top icon
Επικαιρότητα

Το Audi A3 γίνεται 20 ετών

Δύο δεκαετίες ζωής κλείνει φέτος το δημοφιλές μοντέλο της Audi.

Η πρεμιέρα του Audi A3, του αυτοκινήτου που εισήγαγε τη λέξη «premium» στο λεξιλόγιο της κατηγορίας των «συμπαγών» μοντέλων της μικρομεσαίας κλάσης, γιορτάζει φέτος την 20η του επέτειο έχοντας πραγματοποιήσει το επίσημο ντεμπούτο του στην Έκθεση του Παρισιού το 1996. Βασισμένο στην πλατφόρμα του Golf IV, το οποίο παρουσιάστηκε ένα χρόνο αργότερα, προσφερόταν αποκλειστικά με 3θυρο αμάξωμα, τρία επίπεδα εξοπλισμού και τέσσερις κινητήρες ντίζελ και βενζίνης. Τον Σεπτέμβριο του 1998 η Audi παρουσίασε τις τετρακίνητες εκδόσεις της σειράς, με τις πεντάθυρες εκδοχές της να πραγματοποιούν την πρεμιέρα τους τον Μάρτιο του 1999. Την ίδια εποχή, το Α3 φέρνει μια ακόμα «επανάσταση» εισάγοντας την έκδοση S3, η οποία φιλοξενούσε κάτω από το καπό της έναν υπερτροφοδοτούμενο 20βάλβιδο κινητήρα με χωρητικότητα 1,8 λίτρων και απόδοση 210 ίππων.

Το 2005 η γερμανική εταιρεία φέρνει στο φως τη δεύτερη γενιά του μοντέλου, ενώ τρία χρόνια αργότερα η γκάμα εμπλουτίζεται για πρώτη φορά με την ανοιχτή έκδοση Cabriolet. Μια ακόμα αξιοσημείωτη προσθήκη πραγματοποιήθηκε το 2011, όταν για πρώτη φορά η Audi λανσάρει την έκδοση RS, η οποία φιλοξενούσε κάτω από το καπό τον 5κύλινδρο κινητήρα της (340 ίπποι), ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα το ντεμπούτο του πραγματοποιεί η δεύτερη γενιά του οικογένειας RS, στην έκδοση Sportback, με τον ίδιο κινητήρα να αποδίδει πλέον 367 ίππους. Φέτος, η γερμανική εταιρεία αποκάλυψε στην Έκθεση του Παρισιού της αντίστοιχη έκδοση σε 4θυρο, αυτή τη φορά, περιτύλιγμα, η οποία κινείται από το 2.5 TFSI κινητήρα της Audi, ο οποίος αποδίδει ειδικά για την περίσταση 400 ίππους.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η τρίτη κατά σειρά γενιά του μοντέλου, πέρα από τους οκτώ «συμβατικούς» κινητήρες της, διατίθεται επίσης με κινητήρα που καταναλώνει φυσικό αέριο (g-tron) καθώς και σε υβριδική έκδοση (e-tron).

Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία, κατά τη διάρκεια των 20 αυτών ετών η συνολική παγκόσμια παραγωγή του Audi A3 έχει ξεπεράσει τις 4 εκ. μονάδες._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ