top icon
Επικαιρότητα

Ευρώπη: Πτώση 6,8% στις πωλήσεις

Πτωτικά κινήθηκε η αγορά αυτοκινήτου της γηραιάς ηπείρου τον μήνα που πέρασε.

Οι επιδόσεις της ευρωπαϊκής αγοράς τον περασμένο μήνα ήρθαν να διαψεύσουν –έστω και προσωρινά, όπως όλοι ελπίζουν- τις προσδοκίες για αύξηση των πωλήσεων των καινούργιων αυτοκινήτων στη γηραιά ήπειρο για το 2017. Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από τρεις διαδοχικούς μήνες ανόδου, οι πωλήσεις έπεσαν κατά 6,8% τον μήνα που μας πέρασε περιοριζόμενες στις χώρες της ΕΕ στις 1,23 εκ. μονάδες. Ωστόσο, κατά το πρώτο 4μηνο της χρονιάς, η άνοδος της αγοράς διατηρείται σε απόλυτα ικανοποιητικά επίπεδα φτάνοντας το 4,5% και τις 5,49 εκ. μονάδες σε απόλυτα νούμερα.

Κατά τον Απρίλιο, το VW Group είδε τις ταξινομήσεις του να συρρικνώνονται κατά 9%, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το μερίδιό του να μειωθεί από το 25,4% στο 24,8%. Η μητρική εταιρεία έχασε ποσοστιαία τον Απρίλιο 14%, η Audi 10%, η Skoda 5,4% και η Porsche 17%, ενώ ανοδικά κινήθηκε μόνο η Seat σε σχέση με τα «βασικά» μέλη του γερμανικού Ομίλου, ανεβάζοντας την επιρροή της κατά σχεδόν 15%.

Οι πωλήσεις του γκρουπ PSA μειώθηκαν ποσοστιαία κατά 6,7%, με την Peugeot να χάνει 4,2%, την Citroen 6,2% και την DS, ούτε λίγο ούτε πολύ, 45%. Κατά 12% και 13% μειώθηκαν και οι πωλήσεις των Ford και Opel/Vauxhall, ενώ πολύ μικρές απώλειες είχε μόνο η FCA, κυρίως λόγω του σημαντικού άλματος της Alfa Romeo, που με την αρωγή της Stelvio είδε τις πωλήσεις της να ανεβαίνουν κατά 52%. Από τη μεριά τους οι Fiat και Jeep έχασαν τον Απρίλιο 2% και 8% αντίστοιχα.

Από τους κερδισμένους του… παιχνιδιού, από τις μεγάλες εταιρείες ξεχωρίζουν οι Toyota και Kia, με την άνοδο και στις δύο περιπτώσεις να υπερβαίνει το 5% και 8% αντίστοιχα. Σε αντίθεση, η επίσης απω-ανατολίτες Nissan και Hyundai έχασαν αντίστοιχα από 14 και 10%.

Η πτώση των πωλήσεων τον μήνα που μας πέρασε εν πολλοίς καθορίστηκε από την καθοδική «συμπεριφορά» των δύο μεγαλύτερων αγορών της γηραιάς ηπείρου. Στη Γερμανία, πιο συγκεκριμένα, οι ταξινομήσεις έπεσαν κατά 8%, ενώ στο Ην. Βασίλειο, κατά 20%, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ACEA. Σε Γαλλία και Ιταλία, η τάση ήταν ανάλογη (-6,0% και -4,6% αντίστοιχα), ενώ από τους «μεγάλους» μόνο η Ισπανία κατέγραψε μικρό αλλά θετικό πρόσημο (+1,1%)._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ