top icon
Επικαιρότητα

Audi, Airbus και Italdesign δοκιμάζουν το ιπτάμενο ταξί τους

Οι τρεις εταιρείες δοκίμασαν σε πραγματικές συνθήκες το PoP.Up Next, ένα όχημα που μπορεί να κινηθεί σε γη και αέρα θυμίζοντας λίγο από αυτοκίνητο, drone και αεροπλάνο.

Οι νέες μορφές κινητικότητας σε γη και αέρα αρχίζουν, έστω και δειλά, να κάνουν την εμφάνισή τους αποτελώντας μία προφανή προσπάθεια μεγάλων κατασκευαστών στον τομέα της αυτοκίνησης και της αεροπλοΐας να προσφέρουν εναλλακτικές μορφές μετακίνησης που θα συνδυάζουν την ηλεκτροκίνηση με αυτόνομα συστήματα «καθοδήγησης». Ένα τυπικό δείγμα γραφής της νέας αυτής τάσης και πραγματικότητας είναι και το Pop.Up Next, ένα φουλ ηλεκτρικό, πλήρως αυτοματοποιημένο concept που μπορεί να κινηθεί… οριζοντίως και καθέτως, το οποίο δοκιμάστηκε πριν λίγες μέρες σε πραγματικές συνθήκες στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας στα πλαίσια της έκθεσης Drone Week χρησιμοποιώντας ως «βάση» ένα λειτουργικό πρωτότυπο μοντέλο se κλίμακα 1:4.

Αν μη τι άλλο, στο απώτερο μέλλον, το PoP.Up Next, το οποίο είδαμε να παρουσιάζεται σε κανονικές διαστάσεις στο φετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, θα μπορούσε να μεταφέρει τους ανθρώπους μέσα και πάνω από τις πόλεις, γρήγορα και βολικά, επιλύοντας παράλληλα πολλά από τα γνωστά προβλήματα κυκλοφορίας των αστικών κέντρων. Το κυρίαρχο εσωτερικό χαρακτηριστικό του στην καμπίνα είναι μια οθόνη 49 ιντσών, ενώ η αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής εκτελείται με αναγνώριση ομιλίας, προσώπου και οφθαλμών, καθώς βέβαια και με τις γνώριμες πλέον λειτουργίες αφής.

Η εξαιρετικά ελαφριά και διθέσια καμπίνα μπορεί να τοποθετηθεί είτε σε μία «μονάδα αυτοκινήτου», είτε σε μία αντίστοιχη που μπορεί να κινηθεί στον αέρα. Οι υπεύθυνες για το σχεδιασμό του εταιρείες, οι Audi, Airbus και Italdesign, είναι αυτές που υποστηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις το όλο εγχείρημα παρέχοντας την υφιστάμενη τεχνογνωσία τους στον τομέα των μπαταριών και του αυτοματισμού.

Όπως ανακοινώθηκε, αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται δοκιμές του πρωτοτύπου τόσο στο Ingolstadt της Γερμανίας όσο κυρίως στη Ν. Αμερική σε συνεργασία με την Audi και τη θυγατρική εταιρεία της Airbus, Voom, σε πόλεις όπως το Mexico City και το Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Εκεί, δηλαδή, όπου οικονομικά εύρωστοι πελάτες είναι σε θέση σήμερα να ενοικιάσουν τις μεταφορικές υπηρεσίες που παρέχει το PoP.Up Next.

«Οι υπηρεσίες σαν αυτές μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες των πελατών μας. Κι αυτό γιατί στο μέλλον, τα ιπτάμενα ταξί θα προσελκύσουν ένα ευρύ φάσμα κατοίκων της πόλης. Με το Pop.Up εξετάζουμε ταυτόχρονα τα όρια του τεχνικά εφικτού. Το επόμενο βήμα είναι να δοκιμάσουμε ένα πρωτότυπο πλήρους μεγέθους», δηλώνουν οι ιθύνοντες της Audi στις επίσημες ανακοινώσεις τους.

Και προσθέτουν:

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μετακινούνται σε πόλεις. Και όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα είναι σε κίνηση χάρη στην αυτοματοποίηση. Στο μέλλον, ηλικιωμένοι, παιδιά και άτομα χωρίς άδεια οδήγησης θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τα robot taxis. Αν κατορθώσουμε να αξιοποιήσουμε με επιτυχία την κυκλοφορία σε δρόμους και αέρα, τόσο οι άνθρωποι όσο και οι πόλεις μπορούν να ωφεληθούν»._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ