Επικαιρότητα Κόσμος

Ford Tourneo Custom: Με μεγαλύτερη ισχύ και ήπια υβριδική τεχνολογία

Το αναβαθμισμένο Ford Tourneo Custom λανσάρει τώρα ισχυρότερους και οικονομικότερους 2λιτρους πετρελαιοκινητήρες της γενιάς EcoBlue, καινοτόμα κινητήρια σύνολα EcoBlue με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης και προηγμένες τεχνολογίες υποστήριξης του οδηγού.

Με βελτιωμένη κατανάλωση καυσίμου έως και 6%, ο κινητήρας 2.0L EcoBlue της Ford θα προσφέρεται ως μία νέα έκδοση με ισχύ 185 ίππων και ροπή 415 Nm, εξασφαλίζοντας ταχύτερη απόκριση και μεγαλύτερη ελκτική ισχύ, όταν το όχημα μεταφέρει εννέα επιβάτες και τις αποσκευές τους.

Οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν αναβάθμιση του υπερσυμπιεστή χαμηλής αδράνειας ώστε να επιτυγχάνεται υψηλότερη ροπή σε μεγαλύτερο εύρος στροφών. Την ίδια στιγμή, ένα σύστημα ψεκασμού καυσίμου που αυξάνει τη μέγιστη πίεση στα 2.200 bar συμβάλλει στην πιο αποδοτική καύση του μίγματος. Για μείωση των τριβών στα κινούμενα μέρη του κινητήρα, τα νέα, ατσάλινα έμβολα διαθέτουν διαφορετικό σχεδιασμό συγκριτικά με τα αντίστοιχα από χυτό αλουμίνιο της προηγούμενης γενιάς. Επίσης, μια αντλία λαδιού μεταβλητής ροής έρχεται να μειώσει τις απώλειες ισχύος προσαρμόζοντας την τροφοδοσία λαδιού στις ανάγκες του κινητήρα.

Επιπλέον της νέας έκδοσης των 185 ίππων, ο κινητήρας 2.0L EcoBlue διατίθεται επίσης σε εκδόσεις με ισχύ 130 και 105 ίππων.

Η νέα, ήπια υβριδική τεχνολογία EcoBlue Hybrid 48-volt, η οποία διατίθεται επιλεκτικά σε ορισμένες εκδόσεις που εφοδιάζονται με μηχανικό κιβώτιο, έχει βελτιστοποιηθεί με γνώμονα την καλύτερη απόδοση. Μια ενσωματωμένη μίζα/γεννήτρια (BISG) με κίνηση μέσω ιμάντα αντικαθιστά τον στάνταρ εναλλάκτη επιτρέποντας αφενός την ανάκτηση και αποθήκευση ενέργειας κατά τη διάρκεια της επιβράδυνσης, αφετέρου τη φόρτιση μιας αερόψυκτης μπαταρίας ιόντων λιθίου. Το σύστημα BISG λειτουργεί και σαν μοτέρ, χρησιμοποιώντας την αποθηκευμένη ενέργεια τόσο για την παροχή επιπλέον ροπής στον κινητήρα υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης και επιτάχυνσης, όσο και για τη λειτουργία ορισμένων περιφερειακών ηλεκτρικών συστημάτων του οχήματος.

Η προηγμένη τεχνολογία Auto Start-Stop του EcoBlue Hybrid λειτουργεί στις περισσότερες των περιπτώσεων, όπως, για παράδειγμα, όταν το όχημα είναι σταματημένο με επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο ή όταν το αυτοκίνητο ρολάρει για να σταματήσει. Ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει την ταχύτητα ρολαρίσματος στην οποία λειτουργεί το Auto Start-Stop, επιλέγοντας τα 12 χλμ./ώρα, 16 χλμ./ώρα ή 20 χλμ./ώρα.

Όλοι οι κινητήρες του Tourneo Custom ωφελούνται, επίσης, από ένα επιλέξιμο προφίλ “ECO Mode” για περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης.

Η τεχνολογία ενσωματωμένου modem FordPass Connect (στάνταρ για την οθόνη αφής των 4 ιντσών και την προαιρετική 8 ιντσών) παρέχει συνδεσιμότητα Wi-Fi, ενώ μέσω της mobile εφαρμογής FordPass επιτρέπεται η πρόσβαση σε μία σειρά λειτουργιών που αναβαθμίζουν την άνεση. Μεταξύ αυτών είναι οι Vehicle Status (Κατάσταση Οχήματος), Vehicle Locator (Εντοπιστής Οχήματος), Remote lock/unlock (Απομακρυσμένο κλείδωμα/ξεκλείδωμα) και για τις αυτόματες εκδόσεις, η Remote Start (Απομακρυσμένη Εκκίνηση).

Για τους διαχειριστές στόλων (fleet) ή εταιρικούς πελάτες, το FordPass Connect βελτιώνει τη χρήση του οχήματος και βελτιστοποιεί το λειτουργικό κόστος με λύσεις όπως είναι τα νέα προϊόντα Ford Telematics και Ford Data Services, που θα λανσαριστούν κατά τη διάρκεια του 2019.

Ανάμεσα στις τεχνολογίες υποστήριξης του οδηγού που διατίθεται για πρώτη φορά στο Tourneo Custom ξεχωρίζουν οι εξής:

  • Blind Spot Information System με σύστημα Trailer Tow, με εκτεταμένη ζώνη τυφλού σημείου που καλύπτει το όχημα και ένα τρέιλερ μήκους έως 10 m
  • Adaptive Cruise Control με Intelligent Speed Limiter, που συνδυάζει τη λειτουργικότητα των Traffic Sign Recognition και Adaptive Cruise Control για να βοηθά τους οδηγούς να παραμένουν εντός των νόμιμων ορίων ταχύτητας
  • Lane-Keeping Aid, που παρακολουθεί τις οριζόντιες διαγραμμίσεις του δρόμου και υποστηρίζει ενεργά τον οδηγό για να επαναφέρει το όχημα στη λωρίδα του, με ελαφρά ώθηση το τιμονιού προς τη σωστή κατεύθυνση
  • Active Park Assist, που κατευθύνει για είσοδο ή έξοδο από παράλληλους ή κάθετους χώρους στάθμευσης, ενώ ο οδηγός ελέγχει το γκάζι και το φρένο
  • Pre-Collision Assist με Pedestrian Detection, που χρησιμοποιεί εμπρόσθια κάμερα και ραντάρ για την ανίχνευση πεζών και οχημάτων στο δρόμο και ενεργοποιεί τα φρένα εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει στις προειδοποιήσεις. Το σύστημα μπορεί τώρα να ανιχνεύει πεζούς και τη νύχτα όταν φωτίζονται με προβολείς

Διαθέσιμο σε διάταξη οκτώ ή εννέα θέσεων, το Tourneo Custom παραμένει το μοναδικό όχημα στην κατηγορία του που προσφέρει έξι ατομικά καθίσματα και δυνατότητα συνεδριακής διάταξης για τις δύο πίσω σειρές. Διατίθεται σε εκδόσεις με κοντό ή μακρύ μεταξόνιο, με τη μακρύτερη να παρέχει πρόσθετο χώρο αποσκευών πίσω από την τρίτη σειρά καθισμάτων.

Μία αποκλειστική πρόταση είναι η πολυτελής έκδοση Titanium X, η οποία διαθέτει στο βασικό της εξοπλισμό ένα πλήρως δερμάτινο σαλόνι, σύστημα συνδεσιμότητας SYNC 3 με φωνητικό έλεγχο, δορυφορική πλοήγηση, οθόνη αφής 8 ιντσών, κάμερα οπισθοπορείας και προβολείς Bi-xenon. Για όσους επιθυμούν μία πιο δυναμική εμφάνιση, η έκδοση Sport συνδυάζει τον κινητήρα των 185 ίππων, πλήρες εξωτερικό κιτ αμαξώματος με δύο διακοσμητικές λωρίδες στο καπό και μοναδικές ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών, μαζί με ημιδερμάτινη επένδυση εσωτερικού.

Δελτίο Τύπου

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου