top icon
Επικαιρότητα

Γιατί η Mercedes-AMG One είναι εκτός χρονοδιαγράμματος κατά 9 μήνες;

«Είναι δύσκολο να σταθεροποιήσεις το ρελαντί σε έναν κινητήρα της F1 στις 1.200 σ.α.λ. για να εκπληρώσεις τις προδιαγραφές ρύπων. Κι αν δεν έχεις ένα σωστό και σταθερό ρελαντί, τότε και οι εκπομπές δεν είναι σταθερές», δηλώνει το αφεντικό της AMG για τον 1.600άρη κινητήρα της One.

Μπορεί η εξέλιξη της Mercedes-AMG One να συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως όλα κυλούν ρόδινα για την πολυσυλλεκτική ομάδα των 200 ανθρώπων που αυτή τη στιγμή είναι υπεύθυνη για την ολοκλήρωση του όλου εγχειρήματος. Κι αυτό δεν είναι κάτι που αίφνης το… ανακαλύψαμε εμείς, αλλά για μία πραγματικότητα την οποία περιέγραψε με αρκετές ομολογουμένως λεπτομέρειες το αφεντικό της AMG, Tobias Moers, μιλώντας στο Top Gear στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου του Παρισιού.

Στα πλαίσια της συνέντευξης που παραχώρησε στους συναδέλφους του βρετανικού περιοδικού, ο Moers αναφέρθηκε εκτενώς στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η AMG ούτως ώστε να εκπληρώσει την υπόσχεσή της να φέρει στον «πραγματικό κόσμο» τον προερχόμενο από το μονοθέσιο της F1 κινητήρα των 1,6 λίτρων. Που – παρεμπιπτόντως – οφείλει να πληροί τα σύγχρονα περιβαλλοντικά πρότυπα και προδιαγραφές  ώστε το νέο hyper-car των Γερμανών να καταφέρει να «φορέσει» κανονικές πινακίδες κυκλοφορίας για χρήση σε δημόσιο δρόμο.

«Έπρεπε να κάνουμε μερικές προσαρμογές στον κινητήρα… Οι θερμοκρασίες δεν είναι πρόβλημα. Η θερμοκρασία δεν είναι υψηλή. Τα να έχεις ένα σταθερό ρελαντί στις 1.200 σ.α.λ., είναι όμως μία πρόκληση», δήλωσε ο Moers, προσθέτοντας:

«Είναι δύσκολο να σταθεροποιήσεις το ρελαντί σε έναν κινητήρα της F1 στις 1.200 σ.α.λ. για να εκπληρώσεις τις προδιαγραφές ρύπων. Κι αν δεν έχεις ένα σωστό και σταθερό ρελαντί, τότε και οι εκπομπές δεν είναι σταθερές».

Το διόλου ευκαταφρόνητο αυτό ζήτημα, όπως σημείωσε ο Moers, έβγαλε εκτός χρονοδιαγράμματος το πρόγραμμα εξέλιξης της One κατά εννέα σχεδόν μήνες. Μάλιστα, ο Moers δήλωσε πως ενημέρωσε άμεσα τους αγοραστές του αυτοκινήτου (δεν είναι και πολλοί…) για την εν λόγω καθυστέρηση, λαμβάνοντας την εξής απάντηση:

«Σιγουρευτείτε ότι το αυτοκίνητο δουλεύει!».

Αναφερόμενος στη συνεργασία του υβριδικού κινητήρα της F1 με το κιβώτιο και τα διαφορετικά software που τον συνοδεύουν, o Moers παρατήρησε:

«Δεν είναι εύκολο να έχεις έναν υβριδικό κινητήρα της F1 μαζί με ένα εντελώς καινούριο κιβώτιο ταχυτήτων και νέο λογισμικό. Όμως έχουμε κάνει καλή δουλειά. Μπορείς να το οδηγήσεις κανονικά. Μπορείτε να το οδηγήσεις μόνο με ρεύμα. Μπορείτε να το οδηγήσετε συνδυαστικά.

«Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει στην τελική απόδοση. Είχαμε αρχικά δουλέψει τον κινητήρα στο 40% και μετά ανεβήκαμε στο 60%. Τώρα τον δοκιμάζουμε στο 80-85%. Βλέπουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης. Κάνουμε σπουδαία δουλειά στο δυναμόμετρο της Mercedes-AMG High Performance Powertrains».

Ερωτώμενος για το μέγιστο εύρος περιστροφής του V6, αλλά και για το γεγονός ότι θα χρειάζεται πλήρη ανακατασκευή κάθε 50.000 χλμ., ο Moers επαναεπιβεβαίωσε τις προγενέστερες δηλώσεις του, λέγοντας τα εξής:

«Ο κινητήρας της F1 ανεβάζει έως τις 14.000 σ.α.λ., αλλά με το κόκκινο στις 11.000 σ.α.λ. είναι πραγματικά καλός… Θα χρειαστεί στα 50.000 χλμ. ένα είδος ανακατασκευής. Αλλά ποιος θα φτάσει μέχρι εκεί; Ελάχιστοι»._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ