top icon
Επικαιρότητα

Ευρώπη: Πτωτική πορεία πωλήσεων τον Ιανουάριο – σημαντικές απώλειες για Porsche και Alfa Romeo

Η αγορά αυτοκινήτου της Ευρώπης κατέγραψε αρνητικό πρόσημο τον περασμένο μήνα με τις Alfa Romeo και Porsche να πλήττονται αρκετά μεταξύ πολλών ακόμα μεγάλων ονομάτων της αυτοκινητικής σκηνής της γηραιάς ηπείρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο ACEA, οι ταξινομήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στη γηραιά ήπειρο κατέγραψαν πτώση το μήνα που πέρασε που ποσοστιαία άγγιξε το 4,6%. Σε απόλυτα νούμερα, τον Ιανουάριο πωλήθηκαν στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς 1,23 εκ. οχήματα.

Εταιρείες, όπως η Porsche και η Audi, εξακολουθούν να πλήττονται σημαντικά από καθυστερήσεις στην πιστοποίηση ορισμένων οχημάτων τους σύμφωνα με το ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό πρωτόκολλο του WLTP που παρέλαβε από τον περασμένο Σεπτέμβριο τη σκυτάλη από τον NEDC το Σεπτέμβριο.

Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της Porsche υποχώρησαν κατά 50% τον Ιανουάριο, με την Alfa Romeo να κάμπτεται κατά 35% και τη Nissan κατά 25%. Η Fiat έχασε σε ποσοστιαία βάση πωλήσεις της τάξης του 20% και η Audi 17%. Οι εγγραφές της Renault υποχώρησαν κατά 8,3%, οι πωλήσεις της Land Rover μειώθηκαν κατά 7,6% και ο όγκος ταξινομήσεων της Ford κατά 6,6%. Η Opel/Vauxhall και η Toyota κατέγραψαν πτώση της τάξης του 6,4% με την VW να υποχωρεί με τη σειρά της κατά 3,5%.

Εντούτοις, αρκετές ήταν οι μάρκες που κατέγραψαν άνοδο το μήνα που πέρασε. Οι πωλήσεις της Volvo αυξήθηκαν κατά 21%, εκείνες της DS κατά 14%, ενώ κατά 13% βελτιώθηκε ο εμπορικός βηματισμός της Dacia. H Seat «ανέβηκε» κακά 6,5%, η Smart κατά 6,3%. και η Mini κατά 3,7%. Τα εμπορικά κέρδη της Citroen κυμάνθηκαν στο 2,8%, ενώ εκείνα των Kia και Jaguar στο 2,2% και 1,6%, αντίστοιχα.

Σε σχέση με την εικόνα της αγοράς τον περασμένο μήνα στις κυρίαρχες από πλευράς όγκου αγορές της Ευρώπης, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι αγορές της Ισπανίας και της Ιταλία (-8,0% και -7,5% αντίστοιχα). Μικρότερη ωστόσο ήταν η «καθίζηση» των πωλήσεων σε Μ. Βρετανία (-1,6%), Γερμανία (-1,4%) και Γαλλία (-1,1%)_X.A.

Δείτε στο επισυναπτόμενο pdf αναλυτικά τη συνολική και αναλυτική εμπορική εικόνα της ευρωπαϊκής αγοράς

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ