top icon
Κόσμος

Έρχεται το νέο Toyota Prius

Η πέμπτη γενιά του Toyota Prius είναι έτοιμη να αποκαλυφθεί καταδεικνύοντας την πρόθεση του Ιάπωνα κατασκευαστή να επιμείνει στην υβριδική τεχνολογία.

Το νέο, πέμπτης γενιάς Toyota Prius είναι καθ’ όλα έτοιμο για την επίσημη πρεμιέρα του, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρες από σήμερα μέσω του διαδικτύου.

Προς το παρόν, η Toyota δεν αποκαλύπτει στοιχεία πριν από τα επίσημα αποκαλυπτήρια, εκτός από ορισμένες teaser φωτογραφίες, μία από τις οποίες έφερε τη χαρακτηριστική επιγραφή «Hybrid Reborn».

Αυτό υποδηλώνει ενδεχομένως ότι το νέο μοντέλο θα χρησιμοποιεί διαφορετικό υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης από το απερχόμενο Prius, όπως ένα plug-in υβριδικό σύστημα ή μια διάταξη στην οποία ο βενζινοκινητήρας θα εκτελεί χρέη γεννήτριας ενώ ένας ηλεκτροκινητήρας θα κινεί τους τροχούς, όπως χρησιμοποιείται στο Nissan Qashqai e-Power.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο Prius θα βασίζεται στη γνώριμη πλατφόρμα TNGA πάνω στην οποία «πατούν» σήμερα πολλά μοντέλα της Toyota, όπως τα Yaris, Corolla και Lexus RX.

Toyota Prius

Σχεδιαστικά, το νέο υβριδικό μοντέλο της Toyota ακολουθεί παρόμοια σχεδιαστικά μονοπάτια σε σχέση με το παρελθόν με μια liftback σιλουέτα να έχει τον πρώτο λόγο. Ωστόσο, όπως γίνεται διακριτό από τις teaser φωτογραφίες, το εμπρός μέρος αναμένεται πιο αιχμηρό και παρόμοιο με εκείνο του αμιγώς ηλεκτρικού bZ3 που η Toyota παρουσίασε πριν λίγες μέρες αποκλειστικά για την αγορά της Κίνας.

Το Prius ήταν το πρώτο, παγκόσμιο υβριδικό μοντέλο της Toyota όταν κυκλοφόρησε το 1997 αποτελώντας τον πρωτοπόρο στο συγκεκριμένο είδος οχημάτων.

Έκτοτε, η Toyota έχει αναπτύξει υβριδικά συστήματα μετάδοσης κίνησης στην πλειονότητα των οχημάτων της στην Ευρώπη, γεγονός που συνέβαλε στην πτώση των πωλήσεων του Prius σε χαμηλά επίπεδα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Toyota να αποσύρει το Prius από την Ευρώπη φέτος, έχοντας ταξινομήσει μόλις 2.291 οχήματα το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Dataforce.

Toyota Prius

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ