top icon
Κόσμος

«Χαλαρότερη» η προδιαγραφή Euro 7, ανάσα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως δεν καταστήσει πιο αυστηρή την οδηγία Euro 7 που αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας τις προσεχείς εβδομάδες, γεγονός που θα αποτελέσει μια μικρή ανάσα για την αυτοκινητοβιομηχανία. Και συνάμα μια μίνι νίκη της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανότατα να μην απαιτήσει μέσω του επερχόμενου προτύπου Euro 7 τη δραματική μείωση των εκπομπών ρύπων από τα καινούργια αυτοκίνητα που θα πωλούνται στη γηραιά ήπειρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του polico.eu, η προδιαγραφή Euro 7 θα προβλέπει τελικά τον καθορισμό εκπομπών για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που θα διατίθενται στην Ερώπη που θα κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδο με αυτά που ισχύουν τώρα για τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα σύμφωνα με το υπάρχον πρότυπο Euro 6.

Εφόσον επαληθευτούν οι παραπάνω πληροφορίες, θα πρόκειται για μια μικρή αλλά σημαντική νίκη για την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία με τον τρόπο αυτό δεν θα υποχρεωθεί να προβεί σε μεγάλες επενδύσεις την επόμενη δεκαετία προκειμένου να μειώσει ακόμα περισσότερο τις εκπομπές ρύπων στην επόμενη γενιά αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης — μια τεχνολογία ωστόσο που πρόκειται να καταργηθεί σταδιακά έως το 2035.

Euro 7

«Υπό το φως της τρέχουσας γεωπολιτικής και οικονομικής συγκυρίας, έχει γίνει μια τελική αναθεώρηση», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εισαγωγική εκτίμηση επιπτώσεων του προτύπου Euro 7, επικαλούμενη την αυξημένη επιβάρυνση που αφορά στο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών του κλάδου.

Χαρακτηριστική του κλίματος – αλλά και των επιδιώξεων των αυτοκινητοβιομηχανιών – ήταν και η σχετική δήλωση του CEΟ της Stellantis, Carlos Tavares, στα πλαίσια της Έκθεσης Αυτοκινήτου του Παρισιου:

«Από τη σκοπιά του κλάδου, δεν χρειαζόμαστε το Euro 7, καθώς θα αντλεί πόρους που θα έπρεπε να δαπανήσουμε για την ηλεκτροκίνηση. Γιατί να χρησιμοποιήσουμε πόρους που είναι δύσκολο να βρεθούν για κάτι που θα κρατήσει λίγο; Ο κλάδος δεν το χρειάζεται και είναι αντιπαραγωγικό».

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, όλες οι λεπτομέρειες του προτύπου Euro 7 θα ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 9 Νοεμβρίου και όχι όπως αναμενόταν αρχικά μέσα στο μήνα που διανύουμε.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ