top icon
Κόσμος

Είναι η Cupra ο ήρωας της αυτοκίνησης;

Η Cupra σε μία εντυπωσιακή εκδήλωση στην πίστα Autodromo de Sitges-Terramar, παρουσίασε τα τρία νέα μοντέλα της, τα οποία έχουν ως στόχο να την διαφοροποιήσουν σε σχέση με τις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στην πίστα Autodromo de Sitges-Terramar, καλεσμένοι της Cupra σε μία εκδήλωση που αν μη τι άλλο έδειξε γιατί η ισπανική φίρμα, αποτελεί μια ξεχωριστή σελίδα στo βιβλίο της σύγχρονης αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το μέρος όπου επιλέχθηκε να διεξαχθεί η εκδήλωση δεν ήταν τυχαίο για την ισπανική εταιρεία, καθώς στην συγκεκριμένη πίστα ξεκίνησε κάτι «τρελό» πριν από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον Wayne Griffiths, CEO της Cupra.

Τα πρώτα βήματα της Cupra ήταν άμεσα συνυφασμένα με τη «μαμά» Seat, ωστόσο αυτό άλλαξε γρήγορα καθώς η Cupra απέκτησε δική της ταυτότητα, δείχνοντας ταυτόχρονα πως αποτελεί μία ξεχωριστή οντότητα στο VW Group. Δεν είναι τυχαίο το σύνθημα της ισπανικής φίρμας, «Νέες εποχές, νέοι ήρωες».

Το πρώτο δείγμα γραφής της απεξάρτησης από της Seat, ήταν αρκούντως πειστικό καθώς το Formentor με το καλημέρα έγινε το best seller μοντέλο της ισπανικής φίρμας με τις πωλήσεις να έχουν φτάσει τις 100.000. Η Cupra δεν σταμάτησε εκεί καθώς πριν λίγο χρονικό διάστημα παρουσίασε το Born, το οποίο αποτελεί το πρώτο της ηλεκτρικό μοντέλο, το οποίο θέλει να αλλάξει με το καλημέρα το μέλλον των αστικών μετακινήσεων.

Με την Cupra να βρίσκει με την μία τον στόχο, ήρθαν και τα πρώτα θετικά δείγματα στο οικονομικό κομμάτι της εταιρείας, τα κέρδη αυξήθηκαν κατακόρυφα (στα 2.3 δις ευρώ εκτιμάται πως είναι ο τζίρος της εταιρείας το 2021) ενώ πλέον η ισπανική φίρμα «ανοίγει» τα φτερά της σε όλο τον κόσμο. Αμερική, Αυστραλία, Μεξικό και Ισραήλ είναι οι επόμενοι στόχοι της Cupra και σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας έπεται και συνέχεια, καθώς η ισπανική εταιρεία θέλει να οδηγεί της εξελίξεις στην αυτοκίνηση και όχι να τις ακολουθεί.

Cupra

Εκεί που ξεκίνησαν όλα

Όπως είπαμε η πίστα Autodromo de Sitges-Terramar, αποτέλεσε στην ουσία το στρατηγείο της Cupra, και όπως ήταν λογικό η εκδήλωση η οποία έλαβε χώρα εκεί είχε ιδιαίτερη σημασία για όλα τα στελέχη της ισπανικής φίρμας. Εκτός από τους εκπροσώπους του τύπου, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν σπουδαίες προσωπικότητες της Ισπανίας, διάφορες διασημότητες αλλά και εκπρόσωποι των οικογενειών Porsche και Piech.

Την παρουσίαση ανέλαβε ο Wayne Griffiths, CEO της Cupra, ο οποίος τόνισε από τα πρώτα λεπτά τον διαφορετικό χαρακτήρα της ισπανικής φίρμας και πόσο ξεχωριστή είναι σε σχέση με τις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Cupra

Το νέο τέκνο έχει όνομα Terramar

Με το σκηνικό να παραπέμπει σε ταινία του Hollywood, πρώτα παρουσιάστηκε το νέο μοντέλο της Cupra με ονομασία Terramar. Σύμφωνα με τον επικεφαλής σχεδιασμού Jorge Diaz, το Terramar αποτελεί κάτι διαφορετικό στη κατηγορία των SUV. Το εν λόγω μοντέλο το οποίο θα κάνει ντεμπούτο στις αγορές το 2024, θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Audi στην Ουγγαρία. Με μήκος 4.50 μέτρα το Terramar σχεδιαστικά ακολουθεί τη γνωστή ταυτότητα της Cupra, ενώ θα παρουσιαστεί τόσο με Plug-In όσο και με συμβατικές εκδόσεις κινητήρων. Κάποια στοιχεία που δόθηκαν από τους ανθρώπους της ισπανικής φίρμας αφορούσαν την ηλεκτρική αυτονομία του οχήματος, η οποία θα ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα.

Cupra

Πιστό στο πρωτότυπο

Με την παρουσίαση να συνεχίζεται, το επόμενο νέο μοντέλο που είδαμε να εμφανίζεται μέσα από ένα φαντασμαγορικό σκηνικό ήταν το Tavascan. Με μια πρώτη ματιά το Tavascan δεν απέχει σχεδιαστικά από αυτό που είχαμε δει όταν πρωτοεμφανίστηκε ως πρωτότυπο, τις εντυπώσεις κλέβει το εντυπωσιακό εσωτερικό του, το οποίο αποτελεί μια εντελώς καινούργια πρόταση της Cupra. Το ηλεκτρικό μοντέλο της εταιρείας θα έχει κοινά στοιχεία με το VW ID.4, ενώ αναμένεται και αυτό στις αγορές το 2024.

Cupra

Το μέλλον της Cupra βρίσκεται στο UrbanRebel 

Το σημαντικότερο μοντέλο σύμφωνα με τα λόγια των στελεχών της Cupra, αποκαλύφθηκε στο τέλος. Το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο με ονομασία UrbanRebel (διαβάστε περισσότερα εδώ), θέλει να βάλει την ισπανική φίρμα σε νέα τροχιά επιτυχιών και να την καταστήσει οδηγό των εξελίξεων.

Σχεδιαστικά για ακόμη μία φορά η Cupra έχει κάνει τη διαφορά, με το UrbanRebel να αποτελεί μία φρέσκια πρόταση που έχει ως στόχο να φέρει και πάλι το συναίσθημα στο προσκήνιο. Το UrbanRebel έχει μήκος 4,03 μ., πλάτος 1.975 χλστ. και ύψος 1.576 χλστ., ενώ το μεταξόνιο του περιορίζεται στα 2,6 μ., ενσωματώνοντας προηγμένα ανακυκλωμένα πολυμερή και υλικά βιολογικής βάσης «για να ξεπεράσει τα όρια του εφικτού και να προσφέρει ένα όχημα πιο φιλικό προς το περιβάλλον», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι δημιουργοί του.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ισπανικής φίρμας, η απόδοση του κινητήρα θα είναι 226 ίπποι, με τα 0-100 χλμ/ώρα να καλύπτονται σε 6,9 δευτερόλεπτα, ενώ η αυτονομία θα πλησιάζει τα 440 χιλιόμετρα.

Όσον αφορά τον σχεδιασμό, το UrbanRebel εξωτερικά είναι αρκετά μυώδες με τα φωτιστικά σώματα της Cupra να συμπληρώνουν την ιδιαίτερη σχεδίαση του. Στο εσωτερικό του μοντέλου συναντάμε τις νέες φουτουριστικές ιδέες της ισπανικής φίρμας, που έχουν ως στόχο να φέρουν και πάλι τον οδηγό στο προσκήνιο.

Αυτό που ξεχωρίζει από την πρώτη στιγμή είναι η πολύ καλή ποιότητα των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό του αυτοκίνητου. Το UrbanRebel, θα βρίσκεται στις αγορές το 2025 με την Cupra να θέλει να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης.

Cupra

Εντυπωσιακή αυλαία

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η παρουσίαση είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε ένα πρώτο δείγμα γραφής από τα νέα concept των Leon, Formentor, Leon SP και Born τα οποία θα παρουσιαστούν τα επόμενα χρόνια. Αυτό που βιώσαμε καθόλη τη διάρκεια της παρουσίασης ήταν πως με αυτά που έχει καταφέρει ήδη η Cupra είναι έτοιμη να πάρει τον τίτλο του “ήρωα της αυτοκίνησης”._ Γ. Τ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Cupra Raval
  • Cupra EV
  • Cupra
  • Cupra EV
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ