top icon
Επικαιρότητα

Αυξάνεται διεθνώς η τιμή των καυσίμων από το 2017

Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε πως τα κράτη-μέλη του τεχνηέντως θα επιβραδύνουν τους ρυθμούς παραγωγής του «μαύρου χρυσού» από τις αρχές του 2017 σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι διεθνείς χρηματιστηριακές τιμές του.

Στη Σύνοδο των χωρών του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Βιέννη, αποφασίστηκε η μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 1,2 εκ. βαρέλια, ούτως ώστε, μέσω της μειωμένης προσφοράς, να αυξηθεί η ζήτηση. Και επομένως, η τιμή διάθεσης. Όπως ήταν αναμενόμενο, με τη δημοσιοποίηση κιόλας της εν λόγω συμφωνίας, στην οποία συνηγορεί και η Ρωσία, η τιμή του Brent σκαρφάλωσε πάνω από τα 50 δολάρια ανά βαρέλι σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 7%.

Αυτή είναι η πρώτη μείωση στον ημερήσιο ρυθμό παραγωγής πετρελαίου των 14 στο σύνολο χωρών του ΟΠΕΚ εδώ και οκτώ χρόνια. Στη αποκλιμάκωση της προσφοράς του «μαύρου χρυσού, η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του πλανήτη, αναμένεται να επιτελέσει πρωταγωνιστικό ρόλο μειώνοντας δραστικά την παραγωγή της. Από τα μεριά του, το Ριάντ θα «κατεβάσει» τα δικά του επίπεδα κατά 500.000(!) βαρέλια την ημέρα, ενώ μείωση της τάξης των 300.000 βαρελιών ημερησίως θα υποστεί η παραγωγή τόσο του Κουβέιτ όσο και του Κατάρ. Εξίσου θετικές απέναντι στη συμφωνία ήταν οι αντιδράσεις τόσο της Τεχεράνης, που ανακοίνωσε ότι «παγώνει» την παραγωγή της, όσο και του Ιράκ, ενώ αποκλιμάκωση αναμένεται να δούμε και στην παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας –που ως γνωστόν δεν υπάγεται στα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ- από το πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς.

Συνολικά, το συμφωνηθέν «ψαλίδισμα» αποτιμάται ότι αντιστοιχεί μόλις στο 2% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ