top icon
Επικαιρότητα

Επίσημη πρεμιέρα για τη νέα Mercedes CLA Coupe

Η γερμανική εταιρεία λύνει την σιωπή της παρουσιάζοντας και επίσημα πλέον τη νέα Mercedes CLA Coupe.

Η Mercedes δεν πήρε τυχαία την απόφαση να παρουσιάσει τη νέα CLA Coupe στα γνωστά από το παρελθόν… λημέρια της έκθεσης τεχνολογίας Consumer Electronics Show που πραγματοποιείται από σήμερα στο Λ. Βέγκας των ΗΠΑ. Ο λόγος; Οι άφθονες δόσεις τεχνολογίας με την οποία εφοδιάζεται η 4θυρη, αλλά με κουπέ χαρακτηριστικά, μπερλίνα των Γερμανών από τη Στουτγάρδη.

«Τώρα προχωρούμε στο επόμενο επίπεδο με ένα έξυπνο σύστημα υποβοήθησης στην καμπίνα. Αναγνωρίζοντας τις χειρονομίες διευκολύνει τη φυσική λειτουργία», δηλώνει ο Ola Källenius, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler AG, υπεύθυνος για την έρευνα και την ανάπτυξη των αυτοκινήτων της Mercedes. «Αυτό δεν είναι το μόνο νέο χαρακτηριστικό της CLA».

Σημείο αναφοράς αποτελεί το σύστημα MBUX Interior Assist, το οποίο αναγνωρίζει τις χειρονομίες διαθέτοντας τη δική του… νοημοσύνη. Επίσης, επιτρέπει την προσαρμογή του περιεχομένου της οθόνης μόλις το χέρι του επιβάτη προσεγγίσει την οθόνη αφής στον πίνακα οργάνων ή την επιφάνεια touch pad στην κεντρική κονσόλα, με τα επιμέρους στοιχεία να επισημαίνονται σύμφωνα με το τρέχον ενεργό μενού. Επιπλέον, το σύστημα είναι σε θέση να διακρίνει τις επιθυμίες του οδηγού και του συνοδηγού και έτσι να γνωρίζει για ποιο κάθισμα πρόκειται να ενεργοποιηθεί η λειτουργία… μασάζ.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Interior Assist είναι και η «προσωπική λειτουργία αγαπημένων». Αυτή είναι προσεγγίσιμη κρατώντας το χέρι πάνω από την κεντρική κονσόλα με το δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο απλωμένο σε σχήμα V. Με αυτόν τον τρόπο, οποιαδήποτε εντολή που ελέγχεται μέσω του MBUX μπορεί να αποθηκευτεί για απλή πρόσβαση. Μια τυπική αγαπημένη εντολή είναι, για παράδειγμα, η «να πλοηγηθώ στο σπίτι μου». Καθώς το σύστημα είναι σε θέση να αναγνωρίσει αξιόπιστα ποιος το χειρίζεται, ο οδηγός και ο συνοδηγός αντίστοιχα μπορούν να ορίσουν διαφορετικά αγαπημένα με την ίδια θέση χειρός.

Στο σκοτάδι, για παράδειγμα, η λυχνία ανάγνωσης μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί επεκτείνοντας για λίγο το χέρι προς το κάτοπτρο οδήγησης. Εάν ο οδηγός προσεγγίσει στο σκοτάδι το κενό του κάθισμα, τότε η τελευταία θα ανάψει αυτόματα. Αυτό διευκολύνει, λόγου χάρη, την εύρεση αντικειμένων που μπορεί να έχουν αφεθεί στο κάθισμα. Μόλις το χέρι του ατόμου εγκαταλείψει αυτήν την περιοχή, τότε το φως σβήνει αυτόματα ξανά.

Φυσικά, τα ηλεκτρονικά βοηθήματα ασφάλειας, πολλά από τα οποία «κατάγονται» από την κατά πολύ μεγαλύτερη S-Class, βρίθουν στη λίστα του εξοπλισμού του αυτοκινήτου. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν τα Active Distance Assist Distronic, Active Emergency Stop Assist, Active Lane Change Assist, Active Brake Assist, Active Lane Keeping Assist και Pre-Safe Plus.

Πέραν των τεχνολογιών, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η νέα CLA Coupe είναι αυξημένο κατά 48 χλστ. σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο, και συγκεκριμένα στα 4,688 μ., ενώ κατά 30 χλστ. είναι διευρυμένο το μεταξόνιο, που πλέον αγγίζει τα 2,729 μ. Κατά 63 και 55 χλστ., επίσης, είναι μεγαλύτερα τόσο το εμπρός όσο και το πίσω μεταξόνιο. Σε αντίθεση, ο χώρος αποσκευών είναι μικρότερος σε σχέση με το παρελθόν φτάνοντας τα 460 λίτρα.

Η νέα CLA Coupe, η οποία ξεχωρίζει για τον κορυφαίο συντελεστή οπισθέλκουσας (0,23), θα διατίθεται σε προσθιοκίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις με δύο επιλογές ως προς την πίσω ανάρτηση, ανάμεσα στις οποίες είναι και εκείνη με τη διάταξη πολλαπλών συνδέσμων, ενώ προαιρετικά θα προσφέρεται με τα γνωστά προσαρμοζόμενα αμορτισέρ της Mercedes. Το αυτοκίνητο θα διατίθεται με τροχούς με διάμετρο από 16 έως και 19 ίντσες και ελαστικά με «αφετηρία» τη διάσταση 205/60 R16 και κατάληξη την 225/40 R19.

Σε ότι αφορά στους κινητήρες, στην CES, αλλά και στα επίσημα «εγχειρίδια» της, η Mercedes κάνει λόγο μόνο για την έκδοση «250» αναφέροντας ωστόσο ότι από τον Μάιο και εξής η γκάμα θα εμπλουτιστεί με χειροκίνητες και αυτόματες εκδόσεις αλλά και με περισσότερους κινητήρες ντίζελ και βενζίνης. Προς το παρόν, η «250» τροφοδοτείται από έναν 2λιτρο βενζινοκινητήρα (4κύλινδρο ασφαλώς) ο οποίος αποδίδει 225 ίππους και 350 Nm ροπής συνδυαζόμενος με το κιβώτιο 7G-DCT της γερμανικής εταιρείας.

Η νέα Mercedes CLA θα είναι διαθέσιμη από το λανσάρισμα για περιορισμένο αριθμό αντιτύπων στην έκδοση Edition 1 και μέσα στη χρονιά και με τους υπόλοιπους κινητήρες της Α-Class, συμπεριλαμβανομένου και του 2λιτρου της A35 αλλά και της κορυφαίας εκδοχής του που θα δούμε στις Α45 και A45 S. Από τις αρχές περίπου του 2020, η γερμανική εταιρεία σχεδιάζει να προσθέσει στη γκάμα του μοντέλου και μια έκδοση αμαξώματος Shooting Brake._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ