top icon
Κόσμος

Ευρώπη: Ιστορικό χαμηλό στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων τον Ιανουάριο

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Ιανουάριο «επέστρεψαν» στα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του ’90.

Με τα προβλήματα στην προμήθεια ημιαγωγών να συνεχίζονται για ένα ακόμα μήνα, κάθε άλλο παρά απροσδόκητη είναι η νέα μείωση των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων στη γηραιά ήπειρο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ACEA, τον περασμένο μήνα ταξινομήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Ην. Βασίλειο, τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν ακριβώς 822.423 νέα οχήματα, επίδοση μειωμένη κατά 2,4% σε σχέση με τα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του 2021.

Πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Αυτός ήταν ο έβδομος συνεχόμενος μήνας πτώσης των πωλήσεων, που παρατείνει τη χειρότερη περίοδο του κλάδου από τότε που η ACEA άρχισε να καταγράφει τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στις αρχές της δεκαετίας του ’90. ΄

«Τα αποτελέσματα σηματοδότησαν ένα νέο ιστορικό χαμηλό στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ για τον πρώτο μήνα του έτους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ACEA.

Οι Hyundai και Kia, που αντιμετώπισαν την έλλειψη ημιαγωγών καλύτερα από τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, αντιστάθμισαν την πτωτική τάση της αγοράς και αυξάνοντας τόσο τις πωλήσεις τους όσο και το μερίδιο αγοράς τους. Πιο συγκεκριμένα, οι συνδυασμένες πωλήσεις των δύο εταιρειών αυξήθηκαν κατά 36%, ωθώντας το μερίδιο αγοράς στο 10,3%, από 7,4% που ήταν τον Ιανουάριο του 2021.

Ευρωπαϊκές πωλήσεις - Kia

Το VW Group κατέγραψε πτώση της τάξης του 3,7%, με τη μάρκα VW να υποχωρεί κατά 6,1%, τη Skoda κατά 5,5% και τη Seat κατά 19%. Οι πωλήσεις της Porsche, σε αντίθεση, αυξήθηκαν κατά 38% ενώ και η Audi σημείωσε άνοδο που ποσοστιαία έφτασε στο 8,8%.

VW Group - Ευρωπαϊκές πωλήσεις

Οι νέες εγγραφές της Stellantis, της Νο. 2 αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, μειώθηκαν κατά 12%. Αρνητικό πρόσημο είχαν οι Fiat (-19%), Citroen (-17%), Peugeot (-14%) και Opel (3,6%). Σε αντιδιαστολή, η DS είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 19%.

Stellantis - Ευρωπαϊκές πωλήσεις

Οι πωλήσεις του Groupe Renault μειώθηκαν κατά σχεδόν 1%, με μια αύξηση της τάξης του 19% για την Dacia, η οποία αντιστάθμισε την πτώση που κατέγραψε η Renault (-13%).

Μεταξύ των χειρότερων επιδόσεων που καταγράφηκαν τον περασμένο μήνα περιλαμβάνονται εκείνες της Jaguar, με πωλήσεις μειωμένες κατά 32%, της Volvo και της Seat, των οποίων οι ταξινομήσεις μειώθηκαν κατά 20%, καθώς και την Nissan, που έκλεισε τον περασμένο μήνα με πτώση 18%,

Στον αντίποδα, η Mazda κατέγραψε αύξηση 28%, όπως και η Toyota, με ταξινομήσεις αυξημένες κατά 14%.

Toyota vs GM - Ευρωπαϊκές πωλήσεις

Οι ταξινομήσεις στις βασικές αγορές

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 20% στην Ιταλία και κατά 19% στη Γαλλία, ενώ αυξήθηκαν κατά 28% στο Ην. Βασίλειο καθώς και στη Γερμανία, κατά 8,5%.

Αναλυτές και στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας συμφωνούν ότι η έλλειψη ημιαγώγων θα συνεχίσει να επηρεάζει τη βιομηχανία φέτος.

Διαβάστε επίσης: Οι ελλείψεις ημιαγωγών θα συνεχιστούν όλο το 2022

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του VW Group, Herbert Diess, και άλλα στελέχη προβλέπουν ότι τα προβλήματα στην προμήθεια ημιαγωγών θα μειωθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αν και ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν παρουσιάσει απτές… αποδειξεις σχετικά με το πώς θα επιλυθεί η έλλειψη.

Ionity - Herbert Diess - VW

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ