14 Ιουλ 2017

Γερμανία: Λιγότερα τα ντίζελ, περισσότεροι οι ρύποι

Σχήμα οξύμωρο; Μάλλον όχι.

Autobahn

Στη μεγαλύτερη από πλευράς όγκου αγορά αυτοκινήτων της Ευρώπης οι πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων οχημάτων ακολουθούν με αργό αλλά σταθερό πλέον ρυθμό μια φθίνουσα πορεία, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Όχι όμως και οι μέσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του στόλου των κυκλοφορούντων στη γερμανική επικράτεια οχημάτων. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, το φαινόμενο έχει την εξήγησή του.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών του τρέχοντος έτους, οι ταξινομήσεις των καινούργιων πετρελαιοκίνητων οχημάτων κατέλαβαν στην «τοπική» αγορά αυτοκινήτου μερίδιο αγοράς που δεν υπερβαίνει το 41%, αριθμός που υπολείπεται κατά σχεδόν 10% σε σχέση με εκείνον των περασμένων ετών.

Μολαταύτα, ο φρενήρης ρυθμός πωλήσεων των «μεγάλων» σε κυβισμό οχημάτων, και ειδικότερα εκείνων της SUV κατηγορίας, έχει οδηγήσει στη Γερμανία στην αύξηση των μέσων εκπομπών CO2 από τα 127 gr ανά χιλιόμετρο που ήταν το πρώτο 5μηνο του 2016, στα 127,6 gr για την αντίστοιχη περίοδο της τρέχουσας χρονιάς. Παρά λοιπόν την εμπορική… κατηφόρα των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στη Νο1 αγορά της γηραιάς ηπείρου, οι διευρυμένες πωλήσεις οχημάτων με αυξημένο βάρος, υποδεέστερη αεροδυναμική και συγκριτικά υψηλότερες μέσες καταναλώσεις, έχουν ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά μετά το 1997 η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με ρυπαντές, όπως το δοξείδιο του άνθρακα, να αυξηθεί.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αυτοκινήτων (VDIK), στην περίπτωση που την προσεχή περίοδο οι αγοραστές συνεχίσουν να γυρνούν την πλάτη στα πετρελαιοκίνητα οχήματα επιλέγοντας ολοένα και περισσότερα SUV, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος των 95 gr CO2/χλμ. τον οποίο έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με ορόσημο το 2020._Χ.Α.

Περισσότερες φωτογραφίες:
  • Autobahn
  • Fuel
Ετικέτες:

Σχόλια

Το διοξείδιο του άνθρακα δεν

Το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι ρύπος με την αυστηρή έννοια, είναι αδρανές αέριο, παντελώς ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Οι εκπομπές C)2 είναι άμεση συνάρτηση της κατανάλωσης καυσίμου, οπότε από τη στιγμή που τα βενζινοκίνητα καταναλώνουν περισσότερο καύσιμο, εκπέμπουν και περισσότερο CO2. Είναι όμως πολύ πιο καθαρά και ασφαλή για τους ζωντανούς οργανισμούς καθώς εκπέμπουν πολύ λιγότερο NOx και μικροσωματίδια. Επιτέλους ο καρκίνος που ονομάζεται πετρελαιοκίνηση αρχίζει να περιορίζεται.