top icon
Κόσμος

Αυτόματος πιλότος Tesla κατηγορείται για καραμπόλα 8 αυτοκινήτων

Οδηγός Tesla κατηγορεί τον αυτόματο πιλότο για καραμπόλα 8 αυτοκινήτων με 10 τραυματίες στην Καλιφόρνια.

Ένα περίεργο ατύχημα κατέγραψαν οι κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας τον περασμένο μήνα σε τούνελ της περιοχής του Σαν Φρανσίσκο: Ένα Tesla Model S φαίνεται να μετακινείται χωρίς λόγο στην τέρμα αριστερή λωρίδα όπου, πάλι χωρίς λόγο, έπεσε απότομα στα φρένα.

Αποτέλεσμα ήταν μια καραμπόλα 8 αυτοκινήτων με 9 ελαφρά τραυματίες και 1 σοβαρότερα. 4 ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο του ατυχήματος, που μπλόκαρε 2 λωρίδες για 3 ώρες τη Μέρα των Ευχαριστιών, με αποτέλεσμα να προκληθεί μποτιλιάρισμα.

Σύμφωνα με την τροχαία, ο οδηγός του Tesla κατηγορεί τον αυτόματο πιλότο ότι οδήγησε το αυτοκίνητο τέρμα αριστερά, χωρίς να συντρέχει λόγος αλλαγής λωρίδας, όπου πάλι χωρίς να φαίνεται κάποιο εμπόδιο εμπρός, ενεργοποίησε απότομα τα φρένα.

Ως αποτέλεσμα, η ταχύτητα του Tesla μειώθηκε ξαφνικά από τα 55 στα 20 μίλια την ώρα (από σχεδόν 90 σε 32 χλμ/ώρα). Κάποιοι από τους οδηγούς των αυτοκινήτων που ακολουθούσαν δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν, οπότε προκλήθηκε η καραμπόλα.

Tesla 2

Μέρος της καραμπόλας των 8 αυτοκινήτων

Οι αρχές της πολιτείας διερευνούν το συμβάν. Ασφαλώς, ο οδηγός οφείλει να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να αναλάβει χειροκίνητα τον έλεγχο του αυτοκινήτου και η Tesla προειδοποιεί ότι “ο αυτόματος πιλότος μπορεί να δώσει λάθος εντολές στη χειρότερη στιγμή“.

Πρέπει όμως επίσης να σημειώσουμε ότι η αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ, NHTSA, διερευνά από τον Ιούνιο 728 αναφορές κατόχων Tesla Model 3 και Model Y, μοντέλων 2021 και 2022, ότι ο αυτόματος πιλότος ενεργοποιεί απροειδοποίητα και χωρίς λόγο τα φρένα, και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις το κάνει κατ’ επανάληψη στη διάρκεια ενός ταξιδιού, πράγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Εν τω μεταξύ, προχθές δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την κυκλοφορία των αυτόνομων οχημάτων στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ