top icon
Κόσμος

BeachBot: Ένα αυτόνομο όχημα για την περισυλλογή αποτσίγαρων από τις παραλίες

Το BeachBot είναι ένα αυτοδηγούμενο όχημα που εντοπίζει και περισυλλέγει αποτσίγαρα από τις παραλίες χρησιμοποιώντας τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σύμφωνα με έρευνες, κάθε χρόνο «θάβονται» στην άμμο όλων των παραλιών ανά τον κόσμο περισσότερα από 4,5 τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα. Όντας ιδιαίτερα τοξικά ως προς τη σύνθεσή τους, τα συγκεκριμένα απορρίμματα χρειάζεται έως και 14 χρόνια για την πλήρη αποσύνθεσή τους αποτελώντας «την πιο συνηθισμένη μορφή προσωπικών αντικειμένων που απαντώνται σήμερα στις παραλίες», σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία το 2019.

Θέλοντας να δώσουν μια πρωτότυπη όσο και… προηγμένη λύση στο πολύ σημαντικό αυτό πρόβλημα, οι Edwin Bos και Martijn Lukaart, συνιδρυτές της νεοφυούς εταιρείας TechTips που εξειδικεύεται στην ανεύρεση λύσεων σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα μέσω της τεχνολογίας, εξέλιξε ένα αυτόνομο όχημα με την ονομασία BeachBot που έχει την ικανότητα να εντοπίζει και να περισυλλέγει αποτσίγαρα σε ένα ειδικά σχεδιασμένο κάδο που κουβαλά στο «σώμα» του.

BeachBot

Το πρωτότυπό όχημα με το… χαϊδευτικό όνομα “BB” χρησιμοποιεί τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για να μάθει πώς να βρίσκει καλύτερα τα διάσπαρτα αποτσίγαρα, ακόμα κι αν είναι αυτά είναι μερικώς θαμμένα στην άμμο.

Το μικρό ρόβερ της TechTips αξιοποιεί δεδομένα από φωτογραφίες που αποστέλλονται μέσω της εφαρμογής Trove της Microsoft.

«Το σύστημα μαθαίνει να βλέπει τις εικόνες όπως ένα παιδί όταν αναγνωρίζει ένα αντικείμενο για πρώτη φορά», δηλώνει ο Christian Liensberger, επικεφαλής του προγράμματος της Trove.

«Πιστεύουμε ότι η ρομποτική μας λύση, στο τέλος της ημέρας, μπορεί να μην είναι η οριστική για αυτό το πρόβλημα, καθώς το μεγαλύτερο ζήτημα με τα σκουπίδια είναι ακόμα η ανθρώπινη συμπεριφορά», δηλώνει ο Edwin Bos. «Πρέπει να διασφαλίσουμε όλοι μαζί ότι θα διατηρούμε τις παραλίες μας καθαρές».

Το BeachBot, το οποίο έχει πλάτος κοντά στα 80 εκατ., παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Ολλανδία και κατά τη διάρκεια της πρώτης του περιήγησης κατάφερε μέσα σε 30 λεπτά να περισυλλέξει περισσότερα από 10 αποτσίγαρα από την άμμο της παραλίας στο Scheveningen Beach.

Το “BB” είναι ηλεκτροκίνητο και τροφοδοτείται από μια μικρή μπαταρία, η οποία του εξασφαλίζει μία αυτονομία κίνησης για περίπου 60 λεπτά.

BeachBot

Αυτή τη στιγμή η TechTics εξελίσσει δύο μικρότερα ρόβερ που θα δραστηριοποιούνται μόνο στην ανίχνευση αποτσίγαρων, με τα μικρότερα bots να χαρτογραφούν την παραλία και όταν εντοπίζουν πεταμένες γόπες τσιγάρων να στέλνουν μήνυμα στο BeachBot (ή άλλα οχήματα καθαρισμού παραλίας) που αναλαμβάνει την απομάκρυνσή τους.

«Στο μέλλον, θέλουμε τα ρομπότ να εντοπίζουν και άλλα απορρίμματα. Θέλουμε τα ρομπότ να λειτουργούν αυτόνομα, και να τροφοδοτούνται από ηλιακή ενέργεια».

Δείτε το σχετικό βίντεο στη συνέχεια:

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ