top icon
Κόσμος

Ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου: Τα EVs και PHEVs ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα ντίζελ

Αθροιστικά, οι πωλήσεις των ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων κατέλαβαν το 26% των νέων ταξινομήσεων τον μήνα Νοέμβριο ξεπερνώντας σε δημοτικότητα τα πετρελαιοκίνητα οχήματα.

Με τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη να καταγράφουν πτώση που φτάνει το 17,5% τον περασμένο μήνα, τα οχήματα με δυνατότητα κίνησης με μηδενικές εκπομπές ρύπων (βλ. ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά) κατέγραψαν θεαματική άνοδο και αναλόγου… επιπέδου μερίδιο αγοράς.

Παρά το δύσκολο εμπορικό περιβάλλον εξαιτίας των ελλείψεων ημιαγωγών, οι ταξινομήσεις των EVs και PHEVs στην Ευρώπη ανήλθαν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Jato Dynamics σε 217.709 μονάδες τον περασμένο μήνα, αντιπροσωπεύοντας το 26% των συνολικών πωλήσεων νέων οχημάτων.

Jato

Έτσι, τα οχήματα αυτά ξεπέρασαν τις πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων οχημάτων τον Νοέμβριο, καταγράφοντας έναν όγκο ταξινομήσεων υψηλότερο κατά 41% από ό,τι τα ντίζελ. Απέναντι στα EVs και PHEVs, τα βενζινοκίνητα οχήματα κατέγραψαν υπερδιπλάσιες (2,1x) πωλήσεις.

Το Tesla Model 3 αποτέλεσε το best-seller μοντέλο στην κατηγορία των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων με 10.739 πωλήσεις, με τα Renault Zoe και Dacia Spring να «γράφουν» 8.658 και 5.746 μονάδες. Την πρώτη 5άδα συμπληρώνει το Tesla Model Y, με 5.347 πωλήσεις, και το Skoda Enyaq iV, με 5.041, το οποίο ξεπέρασε σε δημοτικότητα τον Νοέμβριο τα VW ID.4 και ID.3.

Tesla Model 3 Performance

Στα plug-in υβριδικά ο πρωταγωνιστής του μήνα ήταν το Peugeot 3008, με τα Volvo XC40 και Ford Kuga να καταλαμβάνουν τις υπόλοιπες θέσεις του βάθρου.

Οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές του μήνα στην Ευρώπη

Η συνεχιζόμενη έλλειψη ημιαγωγών είχε επίσης αξιοσημείωτο αντίκτυπο στη συνολική κατάταξη των μοντέλων. Εν προκειμένω, τον περασμένο μήνα την πρώτη θέση κατέλαβε το Renault Clio, με διαφορά ωστόσο λιγότερη των 200 μονάδων μεταξύ του σούπερ μίνι της γαλλικής εταιρείας και των τριών μοντέλων που ακολούθησαν (βλ. Dacia Sandero, Peugeot 208 και Peugeot 2008).

Renault Clio 1.6 Hybrid E-Tech vs Toyota Yaris 1.5 Hybrid

Αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι δημοφιλή μοντέλα, όπως τα VW Golf και Toyota Yaris, επηρεάστηκαν αρκετά τον περασμένο μήνα από τις γνωστές ελλείψεις, με τις πωλήσεις του να κάμπτονται κατά 72% και 65% αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, το Hyundai Tucson μπήκε στο Top 10 του μήνα, με την Tesla να υπερδιπλασιάζει τις πωλήσεις του Model 3. Το νέο Toyota Yaris Cross ήρθε στην 24η θέση, ξεπερνώντας τις πωλήσεις του Yaris Hatchback. Η BMW X3, με τη σειρά της, σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 55%, μπροστά από το νέο Mokka (με σχεδόν 7.900 μονάδες) που ήταν το δεύτερο σε πωλήσεις μοντέλο της Opel.

Το νέο Citroen C4 έγινε το δεύτερο σε πωλήσεις μοντέλο του Γάλλου κατασκευαστή. Ταυτόχρονα, η Renault κατέγραψε 5.600 μονάδες με «άρμα» το νέο Arkana.

Δείτε το επισυναπτόμενο pdf αναλυτικά τις πωλήσεις όλων των μοντέλων στην Ευρώπη (πηγή: Jato Dynamics).

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ