top icon
Επικαιρότητα

Groupe Renault: Ζημιές και μείωση πωλήσεων και εσόδων για το 2019

To Groupe Renault ανακοίνωσε για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια αρνητικό πρόσημο στα ετήσια κέρδη του, ενώ μειωμένα εμφανίζονται τόσο τα έσοδα, όσο και οι πωλήσεις του.

Η γαλλική εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019, τα οποία κάθε άλλο παρά ευοίωνα είναι για τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με αυτά, το Groupe Renault κατέγραψε ζημιές, για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια, οι οποίες ανήλθαν στα 141 εκ. ευρώ, έναντι κερδών ύψους 3,3 δις ευρώ το 2018.

Στις σχετικές ανακοινώσεις του το Groupe Renault αποδίδει την αρνητική αυτή επίδοση στα μεγάλα χρηματικά πρόστιμα που της επεβλήθησαν πέρσι, τα οποία σχετίζονται με την Κίνα και τις κοινοπραξίες του γαλλικού ομίλου στη μεγαλύτερη από πλευράς όγκου πωλήσεων αγορά του πλανήτη. Την ίδια στιγμή, φορολογικές απαιτήσεις στην εγχώρια αγορά επιβάρυναν τη γαλλική εταιρεία το 2019 με κεφάλαια ύψους άνω των 750 εκ. ευρώ.

Πλήγμα για τη γαλλική εταιρεία ήταν και οι χαμηλότερες πωλήσεις της προς τους συνεργάτες της, όπως η Nissan και Daimler, αλλά και οι μειωμένες πωλήσεις των ντίζελ αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

Για το 2019, τα έσοδα του Groupe Renault έφτασαν τα 55,537 δις ευρώ, έναντι 57,419 δις ευρώ το 2018 (-3,3%), ενώ μειωμένες κατά 3,4% ήταν και οι πωλήσεις του, οι οποίες έφτασαν τα 3,8 εκ. οχήματα.

Για το 2020 ο όμιλος προβλέπει πως το περιθώριο λειτουργικού κέρδους του Groupe Renault θα μειωθεί έτι περαιτέρω (6,3% το 2018 και 4,8% το 2019) «κλείνοντας» στα τέλη της χρονιάς που διανύουμε κάπου ανάμεσα στο 3% με 4%.

«Οι προοπτικές για το 2020 παραμένουν περιορισμένες εξαιτίας της αναμενόμενης μεταβλητότητας της ζήτησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο προσωρινός CEO της εταιρείας, Clotilde Delbos.

Θυμίζουμε πως από την 1η Ιουλίου τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στη γαλλική εταιρεία αναλαμβάνει ο προερχόμενος από το VW Group και τη Seat, Luca de Meo.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ