top icon
Επικαιρότητα

Αυτή είναι η νέα Porsche 911 GT3 (+video)

Εξελιγμένη σε συνεργασία με την Porsche Motorsport, η νέα 911 GT3 έρχεται να εξιτάρει για μία ακόμα φορά τα οδηγικά πάθη.

Όπως είχε ήδη προαναγγελθεί πριν λίγες μέρες, η Porsche προχώρησε σήμερα στην πλήρη αποκάλυψη του φακέλου της νέας 911 GT3 (992), που αποτελεί, στην έβδομη κατά σειρά εκδοχή της, ό, τι πιο σκληροπυρηνικό έχει να προσφέρει σήμερα η γερμανική φίρμα με πινακίδες κυκλοφορίας για χρήση και σε δημόσιο δρόμο – αλλά και ό, τι πιο κοντινό στις καθαρόαιμες κατασκευές της.

Porsche 911 GT3

Η καρδιά του αυτοκινήτου έχει όριο περιστροφής τις 9.000 σ.α.λ. και βασίζεται στην αγωνιστικών καταβολών μονάδα της 911 GT3 R αποτελώντας ουσιαστικά μια ελαφρώς πιο «ήπια» εκδοχή εκείνης που δίνει ζωή στην 911 GT3 Cup. ‘Όντας ατμοσφαιρικός, «επίπεδος» ως προς τη διάταξη των 6 κυλίνδρων του και με χωρητικότητα 4,0 λίτρων, ο κινητήρας αποδίδει για την περίσταση 510 ίππους στις 8.400 σ.α.λ. και ροπή 470 Nm στις 6.100 σ.α.λ., εξασφαλίζοντας τελική ταχύτητα 320 χλμ./ώρα στην έκδοση με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων (προαιρετικός εξοπλισμός) ή 318 χλμ./ώρα σε εκείνη με το «διπλόδισκο» PDK των 7 ταχυτήτων, στην οποία η επιτάχυνση από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε χρόνο 3,4 δλ. Για την έκδοση με χειροκίνητο κιβώτιο, για την ίδια δοκιμασία, υπολογίστε μισό επιπλέον δευτερόλεπτο.

Porsche 911 GT3

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε σχέση με την αντίστοιχη, ατμοσφαιρική ασφαλώς μονάδα της 911 Speedster, ο κινητήρας της νέας 911 GT3 διαθέτει διαφορετικά πιστόνια, καθώς και ένα αγωνιστικών περγαμηνών σύστημα λίπανσης ξηρού κάρτερ που εξασφαλίζει επαρκή παροχή λαδιού ακόμη και σε πολύ υψηλά πλευρικά και διαμήκη φορτία χρησιμοποιώντας συνολικά επτά στάδια αναρρόφησης, τα οποία επιστρέφουν γρήγορα το λιπαντικό μέσο στην εξωτερική δεξαμενή. Από εκεί και πέρα, η κυλινδροκεφαλή είναι ανασχεδιασμένη, οι πεταλούδες γκαζιού έξι, όσοι και οι κύλινδροι, ενώ επεμβάσεις έχουν γίνει και στο σύστημα VarioCam Plus.

Δείτε το βίντεο στη συνέχεια:

Σύμφωνα με την Porsche, «η εξελιγμένη αεροδυναμική επωφελείται από τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν από τους αγώνες και παράγει σημαντικά περισσότερη κάθετη δύναμη χωρίς να επηρεάζει αισθητά τον συντελεστή οπισθέλκουσας». Η πίσω αεροτομή, η οποία ρυθμίζεται με το… χέρι, αυξάνει σημαντικά την αεροδυναμική πίεση στις υψηλές ταχύτητες (συνολικά, έως 50% στη νορμάλ ρυθμιση και έως 150% σε εκείνη για χρήση σε πίστα, σε σχέση με την απερχόμενη 911 GT3), σε συνδυασμό με τον εξελιγμένο πίσω διαχύτη, ενώ ρυθμιζόμενο είναι και το εμπρός σποιλερ, καθώς και ο σχετικός διαχύτης αέρα.

Porsche 911 GT3

Η βελτίωση στην απόδοση της νέας 911 GΤ3 σε σχέση με την απερχόμενη αντικατοπτρίζεται από τον χρόνο που επιτυγχάνει η νεότερη εκδοχή του μοντέλου στο Nurburgring-Nordschleife. Εδώ, όπως επισημαίνουν οι δημιουργοί του αυτοκινήτου, το «γυρολόγιο» είναι βελτιωμένο κατά 17 ολόκληρα δευτερόλεπτα. Πιο συγκεκριμένα, με τον Lars Kern πίσω από το τιμόνι, στη διαδρομή μήκους 20,8 χλμ. της Πράσινης Κόλασης, η νέα 911 GT3 «έγραψε» χρόνο 6:59.927, ενώ σε εκείνη των 20,6 χλμ., που αποτελεί και το μέτρο σύγκρισης, η αντίστοιχη επίδοση είναι 6:55.20. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι και στις δύο περιπτώσεις, η νέα 911 GT3 «πατούσε» στα προαιρετικά ελαστικά Pilot Sport Cup 2 R της Michelin σε διαστάσεις 255/35 και 315/30.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Porsche 911 GT3

Παρά το φαρδύτερο αμάξωμα (σ.σ.: χαρακτηριστικό εδώ είναι το μεγαλύτερο κατά 48 χλστ. εμπρός μετατρόχιο σε σχέση με μια απλή 911 Carrera), τους μεγαλύτερους τροχούς και τα πρόσθετα τεχνικά στοιχεία που την συνοδεύουν, το βάρος της κατασκευής είναι το ίδιο με το παρελθόν – με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, το αυτοκίνητο ζυγίζει 1.418 κιλά και με το αυτόματο PDK, 1.435 κιλά. Το μπροστινό καπό είναι κατασκευασμένο από πλαστικό ενισχυμένο με ίνες άνθρακα (CFRP), ενώ «ελαφρωμένα» είναι μέχρι και τα παράθυρα, ώστε η τελική ένδειξη της ζυγαριάς να διατηρηθεί σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα.

Porsche 911 GT3

Από εκεί και πέρα, το δικό τους ρόλο εδώ διαδραματίζουν οι βελτιστοποιημένοι δίσκοι του συστήματος πέδησης (408 χλστ. εμπρός, +28 χλστ. σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και κατά 17% ελαφρύτεροι), οι σφυρήλατοι τροχοί ελαφρού κράματος των 20 και 21 ιντσών, καθώς και το κάλυμμα για το πίσω κάθισμα. Άξιο αναφοράς είναι επίσης και το νέο σύστημα εξαγωγής του κινητήρα – ο οποίος πληροί την περιβαλλοντική νόρμα Euro 6d ISC FCM (EU6 AP) – που συνεισφέρει στην ηχητική πανδαισία στο βαθύ πάτημα του γκαζιού επιφέροντας με τη σειρά του μια εξοικονόμηση βάρους της τάξης των 10 κιλών. Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι στον προαιρετικό εξοπλισμό της νέας 911 GT3 περιλαμβάνεται επίσης και η οροφή από carbon, υλικό από το οποίο μπορούν να κατασκευαστούν και τα καλύμματα των εξωτερικών καθρεπτών.

Porsche 911 GT3

Η νέα Porsche 911 GT3 εξοπλίζεται προαιρετικά με κεραμικούς δίσκους με διάμετρο 410 και 390 χλστ. εμπρός και πίσω, ενώ στάνταρ είναι η αρχιτεκτονική της νέας ανάρτησης που για την περίσταση αποτελείται εμπρός από διπλά ψαλίδια – επιλογή που συναντά κανείς στις 911 RSR και 911 GT3 Cup. Στον πίσω άξονα συναντάμε μια διάταξη πολλαπλών συνδέσμων, με «περισσότερα ball joints και κανένα κοινό μέρος σε σχέση με εκείνη των 911 Carrera», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Porsche.

Porsche 911 GT3

Τα αγωνιστικά γονίδια είναι διακριτά και σε πολλές ακόμα λεπτομέρειες της νέας 911 GT3. Όπως στο εσωτερικό. Εκεί όπου δεσπόζει μια οθόνη εμπρός από το οπτικό πεδίο του οδηγού (Track Screen, την αποκαλεί η Porsche) που με το πάτημα ενός κουμπιού «εξαφανίζει» τις ψηφιακές ενδείξεις αριστερά και δεξιά του αναλογικού στροφόμετρου, που φτάνει έως και 10.000 στροφές, αφήνοντας ενεργές εκείνες για την πίεση των ελαστικών, την πίεση και την θερμοκρασία του λαδιού, την στάθμη καυσίμου και την θερμοκρασία νερού, οι οποίες αποδεικνύονται κάτι παραπάνω από χρήσιμες κατά την οδήγηση της νέας 911 GT3 στην πίστα. Το «παρών» εδώ δίνει και το απαραίτητο για τις περιστάσεις shift light, για ιδανικές αλλαγές ταχυτήτων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ