top icon
Επικαιρότητα

Balocco Proving Ground, εκεί που γεννιούνται οι Alfa Romeo [+video]

Το κέντρο δοκιμών του Balocco αποτελεί το «μαιευτήριο» της μάρκας, στο οποίο από το 1962 γεννιούνται όλες οι Alfa Romeo, ενώ παράλληλα αποτελεί και τη βάση για μια σειρά εκδηλώσεων όπως η Accademmia di Guida Alfa Romeo.

Κάθε Alfa Romeo αποτελεί την απόλυτη έκφραση της οδηγικής απόλαυσης. Μέσα από χιλιάδες ώρες δοκιμών οι μηχανικοί και δοκιμαστές της εταιρείας εξελίσσουν τα νέα μοντέλα χρησιμοποιώντας λύσεις κορυφαίας τεχνολογίας, αλλά και την προσωπική τους οδηγική αίσθηση.

Από την αρχή της ιστορίας της, η Alfa Romeo, εστίασε στην απόλαυση που προσφέρει η οδήγηση ενός αυτοκινήτου. Η συνεχής εμπλοκή με το χώρο των αγώνων, αλλά και το πάθος για μηχανολογική τελειότητα, επέτρεψαν πολύ σύντομα στην εταιρεία να εξελίξει μερικά από τα πιο επιτυχημένα επιβατικά και αγωνιστικά μοντέλα.   

Με την αυτοκινητοβιομηχανία να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς και τις απαιτήσεις να γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες, η Alfa Romeo ήταν ένας από τους πρώτους κατασκευαστές που δημιούργησε μια εγκατάσταση ειδικά σχεδιασμένη για την εξέλιξη των μοντέλων της. Στην αρχική του μορφή, το 1962, το κέντρο δοκιμών του Balocco καταλάμβανε έκταση 2km2 και έδινε τη δυνατότητα στους δοκιμαστές να εξελίξουν τα νέα μοντέλα με απόλυτη μυστικότητα. Στη συνέχεια, με συνεχείς αναβαθμίσεις, το Balocco Proving Ground έφτασε να καταλαμβάνει σήμερα έκταση μεγαλύτερη από 5,5 km2, αποτελώντας μία από τις πιο σημαντικές εγκαταστάσεις του είδους.

Το Balocco σχεδιάστηκε για να δώσει τη δυνατότητα, τα υπό εξέλιξη αυτοκίνητα να δοκιμαστούν σε κάθε πιθανή συνθήκη, με τις διάφορες διαδρομές να επιτρέπουν στους μηχανικούς να υποβάλουν τα οχήματα ακόμα και στις πιο δύσκολες δοκιμασίες. Παράλληλα, ιδιαίτερα έμφαση δόθηκε στη δημιουργία διαδρομών που επιτρέπουν την εξέλιξη της οδικής συμπεριφοράς των μοντέλων σε κορυφαίο επίπεδο. Σταδιακά το κέντρο αναπτύχθηκε, τόσο σε έκταση, όσο και σε υποδομές, φιλοξενώντας σήμερα τις ανάγκες και των υπολοίπων εταιριών της FCA (Fiat Chrysler Automobiles), αλλά και άλλων κατασκευαστών που αξιοποιούν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Balocco.

Οι βασικές διαδρομές του κέντρου δοκιμών του Balocco είναι οι: 

  • ALFA ROMEO TRACK: Πρόκειται ουσιαστικά για μία πίστα προδιαγραφών Formula 1 με μήκος 5,6χλμ.
  • HIGH SPEED TRACK: Μία οβάλ διαδρομή 7,8χλμ. με κλίση στις στροφές έως 30%, ειδικά σχεδιασμένη και για δοκιμές με πολύ υψηλές ταχύτητες (άνω των 300χλμ./ώρα) για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
  • LANGHE TRACK: Η αγαπημένη διαδρομή των δοκιμαστών. Μέσα σε περίπου 24χλμ. σχεδόν κάθε είδους στροφή που μπορεί να συναντήσει κανείς προσφέρει την ευκαιρία στους δοκιμαστές να εξελίξουν στο μέγιστο βαθμό τα δυναμικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου.
  • OFF ROAD TRACK: Ειδικά διαμορφωμένη εκτός δρόμου διαδρομή μήκους 3,2χλμ. για την εξέλιξη SUV, όπως η Alfa Romeo Stelvio.
  • LOW GRIP TRACKS: Δύο διαδρομές -μήκους 1 και 1,5χλμ.- χαμηλής πρόσφυσης που χρησιμοποιούνται για την ρύθμιση των συστημάτων ελέγχου πέδησης και πρόσφυσης.
  • COMFORT TRACK: Ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή 2,8χλμ., όπου γίνεται αξιολόγηση του επιπέδου άνεσης που προσφέρει το όχημα.
  • STEERING PAD: Με διάμετρο 80μ., κλίση 2% και 3 είδη ασφάλτου, οι δοκιμαστές σε αυτή την κυκλική διαδρομή έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα επίπεδα πρόσφυσης του αυτοκινήτου, αλλά και την φιλικότητα του πέρα από το όριο.
  • SPECIAL GROUNDS: Μια σειρά διαφορετικών διαδρομών, ειδικών προδιαγραφών, στις οποίες δοκιμάζονται τα συστήματα άνεσης και ασφάλειας του αυτοκινήτου.

Το Balocco, εκτός από κέντρο δοκιμών χρησιμοποιείται και για μία σειρά εκδηλώσεων, όπως η Accademia di GuidaAlfa Romeo, μια ιδέα που σαν στόχο έχει να εξηγήσει το πώς η τεχνολογική πρωτοπορία της μάρκας μεταφράζεται σε οδηγική απόλαυση και ασφάλεια. Στη μακρά ιστορία του, το Balocco, αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο στη συνέχιση του μύθου της Alfa Romeo, ενός μύθου που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να καθιστά τα μοντέλα της μάρκας ως το μέτρο σύγκρισης όσον αφορά τα επίπεδα οδηγικής απόλαυσης. 

Τα χρόνια σταθμοί στην ιστορία του Balocco

  • 1962: Η Alfa Romeo εγκαινιάζει το κέντρο δοκιμών του Balocco
  • 1987: H Fiat αποκτά τον έλεγχο της Alfa Romeo και παράλληλα επενδύει σημαντικά στις εγκαταστάσεις του Balocco.
  • 1992: Κατασκευάζεται η μήκους 7,8χλμ. οβάλ πίστα υψηλών ταχυτήτων.
  • 1993: Κατασκευάζεται η διαδρομή “MISTO LANGHE” σε σκοπό οι δοκιμαστές να έχουν στη διάθεση τους την απόλυτη διαδρομή για τη ρύθμιση της οδικής συμπεριφοράς των οχημάτων.
  • 1999: Αρχίζει η λειτουργία της ειδικής διαδρομής για την αξιολόγηση της άνεσης.
  • 2005: Μια νέα ειδική πίστα “OFF-ROAD” δημιουργείται για την εξέλιξη οχημάτων SUV και Crossover.
  • 2010: Μία σειρά διαδρομών εγκαινιάζεται για τη δοκιμή των οχημάτων σε ειδικές συνθήκες (τύποι οδοστρωμάτων, εμπόδια, επίπεδα πρόσφυσης, κτλ.).
  • 2018: Με την Accademia di Guida Alfa Romeo, το Balocco αποκτά και ένα νέο ρόλο αποτελώντας το ιδανικό πεδίο όπου η τεχνολογία μεταφράζεται σε οδηγική απόλαυση.

Δείτε σε δράση την Accademia di Guida Alfa Romeo στο Balocco

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ