top icon
Επικαιρότητα

Επίσημο: Ξεκινούν οι διαδικασίες συγχώνευσης των Groupe PSA και FCA

Ανοίγει και επίσημα ο δρόμος για τη συγχώνευση των Groupe PSA και FCA με τη συστέγασή τους σε μία κοινή εταιρεία, στην οποία κάθε πλευρά θα κατέχει μερίδιο της τάξης του 50%.

Μετά τη χθεσινοβραδινή έκτακτη σύσκεψη των μελών του ΔΣ του δύο ομίλων ανοίγει και επίσημα πλέον ο δρόμος για τη συγχώνευσή τους, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου αλλά και τα σχετικά ρεπορτάζ που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στην επίσημη και κοινή ανακοίνωσή τους τo Groupe PSA και η FCA στόχος είναι «η δημιουργία ενός νέου γκρουπ με παγκόσμια εμβέλεια και πόρους που θα ανήκουν κατά 50% στους μετόχους του Groupe PSA και κατά 50% σε εκείνους της FCA. Σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον με νέες προκλήσεις στους τομείς της διασυνδεδεμένης, ηλεκτροκίνητης, διαμοιρασμένης και αυτόνομης κινητικότητας, η συνδυασμένη επιχειρηματική οντότητα θα αξιοποιήσει το ισχυρό της παγκόσμιο αποτύπωμα στον τομέα της Έρευνας και Εξέλιξης προωθώντας την καινοτομία και αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις με ταχύτητα και υψηλη κεφαλαιακή απόδοση.»

Σε κάθε περίπτωση, η συγχώνευση των δύο εταιρειών θα δημιουργήσει τον τέταρτο μεγαλύτερο όμιλο παγκοσμίως σε επίπεδο πωλήσεων, με έσοδα 170 δις €, κέρδη 11 δις € και πωλήσεις 8,7 εκ. οχημάτων, ο οποίος αναμένεται να εκμεταλλευτεί «την ισχυρή παρουσία της FCA στη Βόρεια και Λατινική Αμερική και τη δύναμη του Groupe PSA στην Ευρώπη».

Groupe PSA

Οι δύο πλευρές τονίζουν πως η σύμπραξη δυνάμεων θα επιφέρει εξοικονομήσεις μέσα από συνέργειες ύψους 3,7 δις € σε ετήσια βάση, χωρίς το κλείσιμο εργοστασίων. Όπως τονίζουν οι δύο όμιλοι, το 80% των συνεργειών θα έχει πραγματωθεί μέσα σε λιγότερο από 4 χρόνια.

Οι δύο όμιλοι θα συγχωνευτούν κάτω από τη στέγη μιας νέας που θα έχει έδρα την Ολλανδία. Το Διοικητικό της Συμβούλιο θα απαρτίζεται από 11 μέλη, εκ των οποίων τα 5 θα οριστούν από την FCA και τα 6 από το Groupe PSA.

Πρόεδρος της νέας εταιρείας θα είναι ο John Elkann και Διευθύνον Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Carlos Tavares με προβλεπόμενη αρχική θητεία 5 ετών.

«Αυτή η σύγκλιση δίνει σημαντική αξία σε όλους τους ενδιαφερόμενους και ανοίγει ένα λαμπρό δρόμο για τη συνδυασμένη οντότητα. Είμαι ικανοποιημένος με τη δουλειά που έχει ήδη πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο νυν CEO του Groupe PSA, Carlos Tavares.

FCA

Από τη μεριά του ο CEO της FCA, Mike Manley, είπε:

«Είμαι ενθουσιασμένος από την ευκαιρία να συνεργαστώ με τον Carlos και την ομάδα του. Έχουμε μια μακρά ιστορία επιτυχίας στη συνεργασία μας με το Groupe PSA και είμαι πεπεισμένος ότι μαζί με τους ανθρώπους μας μπορούμε να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια εταιρεία παγκόσμιας κινητικότητας.»

Η νέα εταιρεία θα εισαχθεί στις χρηματαγορές του Παρισιού, του Μιλάνου και της Ν. Υόρκης.

Πριν από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, η FCA θα διανείμει στους μετόχους της ειδικό μέρισμα ύψους 5,5 δισ. ευρώ αίροντας συγχρόνως τη συμμετοχή της στην εταιρεία Comau. Η Peugeot, από τη μεριά της, θα διανέμει στους μετόχους της το 46% της δικής της συμμετοχής στην εταιρεία Faurecia._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ