top icon
Επικαιρότητα

Audi SQ7 TDI: Με ηλεκτρικό συμπιεστή

Η γερμανική εταιρεία στέλνει στο πυρ το εξώτερο το ανεπιθύμητο φαινόμενο της υστέρησης απόκρισης, το γνωστό σε όλους turbo lag.

Κάτω από το καπό του νέου Audi SQ7 TDI φιλοξενείται ένας ολοκαίνουργιος κινητήρας ντίζελ με χωρητικότητα 4,0 λίτρων και 8 κυλίνδρους σε διάταξη V, ο οποίος παραλαμβάνει τη σκυτάλη από τον απερχόμενο 4,2. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Audi, η ισχύς του νέου ανέρχεται στους 435 ίππους. Ωστόσο, το πιο σημαντικό ατού του φαντάζει (και είναι, προφανώς) η ροπή του, η οποία κάνει την εμφάνισή της σταθερά από τις 1.000 έως και τις 3.250 σ.α.λ., φτάνοντας στο συγκεκριμένο εύρος τη μέγιστη τιμή των 900 Nm.  

Η Audi ανακοινώνει πως το νέο SQ7 TDI είναι σε θέση να επιταχύνει από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε χρόνο 4,8 δλ. και η τελική ταχύτητα φτάνει τα 250 χλμ./ώρα. Την ίδια στιγμή, ο νέος V8 εκπέμπει 198 gr διοξειδίου του άνθρακα για κάθε χιλιόμετρο καταναλώνοντας κατά μέσο όρο 7,4 λιτ./100 χλμ.

Η σημαντικότερη είδηση εδώ αφορά στην υιοθέτηση ενός συμπιεστή (EPC), ο οποίος κινείται ηλεκτρικά ελέγχοντας τον αέρα εισαγωγής. Το εν λόγω… καλούδι, το οποίο τοποθετείται για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο παραγωγής εξαλείφοντας την υστέρηση στην απόκριση του γκαζιού, βρίσκεται εγκατεστημένο μετά τον εναλλάκτη (intercooler) απορροφώντας μέγιστη ισχύ 9,5 ίππων. Μάλιστα, διαθέτει τη δική του μπαταρία (ιόντων λιθίου με τάση 48 Volt), λόγω των αυξημένων απαιτήσεων σε ενέργεια, η οποία έχει εγκατασταθεί κάτω από το χώρο φόρτωσης.

Σύμφωνα με την Audi, το νέο SQ7 TDI εδράζεται σε ένα ιδιαίτερα προηγμένο πλαίσιο. Στα υπόλοιπα τεχνολογικά highlight του μοντέλου συγκαταλέγονται, επίσης, η αερανάρτηση, το ανασχεδιασμένο 8άρι κιβώτιο, τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, τα κεραμικά φρένα και η τετραδιεύθυνση.

Σχεδιαστικά, οι σημαντικότερες διαφορές σε σχέση με τα ταπεινότερα αδέλφια της οικογένειας Q7 εντοπίζονται στη διαφορετική μάσκα, στις μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα, στις δύο διπλές απολήξεις της εξάτμισης και στους τροχούς διαμέτρου 22 ιντσών που φιλοξενούνται σε ελαστικά με διαστάσεις 285/55._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ