top icon
Κόσμος

Ευρωπαϊκές πωλήσεις Δεκεμβρίου: Η Tesla μπροστά από Fiat, Kia και Citroen

Τo Tesla Model 3 ήταν το best-seller μοντέλο τον περασμένο μήνα στην Ευρώπη, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακές ήταν και οι συνολικές πωλήσεις της αμερικανικής εταιρείας στο σύνολο των αγορών της γηραιάς ηπείρου.

Η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου συνέχισε να επιδεινώνεται τον Δεκέμβριο που μας πέρασε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Jato Dynamics που αφορούν στο σύνολο 28 αγορές της γηραιάς ηπείρου, ο συνολικός όγκος πωλήσεων νέων οχημάτων μειώθηκε κατά 22%, φτάνοντας στις 949.252 μονάδες.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2020, η αγορά είχε ήδη μειωθεί από τα προ-πανδημικά επίπεδα κατά 3,8%, όταν και ταξινομήθηκαν αντίστοιχα 1,21 και 1,26 εκατομμύρια νέα οχήματα.

Ευρωπαϊκές πωλήσεις - Jato

Σε αυτό το πλαίσιο, η Tesla έχει αναδειχθεί ως μία από τις λίγες μάρκες που κατάφερε να βελτιώσει τη θέση της στην αγορά, καταγράφοντας πωλήσεις 35.230 νέων αυτοκινήτων τον Δεκέμβριο. Αυτός είναι ο υψηλότερος μηνιαίος όγκος για τον κατασκευαστή των ΗΠΑ από την άφιξή του στην Ευρώπη.

Με βάση τα παραπάνω, η Tesla «έγραψε» μερίδιο αγοράς 3,71% τον περασμένο μήνα, από 2,23% τον Δεκέμβριο του 2020 και 1,93% τον αντίστοιχο του 2019.

Το Tesla Model 3 ηγήθηκε της κατάταξης στο σύνολο των μοντέλων, ενώ το Model Y εξασφάλισε μια θέση στο Top 40 τον Δεκέμβριο. Χάρη στην επιτυχία των δύο αυτών μοντέλων η Tesla κατάφερε να ξεπεράσει σε πωλήσεις γνωστές μάρκες, όπως η Kia (12 διαθέσιμα μοντέλα), η Citroen (10) και η Fiat (7).

Tesla Model 3 Performance – Mercedes-AMG CLA 45 S 4Matic+

Η υπόλοιπη αγορά

Τα SUV παρέμειναν κυρίαρχα τον Δεκέμβριο, αποσπώντας μερίδιο αγοράς που έφτασε το 47,5% των συνολικών ταξινομήσεων νέων οχημάτων του μήνα. Στην κατηγορία ηγήθηκε το VW Group, με μερίδιο αγοράς 23,9%, ακολουθούμενο από τη Stellantis με 16,4% και τη Hyundai-Kia με 10%.

Το «2008» της Peugeot ηγήθηκε της κατάταξης στα SUV μοντέλα με 16.330 μονάδες, Τα Dacia Duster, Hyundai Tucson, Toyota Yaris Cross, Opel Mokka και Tesla Model Y ήταν μερικά μόνο από τα «ονόματα» που κατεγραψαν ισχυρά αποτελέσματα τον τελευταίο μήνα του 2021.

Peugeot 2008 - SUV

Τον Δεκέμβριο, τα οχήματα χαμηλών εκπομπών σημείωσαν επίσης νέο μηνιαίο ρεκόρ ως προς το μερίδιο αγοράς που απέσπασαν (βλ. 29,3%). Η δημοτικότητα των PHEV και BEV οχημάτων ενισχύθηκε από την καλύτερη διαθεσιμότητα στις αντιπροσωπείες και τις συνεχείς προσπάθειες από τις κυβερνήσεις να παρακινήσουν τους καταναλωτές να απομακρυνθούν από τα παραδοσιακά τμήματα της αγοράς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο τα εξηλεκτρισμένα αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος των ταξινομήσεων νέων αυτοκινήτων σε διάφορες αγορές, όπως η Νορβηγία (90%), η Ολλανδία (64%), η Σουηδία (61%) και η Δανία (57%).

Πηγή στατιστικών στοιχείων: Jato Dynamics

Ευρωπαικές πωλήσεις - Jato

Jato - ευρωπαϊκές πωλήσεις

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ