top icon
Επικαιρότητα

Επίσημο: Plug-in υβριδικό Skoda Octavia RS iV με 245 ίππους (+video)

Το νέο Skoda Octavia RS γίνεται για πρώτη φορά υβριδικό, όντας παράλληλα το πρώτο plug-in υβριδικό μοντέλο της τσεχικής μάρκας με αρχικά “RS”.

Το Octavia είναι διαχρονικά ένα από τα πιο σημαντικά μοντέλα της Skoda και η νέα του εκδοχή, δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Το νέο Skoda Octavia RS iV, αποτελεί την κορυφαία έκδοση του μοντέλου με plug-in υβριδικό κινητήριο σύστημα. Επιπλέον, με υβριδικό σύστημα plug-in θα προσφέρεται το Skoda Octavia iV στις εκδόσεις Ambition και Style, ενώ το mild hybrid σύστημα e-TEC θα εξοπλίζει ακόμη 2 εκδόσεις του δημοφιλούς τσεχικού μοντέλου.

Skoda Octavia RS iV plug-in hybrid

Επιστρέφοντας στο Skoda Octavia RS iV -που διατίθεται σε εκδόσεις hatchback και estate,- το πρώτο plug-in υβριδικό RS στην ιστορία της Skoda εφοδιάζεται με τον γνωστό υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1,4 TSI ισχύος 150 ίππων. Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης συνδυάζεται με ηλεκτροκινητήρα ισχύος 85 kW, οπότε το σύστημα αποδίδει συνολικά ισχύ 180 kW ή 245 ίππων. Η ροπή των 400 Nm, μεταφέρεται στους τροχούς μέσω ενός 6τάχυτου κιβωτίου ταχυτήτων DSG, ενώ σύμφωνα με τη Skoda, η εκπομπή ρύπων σε κύκλο WLTP είναι 30 γραμμάρια/χλμ.

Skoda Octavia RS iV

Όσον αφορά στο ηλεκτρικό του σύστημα, το Skoda Octavia RS iV διαθέτει μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τάσης, με χωρητικότα 37 Ah (ισοδυναμεί με 13 kWh), προσφέροντας αυτονομία 60 χιλιομέτρων κίνησης αμιγώς με τον ηλεκτροκινητήρα. Από τα συνολικά 400 Nm ροπής που προαναφέραμε, τα 330 Nm είναι άμεσα διαθέσιμα, προσφέροντας στο αυτοκίνητο -εφόσον βρίσκεται στο προφίλ Sport- να επιταχύνει 0-100 χλμ. σε 7,3”, ενώ η τελική του ταχύτητα είναι 225 χλμ./ώρα. Για να υποστηρίξει τα αρχικά “RS” του αυτοκινήτου, η Skoda έχει φροντίσει ώστε το προοδευτικό σύστημα διεύθυνσης να διατίθεται στον βασικό εξοπλισμό και οι ρυθμίσεις της ανάρτησης να έχουν σπορ χαρακτηριστικά.

Skoda Octavia RS iV

Σε επίπεδο εμφάνισης, το Skoda Octavia RS iV διαθέτει φώτα ομίχλης τεχνολογίας LED, ενώ οι γνωστές κόκκινες δαγκάνες των φρένων συνοδεύουν τους τροχούς 18 ή 19 ιντσών. Χαρακτηριστικά όπως γρίλια και αεραγωγοί εμπρός, οι διαχύτες εμπρός και πίσω και η πίσω αεροτομή διαθέτουν μαύρο χρώμα, τονίζοντας τον σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Στο εσωτερικό, το μαύρο χρώμα κυριαρχεί. To λογότυπο RS ξεχωρίζει στο δερμάτινο, πολυλειτουργικό τιμόνι τριών ακτίνων, που φυσικά διαθέτει και paddles για αλλαγή σχέσεων στο σύστημα DSG. Τα καθίσματα διαθέτουν και εκείνα λογότυπο RS, ενώ οι κόκκινες ή ασημί-γκρι ραφές που υπάρχουν στο τιμόνι ή τα υποβραχιόνια, δίνουν τον τόνο.

Skoda Octavia RS iv

Skoda Octavia iV plug-in hybrid

Εκτός από την κορυφαία έκδοση RS, το νέο Skoda Octavia διαθέτει plug-in υβριδικό κινητήριο σύνολα και στις εκδόσεις εξοπλισμού Ambition, Style. Ο τούρμπο βενζινοκινητήρας 1.4 TSI και ο ηλεκτροκινητήρας ισχύος 85 kW, παράγουν συνολική ισχύ 150 kW (204 ίπποι) και μέγιστη ροπή 350 Nm. Όπως στο RS, έτσι και εδώ, ο ηλεκτροκινητήρας προσφέρει αυτονομία 60 χιλιομέτρων. Η μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τάσης χωρητικότητας 13 kWh, φορτίζεται τόσο σε οικιακή πρίζα όσο και σε wallbox, ενώ το σημείο σύνδεσης του αυτοκινήτου με την πρίζα, βρίσκεται στον εμπρός προφυλακτήρα από την πλευρά του οδηγού. Μια μπαταρία τάσης 12-volt έχει τοποθετηθεί στο πορτ-παγκάζ, το οποίο έχει χωρητικότητα 450 στην έκδοση hatchback και 490 λίτρων, στην έκδοση estate (station wagon). Όσο για το ρεζερβουάρ, αυτό έχει χωρητικότητα 40 λίτρων, δηλαδή είναι μόλις κατά 5 λίτρα μικρότερο από εκείνο των εκδόσεων που διαθέτουν αποκλειστικά κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Skoda Octavia RS iV

Εκδόσεις e-TEC

Πέραν των προαναφερθέντων, το νέο Skoda Octavia θα διατίθεται και σε δύο εκδόσεις με τεχνολογία mild hybrid, που ξεχωρίζουν από τα λογότυπα e-TEC στο πίσω μέρος. Η πρώτη αφορά στον 3κύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.0 TSI ισχύος 110 ίππων και η δεύτερη, στον 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.5 TSI ισχύος 150 ίππων. Όταν συνδυάζονται με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων DSG 7 σχέσεων, τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν μια γεννήτρια και μια μπαταρία ιόντων λιθίου, αμφότερες με τάση 48 Volt και χωρητικότητα 0,6 kWh, που έχουν τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού.

Μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας, κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος πραγματοποιείται στη μπαταρία αποθήκευση ενέργειας, που επιστρέφεται αργότερα κατά την κίνηση του αυτοκινήτου. Αυτή η διαδικασία ανάκτησης ενέργειας, προσφέρει στον κινητήρα εσωτερικής καύσης επιπλέον ηλεκτρική ώθηση έως 50 Nm, επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να κινηθεί με διαδικασία coasting, μέσω της οποίας μειώνονται κατανάλωση και εκπομπή ρύπων. Συνολικά, η τεχνολογία mild hybrid που χρησιμοποιείται στις δύο εκδόσεις Skoda e-TEC εξασφαλίζει, σύμφωνα με την τσεχική εταιρεία, μείωση της κατανάλωσης κατά 0,4 λίτρα/100 χλμ.

Δείτε ένα video του Skoda Octavia iV plg-in hybrid

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ