top icon
Επικαιρότητα

Φόρο 50.000 ευρώ στα αυτοκίνητα με CO2 άνω των 225 g/km προτείνει η Γαλλία

Ακόμα πιο απαγορευτική από το 2022 και μετά αναμένεται να είναι στη Γαλλία η αγορά αυτοκινήτων με υψηλές εκπομπές ρύπων, όπως μεγάλα SUV και supercars.

Ένα σχέδιο νόμου που κατατέθηκε προς έγκριση στα πλαίσια του νέου προϋπολογισμού στη Γαλλία προβλέπει την επιβολή φόρου σε αυτοκίνητα με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, γεγονός που αναμένεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την εμπορική σταδιοδρομία βενζινοκίνητων μοντέλων όπως εκείνα που διαθέτουν στις τάξεις τους σήμερα οι Porsche, Ferrari και Lamborghini.

Στα πλαίσια του ως άνω σχεδίου, στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου της Ευρώπης προβλέπεται ο υπερδιπλασιασμός του σχετικού «χαρατσιού» για οχήματα με εκπομπή CO2 άνω των 225 g/km σε 50.000 ευρώ το 2022, από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα και 40.000 ευρώ το 2021.

Αυτή τη στιγμή ο σχετικός φόρος σε Ιταλία και Βέλγιο δεν υπερβαίνει το ποσό των 2.500 ευρώ.

Στην περίπτωση που το παραπάνω σχέδιο νόμου ψηφιστεί από το Γαλλικό κοινοβούλιο, θα πρόκειται για έναν ακόμα σημαντικό μοχλό πίεσης προς την αυτοκινητοβιομηχανία και τις εποπτικές αρχές, οι οποίες προτείνουν στην ΕΕ να αυξήσει το στόχο μείωσης των μέσων εκπομπών CO2 στο 55% από τα επίπεδα του 1990 και όχι το 40% που είχε ήδη προγραμματιστεί.

Για να το επιτύχει αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει σταδιακά να κόψουν τους δεσμούς τους με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και να μειώσουν κατά το ήμισυ τις εκπομπές CO2 από τους στόχους του 2021.

Μεταξύ άλλων, εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα άνω των 225 g/km έχουν σήμερα μοντέλα, όπως οι Lamborghini Urus και Aventador, οι Ferrari Portofino και 812, οι Porsche 718 Spyder και 911, οι Rolls-Royce Ghost και Cullinan, η Bentley Flying Spur κ.α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ