top icon
Κόσμος

Δύο μεγάλα οδικά έργα στην Περιφέρεια Ηπείρου

Σε πορεία υλοποίησης εισέρχονται δύο μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο άξονας Ιωάννινα-Κακαβιά και η σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιονία Οδό.

Το πρώτο μεγάλο οδικό έργο αφορά τον αυτοκινητόδρομο Ιωάννινα-Κακαβιά. Η κατασκευή του θα είναι με προδιαγραφές τετράιχνης διατομής, όπως το ίδιο ισχύει και με τις απαλλοτριώσεις, ενώ θα διαθέτει συνολικά 13 ανισόπεδους κόμβους και το πλάτος του θα ανέρχεται στα 12,5 μέτρα. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, ο διαγωνισμός για το έργο αναμένεται να βγει στη δημοσιότητα στις αρχές του 2022. Το έργο Γιάννενα- Κακαβιά έχει προϋπολογισμό 230 εκατομμυρίων ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υποδομών, ενώ η σύνδεση Ιονία-γέφυρα Καλογήρου- Ζέφυρος Πρέβεζας και το Πάργα–Μεσοπόταμος από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το δεύτερο έργο αφορά τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό. Όπως προαναφέραμε, η Περιφέρεια Ηπείρου αναλαμβάνει πλήρως την ωρίμανση και την χρηματοδότηση αυτού του έργου, όπως επίσης και τους οδικούς άξονες Πάργας-Μεσοπόταμου και Πλαταριάς-Ηγουμενίτσας (η ανακατασκευή του τελευταίου προχωρά).

Οι οδικές συνδέσεις Ιωάννινα-Κακαβιά και Ιόνια Οδός-Πρέβεζα πρέπει να σχεδιαστούν ως κλειστοί αυτοκινητόδρομοι τύπου Expressway, με ελεγχόμενες εισόδους–εξόδους και με όριο κυκλοφορίας τα 110 χλμ την ώρα. Το τμήμα από Ιωάννινα μέχρι Καλπάκι, θα προωθηθεί προς κατασκευή ως κλειστός αυτοκινητόδρομος τριών λωρίδων ανά κατεύθυνση, διατηρώντας σε ισχύ όλες τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις, ώστε εφόσον μελλοντικά προκύψει ανάγκη να μπορέσει να μετατραπεί σε τεσσάρων, ενώ με το ίδιο σκεπτικό θα κατασκευαστούν οι ανισόπεδοι κόμβοι που περιλαμβάνονται στη μελέτη με τετράιχνη διατομή. Για το τμήμα από Καλπάκι μέχρι Κακαβιά θα ισχύσει η μελέτη με τις προσθήκες που θα γίνουν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, ώστε να γίνει και αυτό κλειστό.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ