top icon
Κόσμος

Eurostat: Θύματα τροχαίων ανά περιφέρεια

Πόσο ασφαλείς είστε στους δρόμους που κινείστε; Βρείτε την απάντηση στο διαδραστικό χάρτη με τα θύματα των τροχαίων ανά περιφέρεια, που έδωσε σήμερα η Eurostat.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το 2020, που είναι η πιο πρόσφατη χρονιά για την οποία έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δεδομένων, έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης 19.102 άνθρωποι, που αντιστοιχούν σε 43 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ υπήρξαν 935.555 τραυματίες.

Με αφορμή λοιπόν την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων (η 3η Κυριακή κάθε Νοεμβρίου), η Eurostat έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα διαδραστικό χάρτη, όπου μπορείτε να δείτε πόσο ασφαλείς είστε στους δρόμους στους οποίους χρειάζεται να κινηθείτε.

Κάνοντας κλικ στα κόκκινα γράμματα, ανοίγει η σελίδα της Eurostat, όπου κατεβαίνοντας μετά το αρχικό κείμενο, συναντάτε τον διαδραστικό χάρτη. Τοποθετώντας τον κέρσορα επάνω στην περιφέρεια που σας ενδιαφέρει, εμφανίζεται ο αριθμός των νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκων για το 2020.

Παρατηρούμε αισθητή διαφορά ανάμεσα στις αστικές περιοχές και την επαρχία. Αυτό, σύμφωνα με την Eurostat, πιθανά ερμηνεύεται από τα χαμηλά όρια ταχύτητας που ισχύουν στις πόλεις.

Θα προσθέταμε το γεγονός ότι ο κάτοικος της πόλης κάνει συνήθως λιγότερα χιλιόμετρα σε σχέση με τον κάτοικο της επαρχίας για να μεταβεί στην εργασία του αλλά και σε άλλες ανάγκες. Οι κάτοικοι των περισσότερων χωριών, φερ’ ειπείν, πρέπει να οδηγήσουν ως την πόλη ακόμη και για το σουπερμάρκετ.

Eurostat 1

Εξαιρώντας κάποιες πολύ μικρές και ιδιαίτερες περιφέρειες, που δεν προσφέρονται για ασφαλή στατιστικά συμπεράσματα, ασφαλέστερη περιφέρεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Eurostat, είναι η περιοχή της Στοκχόλμης, με 5 νεκρούς στο δρόμο ανά εκατομμύριο κατοίκους. Ακολουθούν η περιοχή της Βιέννης με 6 νεκρούς και του Αμβούργου με 8.

Στον αντίποδα, οι πιο επικίνδυνες περιοχές είναι της νότιας Πορτογαλίας, με 135, και η περιφέρεια της Πολωνίας που περικλείει την Βαρσοβία με 123. Πολύ επικίνδυνες επίσης παρουσιάζονται κάποιες περιοχές της Τουρκίας, την οποία περιλαμβάνουν οι χάρτες της Eurostat, πλην όμως δεν ανήκει στην ΕΕ.

Στην Ελλάδα ως ασφαλέστερη περιοχή παρουσιάζεται η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με 38 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων και η Αττική με 40. Πιο επικίνδυνες είναι η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 89 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων και οι περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου, με 86 νεκρούς εκάστη.

Εν τω μεταξύ, στην εθελοντική Αιμοδοσία που διοργανώθηκε σήμερα για τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων στο Μετρό Συντάγματος, έγινε αναφορά στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Οδική Ασφάλεια 2021-2030.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ