top icon
Επικαιρότητα

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών – νέα έκθεση για την ασφάλεια και τα τροχαία με βαρέα οχήματα

Ένας στους τέσσερις πολίτες χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της εμπλοκής τους σε τροχαίες συγκρούσεις με βαρέα οχήματα.

Ένας στους τέσσερις πολίτες χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της εμπλοκής τους σε τροχαίες συγκρούσεις με βαρέα οχήματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), μέλος του οποίου είναι και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Σύμφωνα με τη νέα έκθεση που συνέταξε το ETSC για την ασφάλεια των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, 3.310 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με βάση τα επίσημα στοιχεία σε τροχαία δυστυχήματα όπου εμπλέκονταν βαρέα οχήματα (Heavy Goods Vehicles –HGV) άνω των 3,5 τόνων, σε 27 χώρες της ΕΕ το 2018. Την ίδια χρονιά 2.630 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαίες συγκρούσεις όπου εμπλέκονταν ελαφρά εμπορευματικά οχήματα (Light Goods Vehicles –LGV) κάτω των 3,5 τόνων. Το ETSC ανησυχεί ιδιαίτερα για τους κινδύνους που συνδέονται με τα βαρέα οχήματα. Με βάση τα δεδομένα, πολλοί περισσότεροι χρήστες του δρόμου χάνουν τη ζωή τους σε τροχαίες συγκρούσεις όπου εμπλέκονται βαρέα οχήματα, από ό, τι σε συγκρούσεις με τα υπόλοιπα οχήματα. Επιπροσθέτως, κατά τη χρονική περίοδο των 9 ετών που εξετάζει η συγκεκριμένη έκθεση, οι θάνατοι σε τροχαίες συγκρούσεις με βαρέα οχήματα μειώθηκαν με πολύ πιο αργό ρυθμό από ό,τι σε συγκρούσεις που αφορούσαν άλλα οχήματα. Από το 2010 στην ΕΕ, οι θάνατοι από τροχαία όπου εμπλέκονταν βαρέα οχήματα έχουν μειωθεί κατά 1,8% ετησίως, σε αντίθεση με μείωση κατά 2,8% για όλα τα άλλα οχήματα.

Την περσινή χρονιά, η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τα ελάχιστα όρια ασφαλείας για τα νέα φορτηγά από το 2026, όπως π.χ. με το να δώσει τη δυνατότητα στους οδηγούς να βλέπουν πολύ ευκολότερα τους άλλους χρήστες της οδού με μεγαλύτερα παρμπρίζ και διαφανείς επιφάνειες στις πόρτες, και απαιτώντας συστήματα ανίχνευσης πεζών και ποδηλατών. Καθώς οι τεχνικές λεπτομέρειες βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, το ETSC ζητά την εφαρμογή υψηλών προδιαγραφών. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, το ETSC προτείνει στις τοπικές αρχές να ακολουθήσουν το παράδειγμα πόλεων όπως του Λονδίνου, που δίνει την άδεια σε φορτηγά να εισέρχονται στο κέντρο της πόλης ανάλογα με το επίπεδο ασφαλείας τους. To ETSC ζητά επίσης τη δημιουργία υποδομών που προστατεύουν καλύτερα τους ευάλωτους χρήστες από την επαφή με οχήματα που μεταφέρουν εμπορεύματα, όπως ποδηλατοδρόμους διαχωρισμένους από την υπόλοιπη κυκλοφορία. Το ETSC συνιστά επίσης μια σειρά άλλων μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας στις εμπορευματικές μεταφορές και την αντιμετώπιση βασικών κινδύνων, όπως της ακατάλληλης ταχύτητας, της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, της κόπωσης, της απόσπασης της προσοχής και της μη χρήσης ζώνης ασφαλείας. Οι συστάσεις αφορούν στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, στα κράτη μέλη της ΕΕ, σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καθώς και στις τοπικές Αρχές (πηγή: Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ