top icon
Επικαιρότητα

Επετειακή έκδοση για τα 40 χρόνια του Lada Niva

Το αειθαλές σκληροτράχηλο off road μοντέλο της Lada… γιορτάζει.

Στις 5 Απριλίου του 1977 ένα «σκληρό» εκτός δρόμου μοντέλο με μόνιμη τετρακίνηση, ανεξάρτητη εμπρός ανάρτηση και δίσκους στους εμπρός τροχούς, μπαίνει στην παραγωγή αποτελώντας το ιδανικό «εργαλείο» για τις αστικές και… επαρχιακές μετακινήσεις στον παγωμένο ρωσικό βορρά. Μετά τα πρώτα εμπορικά του βήματα εντός έδρας, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και εξής, το Niva άρχισε να εξάγεται –μέχρι τότε το σύνολο της παραγωγής του απορροφούνταν από την εγχώρια αγορά αυτοκινήτου- με 7 στα 10 οχήματα που έβγαιναν από τη γραμμή παραγωγής της Lada να πωλούνται σε Ευρώπη και Ιαπωνία. Σήμερα, 40 χρόνια μετά το πρώτο Niva, η εταιρεία φέρνει στο φως μια επετειακή έκδοση του μοντέλου που στο πέρασμα των ετών και παρά τις 30 και πλέον παραλλαγές αμαξώματος που παρουσιάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, παραμένει ουσιαστικά αναλλοίωτο.

Το «νέο» Lada 4×4 40th Anniversary Edition (η ονομασία Niva, καλώς ή κακώς, έχει εγκαταλειφθεί ήδη από το 2014) θα κατασκευαστεί για συμβολικούς λόγους σε μόλις 1977 αντίτυπα. Οι εξωτερικές επιφάνειες των περισσότερων εξ αυτών θα βαμμένες στο «αρχικό» μπεζ χρώμα με οποίο λανσαρίστηκε το ρωσικό off road μοντέλο 40 χρόνια πρίν (σ.σ.: τα υπόλοιπα θα είναι σε κόκκινους, άσπρους και μπλε χρωματισμούς) και επιπρόσθετα με μαύρες διακοσμήσεις στους προφυλακτήρες και νέες ζάντες ελαφρού κράματος. Στα μηχανικά μέρη η κατάσταση είναι εξίσου… στατική με τον παλαίμαχο 1.700άρη κινητήρα των 83 ίππων να συνεχίζει ακάθεκτος να δίνει το «παρών».

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το πραγματικά νέο Lada Niva αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη του 2018 χρησιμοποιώντας ως βάση του σε πλαίσιο και μηχανικά μέρη το Dacia Duster._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ