top icon
Κόσμος

Έξυπνα συστήματα κλιματισμού: Είναι το μέλλον;

Πως θα σας φαινόταν αν το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου σας «υπακούει» σε φωνητικές εντολές αντιλαμβανόμενο ακόμα και τη θέση του ήλιου;

Τα συστήματα κλιματισμού αποτελούν εδώ και πολλά πλέον χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων αυτοκινήτων εξασφαλίζοντας στους επιβάτες μια ευχάριστη θερμοκρασία όλες τις εποχές του χρόνου – και επομένως ασφάλεια στις καθημερινές και όχι μόνο μετακινήσεις.

Σήμερα, η VW προχωρά ένα βήμα παραπέρα με το επερχόμενο μέσα στο 2023 νέο ID.7, το οποίο υιοθετεί για πρώτη φορά ένα έξυπνο σύστημα κλιματισμού που μεταξύ άλλων ψύχει ή θερμαίνει το εσωτερικό πριν από την έναρξη του ταξιδιού.

VW ID.7 - Σύστημα κλιματισμού

Όταν ανοίγει η πόρτα του ηλεκτρικού VW ID.7 σε συνθήκες με υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, οι έξυπνοι αεραγωγοί στο κόκπιτ διανέμουν τον αέρα γρήγορα σε μια μεγάλη περιοχή μέσω δυναμικών οριζόντιων κινήσεων. Όταν οι επιβάτες κάθονται στο αυτοκίνητο, η ροή του αέρα μπορεί να κατευθυνθεί κατευθείαν στο σώμα των τελευταίων ή να χρησιμοποιηθεί για έμμεσο αερισμό του εσωτερικού χώρου, ανάλογα με τις προτιμήσεις.

Διαβάστε επίσης: Ό,τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για το ηλεκτρικό VW ID.7

Η λειτουργία ελέγχου του συστήματος κλιματισμού του νέου EV της VW βρίσκεται εγκατεστημένο στη νέα οθόνη αφής των 15 ιντσών του συστήματος infotainment, κάτι που σημαίνει ότι οι όποιες ρυθμίσεις μπορούν να παραμετροποιηθούν με ένα απλό πάτημα. Εν προκειμένω μάλιστα, η δύναμη και η κατεύθυνση των κινήσεων του αέρα μπορούν να ρυθμιστούν διαισθητικά και να αποθηκευτούν μεμονωμένα. Επιπρόσθετα, η θερμοκρασία μπορεί να ελεγχθεί μέσω διακοπτών αφής με backlit φωτισμό.

VW ID.7 - Σύστημα κλιματισμού

Την ίδια στιγμή, το ψηφιακά ελεγχόμενο σύστημα κλιματισμού του VW ID.7 μπορεί να ενεργοποιηθεί και με φωνητικό έλεγχο, με τις σχετικές επιθυμίες των οδηγών να μπορούν και να αποθηκεύονται. Για παράδειγμα, ο οδηγός μπορεί να ενεργοποιήσει τη θέρμανση του τιμονιού εκφωνώντας την εντολή «Hello Volkswagen, my hands are cold». Έτσι, το σύστημα κλιματισμού θα ενεργοποιήσει τη λειτουργία που κατευθύνει ζεστό στο τιμόνι για περίπου πέντε λεπτά.

VW ID.7 - Σύστημα κλιματισμού

Όταν ενεργοποιείται η αυτόματη λειτουργία, το έξυπνο σύστημα αντιδρά ακόμα και σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, ένας αισθητήρας στην περιοχή του παρμπρίζ ανιχνεύει τη γωνία πρόσπτωσης του ηλιακού φωτός σε συνθήκες με υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες και υψηλή ηλιακή ένταση. Ως εκ τούτου, όταν ο ήλιος «πέφτει» στη μία μόνο πλευρά του οχήματος, το ID.7 προσαρμόζει τον κλιματισμό σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό για τις θερμότερες ζώνες: πρώτα προς την αντίστοιχη περιοχή του εσωτερικού του και, στη συνέχεια, σε δεύτερη φάση, προς τους επιβάτες.

Δείτε το σχετικό βίντεο στη συνέχεια:

VW ID.7 - Σύστηα κλιματισμού

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ