Επικαιρότητα Κόσμος

Γερμανία: Πακέτο περιβαλλοντικών κινήτρων ύψους 54 δις €

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ενέκρινε κονδύλια ύψους 54 δις € ώστε να ενισχυθούν στη χώρα οι εναλλακτικές μορφές κινητικότητας - και όχι μόνο - με στόχο την περαιτέρω συμμόρφωση με τις επικείμενες περιβαλλοντικές νόρμες.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας εξήγγειλε την παροχή ενός διευρυμένου και κοστολογημένου πακέτου κινήτρων ύψους 54 δις € που στόχο έχει την ενεργειακή αναβάθμιση της αυτοκίνησης στη χώρα «αγγίζοντας» παράλληλα και άλλους τομείς της κοινωνίας που άπτονται του περιβάλλοντος. Συνολικά, οι ανακοινώσεις της Καγκελαρίας σχετίζονται άμεσα με τον δεδηλωμένο στόχο της χώρας να μειώσει δραστικά τα προσεχή χρόνια τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα - και συγκεκριμένα κατά 300 εκ. τόνους ετησίως έως το 2030 σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα.

Θέλοντας να ενισχύσει το «ρεύμα» των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, βασικός κορμός των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι η παροχή κινήτρων – υπό τη μορφή εκπτώσεων επί της τιμής πώλησης – στους αγοραστές αυτοκινήτων με μηδενικές εκπομπές ρύπων που κοστίζουν κάτω από 40.000 €. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της γερμανικής κυβέρνησης, το εν λόγω μέτρο θα τεθεί σε ισχύ το 2023.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει στη βάση της καταναλωτικής αλυσίδας τον αποκαλούμενο και ως «φόρο άνθρακα», ο οποίος θα επιφέρει αύξηση στην τιμή διάθεσης των υγρών καυσίμων, όπως η βενζίνη και το ντίζελ. Όπως είναι αναμενόμενο, ο συγκριμένος φόρος θα επιβαρύνει άμεσα την τσέπη των ιδιοκτητών αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης με τουλάχιστον 1 € ανά γέμισμα του ρεζερβουάρ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από το 2026 και μετά, το επιπλέον τίμημα θα ανέβει δραματικά, και συγκεκριμένα στα 4 με 6 € ανά γέμισμα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το πετρελαϊκό λόμπι MWV της Γερμανίας εξέφρασε την αντίθεσή του στο εν λόγω μέτρο δηλώνοντας πως «στόχος θα πρέπει να είναι να καταστήσουμε τα καύσιμα πιο καθαρά παρά να αυξήσουμε την τιμή τους».

Στον αντίποδα, η VW χαιρέτησε τα μέτρα, με τον ισχυρό άνδρα του ομίλου, Herbert Diess, να δηλώνει τα εξής:

«Χρειαζόμαστε μια αλλαγή στο υπάρχον σύστημα που σχετίζεται με την ηλεκτρική κινητικότητα. Το αυτοκίνητο θα χάσει τα αρνητικά χαρακτηριστικά του τα επόμενα χρόνια, θα είναι ήσυχο, ασφαλές και καθαρό. Το πακέτο για το κλίμα που ανακοινώθηκε περιέχει σημαντικές αποφάσεις για την επέκτασή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.»

Από τη μεριά της, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, δήλωσε:

«Δημιουργήσαμε πολλά κίνητρα, ώστε οι άνθρωποι να συμπεριφέρονται με πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους.»

Παράλληλα, η κυβέρνηση της χώρας σκοπεύει να αυξήσει τους επιβαλλόμενους φόρους στις αερομεταφορές. Αντίθετα, ο αντίστοιχος φόρος στις μεταφορές μέσω τρένου θα μειωθεί, με την Deutsche Bahn, την εταιρεία διαχείρισης των σιδηροδρόμων στη χώρα, να λαμβάνει οικονομική ενίσχυση ύψους 1 δις € σε ετήσια βάση για την αναβάθμιση τους.

Τέλος, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει επιχορηγήσεις και φορολογικές εκπτώσεις για την εγκατάσταση νέων καυστήρων, παραθύρων και μονώσεων σε κτίρια και ιδιωτικές κατοικίες, ενώ από το 2026 και μετά θα απαγορευθεί η λειτουργία των καυστήρων θέρμανσης που καταναλώνουν πετρέλαιο._Χ.Α.

Ποιος από τους 7 φιναλίστ για το COTY 2021 κερδίζει τη δική σας ψήφο σαν Αυτοκίνητο της Χρονιάς;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου