top icon
Επικαιρότητα

Ευρώπη: Μείωση πωλήσεων επιβατικών οχημάτων τον Οκτώβριο – πτώση 26,8% από την αρχή του έτους

Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων επέστρεψαν σε αρνητικό πρόσημο, έπειτα από την πρόσκαιρη αύξηση του Σεπτεμβρίου, διατηρώντας τη συνολική μείωση από τις αρχές της χρονιάς σε υψηλά επίπεδα.

Οι εξελίξεις με την πανδημία, καθώς πολλές χώρες έχουν επιβάλλει lockdown και συνολικά, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, συνεχίζουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αυτοκινητοβιομηχανία. Με βάση τα στατιστικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), τον Οκτώβριο καταγράφηκε μείωση πωλήσεων κατά 7,8%, ενώ η συνολική πτώση των 10 μηνών από την αρχή του έτους, είναι 26,8%.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, πραγματοποιήθηκαν 953.615 ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων, με την ACEA να αποδίδει λογικά αυτή την πτώση, στα υγειονομικά περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, για προστασία από την πανδημία. Με εξαίρεση τη Ρουμανία και την Ιρλανδία, όλες οι υπόλοιπες χώρες σημείωσαν πτώση, με τη χώρα μας να παρουσιάζει μείωση 6,9% (6.776 ταξινομήσεις έναντι 7.276 τον Οκτώβριο του 2019). Μεγάλη πτώση καταγράφηκε στην Ισπανία (-21%), ενώ Γαλλία και Γερμανία διατηρήθηκαν σε πιο “νορμάλ” επίπεδα, με μειώσεις κατά 9,5 και 3,6% αντίστοιχα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Ιταλία κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα πωλήσεων με τον Οκτώβριο του 2019 (-0,2%).

ACEA

Περνώντας στη συνολική εικόνα του 2020, οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 (εξαιρείται της Μεγάλης Βρετανίας) παρουσιάζουν πτώση κατά 26,8%. Σε αριθμητικό επίπεδο, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου έχουν ταξινομηθεί περίπου 8 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα, αριθμός που συνιστά μείωση κατά 2,9 εκατομμύρια οχήματα, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο το 2019. Όσον αφορά στην αγορά της χώρας μας, η μείωση φτάνει στο 33,2%, με 66.822 ταξινομήσεις, έναντι 100.048 την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι. Ανατρέχοντας στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές (οι οποίες σημείωναν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο πωλήσεις πέρυσι), η μείωση είναι φανερή, με την Ισπανία να έχει πτώση 36,8% και τις Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία να ακολουθούν με 30,9 , 26,9 και 23,4% αντίστοιχα.

Η κρίση της πανδημίας έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και οι αριθμοί, το επιβεβαιώνουν. Άπαντες ευελπιστούν, όλο αυτό που βιώνουμε να τελειώσει σύντομα, ώστε μεταξύ άλλων και παγκόσμια αγορά και κατά συνέπεια, η αυτοκινητοβιομηχανία, να ξαναβρούν το βηματισμό τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ