΕΕ, με τις δύο πλευρές να ξεκινούν διαπραγματεύσεις για την περικοπή άλλων εμπορικών εμποδίων.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση των δύο ανδρών στο Λευκό Οίκο, ο Donald Trump συμφώνησε ότι μέσα από τις συνομιλίες που θα ξεκινήσουν άμεσα EE και ΗΠΑ θα επιδιώξουν να επιλύσουν το θέμα των δασμών που η τελευταία έχει επιβάλλει στις εισαγωγές χάλυβα (25%) και αλουμινίου (10%). Από τη μεριά της, η Ευρώπη δεσμεύτηκε να αυξήσει τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ μειώνοντας συγχρόνως τα εμπορικά εμπόδια στις εισαγωγές σόγιας από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Ο Jean-Claude Juncker ξεκαθάρισε μιλώντας σε εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου ότι όσο οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, αμφότερες θα «φρενάρουν» την επιβολή δασμών σε πολλά ακόμα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών από τη γηραιά ήπειρο στις ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και αξιωματούχοι της ΕΕ χαιρέτισαν τη συμφωνία Trump-Juncker. Χαρακτηριστικό του κλίματος ήταν και το χθεσινό tweet του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Peter Altmaier:

«Πρόκειται για μια συμφωνία που μπορεί να αποτρέψει τον εμπορικό πόλεμο και να σώσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Είναι μια μεγάλη συμφωνία για την παγκόσμια οικονομία»._X.A.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ