top icon
Επικαιρότητα

Επίσημη πρεμιέρα για τη νέα Porsche Cayenne

Μετά τις αναπάντεχες (;) διαρροές φωτογραφιών της περασμένης βδομάδας, ήρθε η ώρα για τα επίσημα αποκαλυπτήρια της νέας Porsche Cayenne.

Με δεκαπέντε χρόνια έχουν να μας χωρίζουν πλέον από το ντεμπούτο του «μεγάλου» SUV της Porsche, οι Γερμανοί παρουσιάζουν σήμερα την τρίτη κατά σειρά γενιά του, που αισίως έχει καταφέρει να κερδίσει από το 2002 μέχρι και σήμερα την εμπιστοσύνη 760.000 αγοραστών ανά τον κόσμο, πρωτίστως χάρη στην υψηλή του απήχηση σε αγορές όπως αυτές των ΗΠΑ και της Κίνας.

Με την Porsche να έχει «μετουσιωθεί» σε μια εταιρεία που πλέον κατασκευάζει και σπορ αυτοκίνητα –μη λησμονούμε πως τα δύο SUV μοντέλα της γκάμας της, οι Cayenne και Macan, καταλαμβάνουν αυτή τη στιγμή τη μερίδα του λέοντος σε επίπεδο πωλήσεων- φυσικό είναι οι ιθύνοντες της να εστιάζουν στην αποδοτικότητα και στην ενίσχυση των σπορτίφ χαρακτηριστικών του αυτοκινήτου που για πάνω από μια δεκαετία αποτέλεσε τη «σανίδα σωτηρίας» της φίρμας. Ή, αν προτιμάτε, την κότα με τα χρυσά αυγά που διόλου τυχαία εξασφάλισε την πολυπόθητη σταθερότητα των οικονομικών της δεικτών. Και όχι μόνο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γερμανική εταιρεία στις επίσημες ανακοινώσεις της, η εξέλιξη της Porsche Cayenne τρίτης γενιάς ξεκίνησε το 2014 φέροντας την κωδική ονομασία Ε3. Κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ετών, τα ουκ ολίγα πρωτότυπα εξέλιξης δοκιμάστηκαν στα πιο… απίθανα μέρη του πλανήτη (στους αμμολόφους του Dubai, στις καυτές πλαγιές του Death Valley, στην παγωμένη Alaska, αλλά και στο πάντοτε απαιτητικό τερέν της Πράσινης Κόλασης του Nurburgring-Nordschleife) σε θερμοκρασίες από -45 βαθμούς Κελσίου έως +50.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο σχετικό δ.Τ., ορισμένα «μουλάρια» του γερμανικού μοντέλου κατάφεραν να «γράψουν» έως και 240.000 χλμ. προκειμένου να διαπιστωθεί εν τοις πράγμασι η αντοχή και αξιοπιστία τους. Συνολικά, όλα τα πρωτότυπα εξέλιξης που επιστρατεύτηκαν από τους Γερμανούς της Porsche διήνυσαν συνολικά 4,4 εκ. χλμ.

Τι το διαφορετικό, όμως, φέρνει σήμερα η νέα Porsche Cayenne για τον «καθημερινό» καταναλωτή που θα την επιλέξει; Σίγουρα, όχι κάτι το ριζοσπαστικά νέο σε επίπεδο σχεδίασης, μιας και οι στιλίστες της δεν τόλμησαν να διαφοροποιήσουν το γνώριμο αισθητικό DNA της προκατόχου της. Ωστόσο, η νέα Cayenne φέρνει μαζί της ένα νέο, αλουμινένιο δάπεδο, παρόμοιο με εκείνο στο οποίο «πατούν» σήμερα τα Audi Q7 και Bentley Bentayga. Και λίαν συντόμως, η νέα Lamborghini Urus. Μολαταύτα, η πλατφόρμα της νέας Cayenne είναι κοντύτερη σε σχέση με εκείνη των ομόσταβλων SUV μοντέλων του VW Group, επιλογή που συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία ενός πιο «νευρικού» και σπορτίφ αυτοκινήτου σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς.

Από πλευράς διαστάσεων, η νέα Cayenne είναι μακρύτερη κατά 63 χλστ. (το μεταξόνιό της παραμένει στα 2,895 μ.), χαμηλότερη κατά 9 χλστ. και πλατύτερη κατά 44 χλστ. Σημαντική είναι η αύξηση σε σχέση με το παρελθόν σε ότι αφορά στο χώρο φόρτωσης, που πλέον έχει χωρητικότητα 770 λίτρα, τιμή αυξημένη κατά 100 λίτρα σε σχέση με την Cayenne II. Σε ότι αφορά στο βάρος του αυτοκινήτου, παρά τον πλουσιότερο εξοπλισμό, η εξοικονόμηση που επετεύχθη αγγίζει τα 65 κιλά.

Κάτω από το καπό του αυτοκινήτου δεν υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις, με την Porsche να επιστρατεύει τα γνώριμα από τη νέα Panamera μηχανικά σύνολα. Έτσι, η απλή έκδοση της σειράς, όσο και η S, κινούνται από δύο V6 κινητήρες βενζίνης με χωρητικότητα 3,0 και 2,9 λίτρων με ισχύ 340 και 440 ίππων με ροπή 450 και 550 Nm αντίστοιχα. Αμφότερες συνεργάζονται με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, όπως χαρακτηριστικά ανακοινώνει η γερμανική εταιρεία. Σε ότι αφορά στις επιδόσεις, η Porsche αναφέρει πως το τυπικό «0-100» ολοκληρώνεται σε 6,2 και 5,2 δλ. αντίστοιχα, τιμές που με την προσθήκη του Sport Chrono Package κατεβαίνουν στα 5,9 και 4,9 δλ. Στην πρώτη περίπτωση, η τελική φτάνει τα 245 χλμ./ώρα και στν έκδοση S τα 265 χλμ./ώρα.

Η κορυφαία έκδοση Turbo πιθανολογείται ότι θα κινείται από έναν 8κύλινδρο σε διάταξη V κινητήρα 4,0 λίτρων με απόδοση κοντά στους 540 ίππους. Φυσικά, στο εγγύς μέλλον το «παρών» θα δώσουν και δύο υβριδικές εκδόσεις, η Hybrid και Hybrid S, που θα χρησιμοποιούν ως βάση τους τον V6 κινητήρα των 2,9 λίτρων αποδίδοντας κοντά στους 460 και 670 ίππους , αντίστοιχα. Οι πετρελαιοκίνητες εκδόσεις του νέου SUV των Γερμανών θα δώσουν και αυτές το «παρών», σε χρόνο όμως που με δεδομένες τις πρόσφατες εξελίξεις (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ) ακόμα δε φαίνεται να έχει προσδιοριστεί από τους ιθύνοντες της γερμανικής εταιρείας._X.A.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ