top icon
Επικαιρότητα

Δείτε πως η McLaren F1 κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας (video)

Ένα ανέκδοτο, μέχρι και σήμερα, βίντεο που αποκαλύπτει πως η McLaren F1 έγινε… εις διπλούν το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής του πλανήτη.

Η θρυλική McLaren F1 έγινε διάσημη ανά την υφήλιο όχι μόνο για τη σχεδίαση και τη μοναδική αρχιτεκτονική της καμπίνας της, αλλά, πρωτίστως, γιατί κατάφερε να… σπάσει τα χρονόμετρα καταρρίπτοντας για πρώτη φορά το παγκόσμιο ρεκόρ τελικής ταχύτητας πριν 24 σχεδόν χρόνια. Η πρώτη απόπειρα των Βρετανών από το Woking να αποσπάσουν το σχετικό… επίτευγμα που μέχρι την εποχή εκείνη κατείχε η Jaguar XJ220, έγινε το 1993, όταν οι ιθύνοντες της McLaren «είδαν» στην πίστα του Nardo στην Ιταλία την F1 να επιτυγχάνει τελική ταχύτητα 371,7 χλμ./ώρα. Πέντε χρόνια αργότερα, με την αρωγή του πολυνίκη στις 24 Ώρες του Μαν οδηγού αγώνων, Andy Wallace, η McLaren επισκέπτεται στη Γερμανία τη μεγάλη ευθεία των 8,7 χλμ. του κέντρου δοκιμών Ehra-Lessien της VW, για μια ακόμα προσπάθεια. Σε αυτή και με σύμμαχο το πέμπτο κατά σειρά πρωτότυπο δοκιμών της F1, o Wallace κατάφερε να «γράψει» τελική ταχύτητα 388 χλμ./ώρα και με τον ηλεκτρονικό περιοριστή των στροφών του κινητήρα μετατοπισμένο πιο «ψηλά», 391 χλμ./ώρα.

Μολαταύτα, το επίσημα καταγεγραμμένο ρεκόρ τελικής ταχύτητας της McLaren F1 είναι μόλις(!) 386,4 χλμ./ώρα, καθώς η πιστοποίησή του έγινε υπολογίζοντας τον μέσο όρο των δύο μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Παρά το γεγονός ότι η Bugatti Veyron κατάφερε το 2005 και το 2010 να σπάσει το ρεκόρ της McLaren F1, η τελευταία παραμένει μέχρι και σήμερα το ταχύτερο αυτοκίνητο με ατμοσφαιρικό κινητήρα._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ