top icon
Κόσμος

Continental GT Azure – μια μοναδική Bentley

Η Bentley κατασκεύασε την one-off Continental GT Azure, τιμώντας τα 70 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση της εμβληματικής R-Type Continental.

Η νέα Continental GT δημιουργήθηκε προς τιμήν των 70ων γενεθλίων της JAS 949, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα του στυλ της Bentley στην ιστορία της εταιρείας. Η JAS 949 είναι ένα από τα μόλις 208 αντίτυπα της R Type Continental που κατασκευάστηκαν. Οι πανέμορφες Bentley από το παρελθόν και το σήμερα φωτογραφήθηκαν σε ένα εξίσου εντυπωσιακό ορόσημο του Λονδίνου από τη δεκαετία του ‘50, το ριζικά ανακαινισμένο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Battersea στο νότιο Λονδίνο.

Bentley R-Type

Όταν κυκλοφόρησε το 1952 η R-Type Continental ήταν το ταχύτερο τετραθέσιο πολυτελές coupe στον κόσμο και χαρακτηρίστηκε ως ένα σύγχρονο μαγικό χαλί που εκμηδενίζει μεγάλες αποστάσεις (δείτε το αφιέρωμά μας στο αυτοκίνητο εδώ). Τα τρία βασικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου – η δυναμική γραμμή από τους μπροστινούς τροχούς, το κομψό τελείωμα του πίσω μέρους και η γραμμή της οροφής αποτέλεσαν έμπνευση για την πρώτη γενιά της Continental GT το 2003 και για κάθε Continental GT έκτοτε. Η νέα Continental GT Azure αποτελεί ωδή στην κομψότητα και τη διαχρονική σχεδίαση, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στην απόλαυση και την ευημερία πίσω από το τιμόνι.

Bentley Continental GT Azure

Αξιοποιώντας τις προσωποποιημένες επιλογές της Mulliner, η νέα Continental GT Azure έχει διαμορφωθεί ως φόρος τιμής για την R-Type Continental JAS 949. Πρόκειται για ένα από τα 43 αυτοκίνητα της συλλογής Heritage Collection, που φιλοξενείται στο Heritage Garage το οποίο άνοιξε πρόσφατα στις σύγχρονες εγκαταστάσεις – με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα – της Bentley στο Crewe. Η Bentley απέκτησε την JAS 949 το 2001 και την έχει συντηρήσει ώστε να βρίσκεται σε άριστη μηχανική κατάσταση διατηρώντας παράλληλα την αυθεντική βαφή. Το αυτοκίνητο οδηγείται στο δρόμο σε τακτική βάση.

Bentley R-Type

Η JAS 949 παραδόθηκε στον πρώτο ιδιοκτήτη της, τον Dr Rowland Guenin στην Ελβετία, τον Δεκέμβριο του 1953. Παραγγέλθηκε σε χρώμα Ivory με κόκκινο εσωτερικό και χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Αυτές οι προδιαγραφές διατηρούνται έως σήμερα μαζί με τον αρχικό κινητήρα 4,6 λίτρων. Για να αναπαραχθούν οι προδιαγραφές της JAS 949 σε μια όσο το δυνατό πλησιέστερη σύγχρονη ερμηνεία, η Continental GT V8 Azure βάφτηκε στο χέρι στην απόχρωση Old English White – μια πιστή αναπαραγωγή ενός χρώματος που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950. Όπως η JAS 949 έτσι και η Continental GT έχει εξωτερικά στοιχεία από χρώμιο καθώς και ζάντες 22 ιντσών σε γυαλιστερή μαύρη απόχρωση.

Bentley Continental GT Azure

Η νέα Continental GT Azure έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει κορυφαία ευεξία και άνεση στους επιβάτες, κάνοντας κάθε ταξίδι μια χαλαρωτική εμπειρία ανεξαρτήτως απόστασης. Ένα ακόμα βασικό στοιχείο της Continental GT Azure είναι το Bentley Dynamic Ride. Το 48V ενεργό σύστημα ελέγχου κλίσεων της Bentley βελτιώνει την ποιότητα κύλισης και περιορίζει τις κινήσεις του αμαξώματος για πιο ομαλό και ξεκούραστο ταξίδι. Το σύστημα απαλείφει τις υπερβολικές κινήσεις του αμαξώματος αποσυνδέοντας ηλεκτρονικά τις αντιστρεπτικές ράβδους όταν χρειάζεται προκειμένου να εξομαλύνει την απόσβεση. Αντίστοιχα, στις στροφές έχει τη δυνατότητα εφαρμογής έως και 1300 Nm ροπής αντίστασης σε μόλις 0,3 δευτερόλεπτα ώστε να ελαχιστοποιήσει τις κλίσεις του αμαξώματος.

Bentley Continental GT Azure

Η Continental GT Azure διαθέτει επίσης στάνταρ το πακέτο Touring που περιλαμβάνει συστήματα υποβοήθησης οδηγού τα οποία προσφέρουν μια αίσθηση αυτοπεποίθησης αλλά και ευκολίας, ανεξάρτητα από την κίνηση ή τις καιρικές συνθήκες. Το Adaptive Cruise Control διατηρεί μια καθορισμένη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, επιβραδύνοντας (μέχρι ακινητοποίησης εάν είναι απαραίτητο) όταν το προπορευόμενο μειώσει ταχύτητα και επιταχύνοντας ξανά στην καθορισμένη ταχύτητα μόλις η λωρίδα είναι ελεύθερη. Μαζί με το Lane Assist, το Traffic Assist και το Bentley Safeguard, το πακέτο των ενσωματωμένων συστημάτων ραντάρ και κάμερας της Bentley παρακολουθεί συνεχώς την κυκλοφορία και τους δρόμους περιμετρικά του αυτοκινήτου και μπορεί να επέμβει εάν είναι απαραίτητο για την πρόληψη ή την αποφυγή ατυχήματος.

Η ευκολία ελέγχου ενισχύεται περαιτέρω από το Head-up Display, το οποίο παρέχει οδηγίες και πλοήγηση απευθείας στο οπτικό πεδίο του οδηγού, και από το Night Vision το οποίο χρησιμοποιεί κάμερες υπερύθρων για την αναγνώριση πεζών, ποδηλατών και ζώων έξω από τη δέσμη των φώτων LED.

Bentley R-Type

Το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Battersea είναι ένα εμβληματικό ορόσημο του Λονδίνου για περισσότερα από 90 χρόνια. Οι εργασίες ξεκίνησαν στο χώρο στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και ολοκληρώθηκαν το 1955 επιτρέποντας στο εργοστάσιο να παρέχει το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας του Λονδίνου. Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, η Bentley Motors έχτισε την επιτυχία στο Le Mans τη δεκαετία του 1920, ενώ στη δεκαετία του 1950 παρουσίασε την εμβληματική R Type Continental που κατασκευαζόταν στο εργοστάσιο στο Crewe. Το Battersea παροπλίστηκε το 1983 και παρέμεινε σε αδράνεια για σχεδόν 30 χρόνια. Το 2012 μια Μαλαισιανή κοινοπραξία αγόρασε τις εγκαταστάσεις και ζωντάνεψε ξανά το θρυλικό ορόσημο του Λονδίνου και τη γύρω περιοχή μετατρέποντάς την σε μια από τις πιο συναρπαστικές και καινοτόμες γειτονιές στον κόσμο με έναν ζωντανό συνδυασμό καταστημάτων, μπαρ, εστιατορίων, εμπειριών αναψυχής, κατοικιών και δημόσιων υποδομών.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ