23 Μάιος 2018

Επίσημο: Το Αμβούργο απαγορεύει στις 31 Μαΐου την κίνηση των ντίζελ αυτοκινήτων προδιαγραφών Euro 5

Η τρίτη πόλη της Γερμανίας με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση και η δεύτερη σε πληθυσμό αξιοποίησε τη δυνατότητα που της παρέχει πρόσφατη απόφαση ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας και από τα τέλη του μήνα απαγορεύει την κίνηση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων με προδιαγραφές Euro 5 -και φυσικά όλα τα προγενέστερα- σε συγκεκριμένα τμήματα της πόλης.

Diesel cars banning from German cities

Ο δρόμος για απαγορεύσεις που αφορούν στην κίνηση των ρυπογόνων ντίζελ οχημάτων στη Γερμανία «στρώθηκε» και τυπικά στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της χώρας απεφάνθη πως οι τοπικές αρχές των πόλεων δύνανται να απαγορεύσουν την κίνηση των εν λόγω αυτοκινήτων εντός ή και σε μέρος της επικράτειας τους προκειμένου να μειωθεί η ρύπανση στα επιτρεπτά από την ΕΕ όρια. Μόλις την περασμένη Παρασκευή ήρθε μία ακόμα νομική επικύρωση της απόφασης αυτής, καθώς ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Γερμανίας απεφάνθη πως οι τοπικές αρχές μπορούν να προχωρήσουν στην άμεση εφαρμογή του μέτρου.

Όπερ και εγένετο, καθώς σήμερα οι αρχές του Αμβούργου ανακοίνωσαν πως από τις 31 του τρέχοντος μηνός απαγορεύεται η κίνηση των ντίζελ οχημάτων με προδιαγραφές έως και Euro 5 στις δύο μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες της πόλης.

Όπως ανακοινώθηκε, το μέτρο της απαγόρευσης κίνησης των ως άνω ντίζελ οχημάτων εμπεριέχει ορισμένες εξαιρέσεις -που για την περίσταση αφορούν στα οχήματα όσων διαμένουν στις εν λόγω περιοχές, καθώς και σε εκείνα των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν για εμπορικούς σκοπούς τους εν λόγω δρόμους.

Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις της Γερμανίας, αυτή τη στιγμή πάνω από 66 μικρές ή μεγάλες πόλης της χώρας ξεπερνούν τα επιτρεπτά από την ΕΕ όρια ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σε αυτές περιλαμβάνονται το Βερολίνο, η Στουτγάρδη και το Ντίσελντορφ._Χ.Α.