top icon
Επικαιρότητα

Groupe PSA: Σταδιακό restart στα εργοστάσια του, αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Ο γαλλικός όμιλος δήλωσε πως θα προχωρήσει την προσεχή περίοδο στη σταδιακή επαναλειτουργία των εργοστασίων του στη Γαλλία λαμβάνοντας επιπλέον μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους του. Απόφαση, ωστόσο, που δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους τελευταίους.

Με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες, οι εκπρόσωποι του Groupe PSA δήλωσαν ότι προτίθενται να λάβουν επιπλέον μέτρα προστασίας από τον νέο κορονοϊό προκειμένου, σε πιλοτική αρχικά φάση, να θέσουν ξανά σε λειτουργία τα εργοστάσια του ομίλου στη χώρα.

Στη σχετική ανακοίνωση ο όμιλος επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ενώ το Groupe PSA είχε ανακοινώσει την αναστολή των βιομηχανικών δραστηριοτήτων του μέχρι τις 27 Μαρτίου, θα καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή και ασφαλή επαναλειτουργία τους στο πλαίσιο ενός κοινωνικού διαλόγου λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην υγειονομική κρίση, όσο και τα αποτελέσματα των ελέγχων που αφορούν στην εφαρμογή ενισχυμένων και προσαρμοσμένων σε κάθε εργοστάσιο μέτρων. Με βάση την αρχή “προετοιμασία, δοκιμή, συνέχεια”, θα καθοριστούν νέες ημερομηνίες για τα ευρωπαϊκά εργοστάσια και τις γραμμές συναρμολόγησης, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη την ικανότητα των προμηθευτών να υποστηρίξουν την επαναλειτουργία τους.»

Υπερθεματίζοντας στις ως άνω προθέσεις, ο ισχυρός άνδρας του Groupe PSA, Carlos Tavares, δήλωσε:

«Δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς με την υγεία των εργαζομένων μας προκειμένου η επαναλειτουργία, η οποία είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα της εταιρείας, να μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό άριστες συνθήκες. Έχω κάθε εμπιστοσύνη στην ικανότητα των εργαζομένων του Groupe PSA ώστε να βοηθήσουν να βγούμε από αυτή την κρίση χωρίς απώλειες ζωών.»

Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ το παραπάνω πλάνο, το Groupe PSA προχωρά στην εφαρμογή νέων πρωτοκόλλων ασφαλείας για τους εργαζομένους των εργοστασίων του. Σύμφωνα με αυτό, θα απαιτούνται μεταξύ άλλων η θερμομέτρηση όλων των εργαζομένων, η χρήση μάσκας με καθημερινή προμήθειά τους, η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ των υπαλλήλων, και μάλιστα σε κάθε «κομμάτι» της γραμμής παραγωγής, μέσω της εγκατάστασης ειδικής σήμανσης στο έδαφος, ο καθαρισμός και η απολύμανση των εργαλείων και επιφανειών εργασίας κάθε 60 λεπτά, ενώ χαρακτηριστική είναι και η καθιέρωση ενός «χρόνου αναμονής» διάρκειας 3 ωρών για κάθε εξάρτημα που εισέρχεται στη μονάδα.

Ωστόσο, η πρόθεση των ιθυνόντων του γαλλικού ομίλου δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους εργαζομένους. Χαρακτηριστική επ’ αυτού ήταν και η δήλωση του Sebastien Leroy, μέλους του συνδικάτου CFTC που εκπροσωπεί του εργαζομένους της μονάδας κατασκευής κιβωτίων ταχυτήτων του Groupe PSA στη Valenciennes:

«Τα μέτρα για την υγεία είναι αρκετά καλά, αλλά ο χρόνος δεν είναι η ώρα ακόμα. Θεωρούμε ότι η επανεκκίνηση των μονάδων είναι πρόωρη με δεδομένο ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην κορύφωση της επιδημίας.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ