top icon
Κόσμος

Ενεργειακή κρίση: Η VW σκέφτεται να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της

Η VW μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της εκτός Γερμανίας και σε τοποθεσίες με καλύτερη πρόσβαση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Η VW σκέπτεται σοβαρά να μεταφέρει ένα σημαντικό κομμάτι της παραγωγής από τη Γερμανία και την Ανατολική Ευρώπη εάν συνεχιστεί η έλλειψη φυσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική εταιρεία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η μετακίνηση της παραγωγής είναι «μια από τις διαθέσιμες επιλογές για αυτήν μεσοπρόθεσμα, εάν οι ελλείψεις φυσικού αερίου διαρκέσουν πολύ περισσότερο αυτόν τον χειμώνα».

Η VW διαθέτει μεγάλα εργοστάσια στη Γερμανία, την Τσεχία και τη Σλοβακία, χώρες οι οποίες εξαρτώνται αρκετά από το ρωσικό αέριο. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία λειτουργεί εργοστάσια αυτοκινήτων στην Πορτογαλία, την Ισπανία και το Βέλγιο, χώρες που φιλοξενούν τερματικά LNG.

«Ως μεσοπρόθεσμες εναλλακτικές, εστιάζουμε σε μεγαλύτερη τοπική προσαρμογή, στη μετεγκατάσταση της παραγωγικής μας ικανότητας ή σε τεχνικές εναλλακτικές λύσεις παρόμοιες με εκείνες στον κλάδο των ημιαγωγών», δήλωσε ο Geng Wu από την Volkswagen Consulting, την εσωτερική εταιρεία συμβούλων της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η νοτιοδυτική Ευρώπη ή οι παράκτιες ζώνες της βόρειας Ευρώπης, οι οποίες έχουν και οι δύο καλύτερη πρόσβαση από τη θάλασσα σε φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα μπορούσαν να είναι οι πιθανές τοποθεσίες «μετεγκατάστασης» της παραγωγής, δήλωσε εκπρόσωπος της VW.

VW

Η γερμανική εταιρεία δήλωσε ότι θα είναι σε θέση να διατηρήσει την παραγωγή της τους επόμενους 5 έως 6 μήνες εάν η Γερμανία συνεχίσει να ενισχύει τα αποθέματα φυσικού αερίου της. Ωστόσο, οι αυξανόμενες τιμές στον τομέα της ενέργειας και η αστάθεια στις αλυσίδες εφοδιασμού αποτελούν κίνδυνο για την παγκόσμια παραγωγή της.

Ένα άλλο στέλεχος της VW, Michael Heinemann, ο οποίος εκπροσωπεί την VW Kraftwerk, δήλωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου πάνω από 20%, όπως έχει ορίσει η κυβέρνηση της χώρας.

Η απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία έχει εγείρει ανησυχίες στη Γερμανία. Ωστόσο, οι πρόσφατες ειδήσεις που αναφέρουν ότι τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου έφθασαν το 90% νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε οριστεί, κατευνάζουν τους φόβους για έντονες ελλείψεις αυτόν τον χειμώνα. Παρ’ όλα αυτά, η Γερμανία αντιμετωπίζει μια πρόκληση στην αναπλήρωση των εξαντλημένων αποθεμάτων το επόμενο καλοκαίρι εφόσον η προσφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου είναι τώρα πλήρεις κατά 85,6%, με τα αποθέματα στη Γερμανία κοντά στο 90%, αναφέρουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Εάν οι παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν επαναληφθούν, η VW αναμένει ελλείψεις φυσικού αερίου από τον Ιούνιο του 2023.

VW

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ