top icon
Επικαιρότητα

BMW i3: Μεγαλύτερες μπαταρίες για καλύτερη αυτονομία

Η BMW συνεχίζει με σταθερά βήματα να «επενδύει» στην ηλεκτρική της τεχνολογία. Έτσι, ειδικά για την περίσταση, εφοδίασε το «μικρό» i3 με μεγαλύτερης χωρητικότητας μπαταρίες, που εξασφαλίζουν βελτιωμένη αυτονομία.

Οι νέες μπαταρίες ιόντων λιθίου 94Ah, που παρουσίασε σήμερα η BMW στο «σώμα» του i3, διαθέτουν σημαντικές αλλαγές στα υλικά από τα οποία έχουν κατασκευαστεί τα 96 ανεξάρτητα «κελιά» τους, έτσι ώστε η χωρητικότητα τους να είναι πλέον εφικτό να αυξηθεί κατά 50% φτάνοντας, από τις 22kWh της υπάρχουσας έκδοσης, στις 33kWh. Χάρη στην εξέλιξη αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε σε στενή και διαρκή συνεργασία με την Samsung, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό το μέγεθος των συσσωρευτών ενέργειας, η θεωρητική αυτονομία του αυτοκινήτου έχει υπερδιπλασιαστεί αγγίζοντας πλέον τα 300 χλμ.

Ωστόσο, όπως δηλώνουν εμφατικά οι Βαυαροί, όταν το αυτοκίνητο κινείται με το σύστημα θέρμανσης να λειτουργεί… υπερωρίες σε «δύσκολες» καιρικές συνθήκες, η πραγματική αυτονομία δεν υπερβαίνει τα 200 χλμ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι μεγαλύτερης χωρητικότητας αυτές μπαταρίες θα εγκαθίστανται και στην έκδοση Range Extender, με τις παλιές-υπάρχουσες να συνεχίζουν να δίνουν το «παρών» παρέχοντας μια δεύτερη επιλογή στους δυνητικούς αγοραστές του αυτοκινήτου. Στην έκδοση RX, η οποία διαθέτει ως αρωγό έναν 2κύλινδρο θερμικό κινητήρα με χωρητικότητα 0,65 λίτρων, η αυτονομία κίνησης του οχήματος, με πλήρη φόρτιση των νέων μπαταριών και με τη δεξαμενή βενζίνης των 9 λίτρων στη μέγιστη πλήρωσή της, φτάνει θεωρητικά τα 445 χλμ.

Οι νυν ιδιοκτήτες του 5πορτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου της BMW θα μπορούν σε επιλεγμένες αγορές, εφόσον το επιθυμούν, να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες μπαταρίες (60Ah/22kWh) με τις νέες (94Αh/33kWh). Πέραν ασφαλώς τις σχετικής χρέωσης, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί, οι ιδιοκτήτες θα επιβαρύνονται στην περίπτωση αυτή ή, πιο σωστά, το ίδιο το «σώμα» του αυτοκινήτου τους, με 50 επιπλέον κιλά, μιας και η μεγαλύτερης χωρητικότητας αυτές μπαταρίες είναι κατά τι βαρύτερες από τις μικρότερες των 60Ah/22 kWh.

Η φόρτιση των νέων, μεγαλύτερων μπαταριών μέσω του κοινού οικιακού ηλεκτρικού δικτύου στην «απλή» έκδοση, διαρκεί λιγότερο από 10 ώρες (δύο επιπλέον απ’ ότι στην περίπτωση των μπαταριών 60Αh/22kWh), ενώ με τη χρήση του ταχυφορτιστή Wallbox, μόλις 2 ώρες και 45 λεπτά.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε πως η νέα έκδοση με τις μεγαλυτερες μπαταρίες θα είναι διαθέσιμη κατ’ απκλειστικότητα με τον εξωτερικό χρωματισμό Protonic Blue, όμοιο με αυτό που είδαμε στο i8. Διαθέσιμα στο εν λόγω μοντέλο θα είναι επίσης τα χρώματα Capparis White και Fluid Black (μη μεταλλικά) και Mineral Grey, Platin Silver και Ionic Silver (μεταλλικά)._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ